Ezt látni kell

5 látnivaló Fonyódon

Fonyódról a hangulatos kikötő és a kilátók ugranak be először, de rejt még egyéb meglepetéseket is a Balaton déli partján fekvő üdülőváros.

Íme 5 dolog, amit ki ne hagyjatok, ha itt jártok:

1. Panoráma strand

 

Fonyódon több strand is található, köztük szabadstrand és kutyás strand is. A gyermekesek körében a Panoráma strand méltán a legnépszerűbb. Itt van ugyan belépő, de baráti áron, és a karszalag az adott napon korlátlan ki-és belépésre jogosít. Ha délelőtt időben érkezünk, akkor könnyen letelepedhetünk a plédünkkel egy nagy fa árnyékában. A strand a vasútállomástól néhány lépésre található, ezért a vonattal érkezőknek és a sörözni vágyó apukáknak is kifejezetten ajánlott, akik a vezetés öröméről lemondanának, ha nem helyben van a szállás! J

A lurkók örömére homokos partszakasz is ki van alakítva, így a pancsolás mellett homokvárat is építhet együtt a család! Aktív kikapcsolódásra is van lehetőség, hiszen bérelhető vízibicikli, van focipálya és a gyerkőcök örömére rengeteg játék van a szabadban. A kicsik kedvence a vizes élményjátszótér a csúszdákkal felszerelt, nagy kalózhajóval.

 

2. A kikötő és környéke

 

A kikötő környéke nagyon hangulatos, hozzá közel található az éttermekkel, bárokkal, lángosozóval és bazárokkal tarkított Vigadó tér, ahol az óriáskerék is megtalálható.

A fonyódi móló a Balaton leghosszabb mólója, 464 méter hosszú. A naplementében érdemes itt elidőzni, végigsétálni vagy leülni egy padra és gyönyörködni a panorámában. A sétány tövében Kiss István Kossuth-díjas szobrász Emberpár című alkotása található: egy férfi és női alak kémleli a partról a Badacsonyt és a többi tanúhegyet. Ha már Fonyódon jártok, a hajózás is kihagyhatatlan program, annál is inkább, hogy Fonyóddal szemben fekszik a Badacsony. Választhatunk egy sima félórás hajóutat Badacsony célponttal, illetve vannak különböző „speciális” lehetőségek is. Augusztus 20-án szokott lenni tűzijátéknéző sétahajó, illetve szerdánként 18 órakor, augusztus 1. és 21. között pedig 17 órakor is indul a varázshajó, ahol kalózok, bohócok és bűvészek is szórakoztatják a család apraját és nagyját. A BAHART honlapján utánanézhettek a részleteknek, illetve a menetrendeknek.

 

3. Sipos-hegyi kilátó

 

Ha babával kirándul Fonyódon a család, valamilyen babahordozó eszközt (pl. csatos hordozót) is vigyünk magunkkal. Ha egész nap távol vagyunk a szállástól, akkor pedig érdemes legalább a babakocsi aljába vagy az autóba bekészíteni, nehogy ennek hiányában esetleg ki kelljen hagyni a kilátózás élményét. A Várhegyi Kilátó/Széplátó

jelenleg le van zárva, így a Sipos-hegyi kilátó felé érdemes venni az irányt. A lépcsőfokokat megmászva gyönyörű élményben lesz részünk, hiszen teljes egészében láthatjuk innen a Balatont, Keszthelytől egészen Balatonkeneséig.

 

4. Panoráma sétány

 

Egy estébe nyúló sétát érdemes tennünk a Panoráma sétányon, más néven Szaplonczay sétányon. A Fonyód-Bélatelepen lévő villasorral szemben, a Balaton partján terül el a korlátokkal védett sétány. Itt sétálva egyedülálló panoráma tárul elénk; egy információs táblán megtekinthetjük a Badacsonyt és az onnan látható északi partszakasz nevezetesebb hegyeit (Keszthelyi hegység, Kamonkő, Várhegy, Antal-hegy, Gulács, Csobánc, Tóti-hegy, Ábrahám-hegy). Nagyon érdekes, hogy ha a tábla fölé visszük a tekintetünket, mindegyik rajzolt hegynek megtaláljuk egyből a valódi párját. Július közepétől megkezdődtek a sétány felújtási, fejlesztési munkálatai, ezért egy szakasza jelenleg le van zárva.

 

5. Kripta Villa

 

Ha több estét is töltünk Fonyódon, akkor a móló mellett a másik hely, ahol érdemes naplementézni, az a Kripta Villa terasza. A kávézó pultjában kapunk útmutatást a kriptába jutáshoz, amit mindenképp meg kell néznünk, ha itt járunk. Egy nem mindennapi történet elevenedik meg előttünk, ahogy a pincehelyiségbe lépünk. Abrudbányai-Rédiger Ödön építtette a villát, akinek a szerelme, Magdus még az esküvőjük előtt elhunyt. A kriptában egy márványból faragott ágy látható két ember nagyságú kőszoborral, Magdus és Ödön másával, akik egymás kezét fogják. A hagyomány szerint örök szerelem vár azokra, akik a szerelmesek ágya fölött megfogják egymás kezét. A villa terasza nagyon hangulatos, itt is gyönyörködhetünk a panorámában, míg egy pohár bort vagy frissítő limonádét kortyolgatunk egy szelet finom sütemény társaságában.