Ezt látni kell

6 élmény, amit ne hagyj ki, ha Visegrádon jársz gyerekkel!

Idei kirándulásaink egyik helyszíne Visegrád volt. Ha még nem tudjátok, hol töltsétek a hétvégét, akkor Visegrád igazán jó választás! Az év bármely szombatján tehettek egy időutazást a középkorba, hiszen részt vehettek egy látványos lovagi tornán a Salamon-toronyban vagy a Palotaházban (évszaktól függően változik a helyszín). Ha épp nincs semmilyen ünnepi esemény vagy egyéb rendezvény, akkor is bőven elég látnivalót fedezhettek fel a városban; most ezeket fogom bemutatni nektek.

Fellegvár 

Érdemes előre megfontolni, hogy gyalog vagy autóval szeretnénk feljutni a Fellegvárhoz. Száraz időben, nagyobb gyerkőcökkel teljesíthető a túra, ha egy kis testedzésre vágyik a család. Mi viszont eső után mentünk 3 és fél éves kislányunkkal; így a saras, sziklás terület megmászását (kb. másfél kilométer felfelé) enyhén szólva nem javasolta az információs ponton dolgozó hölgy. Így hat láb helyett négy keréken gurultunk fel a célhoz!

A Fellegvár bejáratánál megálltunk egy kis fotózkodás erejéig, ugyanis lehetőség van királyi pompába öltözni, ráadásul trónra is ülhet a család. A vártörténeti és egyéb kiállítások mellett megtekinthetjük a Szent Korona másolatát, és a panoptikumot, ahol a két teremben egy táncjelenet, ill. az 1335-ös visegrádi királytalálkozó elevenedik meg előttünk.

Mátyás Király Múzeum, avagy a királyi palota

A királyi palota romjaiban áll ma is, amely a magyar uralkodók hivatalos székhelye volt a XV. századig, amíg Budára nem költözött az udvar. A török időkben vált rommá, a feltárási és helyreállítási munkák eredményeként múzeum keretében csodálhatjuk a maradványokat.

A látnivalók közül a legemlékezetesebbek: a kőtár, a királyné kertje, a palota belső udvarában található reneszánsz stílusú Herkules-kút és az oroszlánfigurákkal díszített, gótikus stílusú vörösmárvány kút rekonstrukciója.

 

Mátyás Király Történelmi Mesekert

A nem mindennapi játszótér mesés hangulatával mindannyiónkat elvarázsolt. Színesre festett fajátékok hada várja a gyerekeket, a hagyományos játékok (hinta, csúszda, lipityóka) mellett két labirintus is található. A kis kalandvágyók a kormányozható hadihajót is megmászhatják. Benti pihenőrész is van asztalokkal, mosdóval, pelenkázóval és ivókutat is találunk, tehát igazán családbarát helyről van szó.

Palotaház

Az információs pont melletti Palotaházban működő Mesterségek Udvara tulajdonképpen egy kis műhelysor, ahol kőfaragó, kerámikus, kovács és papírmerítő munkáit ismerhetjük meg, és akár vásárolhatunk is belőlük. Ugyanebben az épületben található az Étkek Háza étterem egyedi hangulatú fa bútoraival és látványkonyhájával. 

 

Zugfőzde Pálinkamúzeum

Ha a gyerkőc álomra szenderült már a hordozóban vagy a babakocsiban, vagy netán elég nagy már a kóstolgatáshoz, akkor bátran ellátogathattok a Pálinkamúzeumba is. A hazánkban több évtizedet átívelő tiltott pálinkafőzés eszközeit és módjait is megismerhetitek a különböző pálinkák ízlelgetése közben.

 

Bobpálya

A bobbal kapcsolatban úgy gondolom, nincs mit részleteznem: nem árt egy kis adrenalinbomba a múzeumok nyugalma után! A csúszás élménye mellett még egy örökre szóló meglepetést is tartogat a bobpálya: a lesiklás közben „lesifotó” is készül rólunk, ami természetesen megvásárolható, hazavihető.

 

Még több úticélt családoknak itt találsz, családbarát szálláshelyet pedig itt tudsz foglalni!