Ezt látni kell

A tanulás élmény is lehet!

Hamarosan itt a nyári szünet, miért beszélünk hát tanulásról? Épp azért, mert a tanulás nem csak az iskola falai között, fegyelmezetten történhet. Lehet játék és élmény is! Az így szerzett ismeretek ráadásul sokszor jobban megmaradnak a gyerekek emlékezetében, mint az iskolai tananyag.

Nagyon téved az, aki szerint a tanulás és a játék nem keveredhet egymással. Kutatások sora bizonyítja, hogy a gyerek – és persze a felnőtt is – akkor tanul a leghatékonyabban, ha közben élmények érik, jól érzi magát. Ez adta az ötletet azokhoz a tudományos játszóházakhoz, ahol a tanulás, a természettudományok megismerése élménnyé válik. De vajon hol merülhetünk bele az izgalmas kísérletekbe?

 

Csodák Palotája – Budapest: A Csipet Csopától a szabadulószobáig

 

Az óbudai élményközpontban közel 250 kiállított játék segítségével mélyülhetnek el a természettudományokban a kicsik és a velük érkező nagyobbak. Az óvodás korosztály a Csipet Csopa útvonalán találnak érdekes élményeket, míg a kicsit nagyobbakat a játékok mellett a kísérletbemutató show-k élményei várják. Az élményteli tanulás céljait szolgálja a körmozi és a szabadulószoba is, amelyek szintén a tudományos játszóház részét képezik. (https://www.csopa.hu/)

Agóra Tudományos Élményközpont – Debrecen: játszva tanulás három szinten

 

A tudományos élményközpont nem titkolt célja, hogy a játék és a tanulás ötvözésével egyszerre adjon ismereteket és élményeket a gyerekeknek és a fiatal felnőtteknek. Az épület három szintjén elhelyezkedő laboratóriumokban a látogatók olyan tudományágak izgalmas kísérleteiben mélyedhetnek el, mint a fizika, a kémia, az orvosbiológia, a robotika, de a csillagdában akár az égitestek titkait is tanulmányozhatják. Az idősebbek számára nosztalgikus találkozást is tartogat az élményközpont: a legendás Öveges professzor Heki kutyája várja a látogatókat, de a reflexeinket is próbára tehetjük, sőt, az illúziók titkára is fény derülhet. (https://www.agoradebrecen.hu/)

 

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ – Győr: minden, ami mozgás

 

Ahogy a neve is mutatja, a Mobilis-ban minden a mozgás körül forog, elsősorban a járművek és a közlekedés kerül a fókuszba. A tudományos játszóház 74 játékra ösztönző kiállítási eszköze, a naponta többször is bemutatott kísérletek 0 és 100 év között mindenkinek garantálják a több órányi szórakozást, amelyből persze a tanulás sem maradhat ki. Láthatunk itt nitrogén szökőkutat, szárazjeget, tűztornádót, aki pedig még több tanulságos izgalomra vágyik, azt várja az előzetes regisztrációval látogatható Mini PánIQ szoba, ahol a szabaduláshoz logikai feladványokon és rejtvényeken át vezet az út. (https://mobilis-gyor.hu/)

 

Futura Élményközpont – Mosonmagyaróvár: a játékos tanulás jövője

 

A „jövőbe látó” élményközpontot egy egykori gabonaraktárból alakították ki. Minden szintjén más őselem a főszereplő: a földszint a vízé, az első emelet a földé, a második a tűzé, a harmadik pedig a levegőé. Minden szinten az adott elem a tudományos játékok főszereplője: az interaktív tanulás közben készíthetünk vízesést, de fejleszthetünk áramot, sétálhatunk fakírágyon, és játszhatunk az okos homokozóban, vagy a beltéri vizes játszótéren is. A földszinten a Szigetköz élővilágával is megismerkedhetünk. (https://www.futuramoson.hu/)

 

Labor Interaktív Varázstér – Pécs: hozzányúlni kötelező!

 

„A kiállított tárgyakhoz nyúlni kötelező” – ez a mottója a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben berendezett Labornak, ahol a két tucat játék nyújtotta élmény „mellékhatása” a játszva tanulás. A fizikával megismertető interaktív játszóház alapötlete a legendás fizikatanár, Öveges József professzor nevéhez fűződik, aki közismerten hitt az érdekes kísérletek nyújtotta élményeken keresztüli tanulásban. A Varázsórák fizika-bemutatói mellett a Planetárium előadásai is lenyűgözik a látogatókat, de láthatunk itt repülőgép-szimulátort vagy plazmagömböt is – a varázstér akár már 5 éves kortól érdekes élményekkel kecsegteti a gyerekeket. (https://www.zsolnaynegyed.hu/latnivalok/labor)