Ezt látni kell

Bakancslistás hely, a legszebb természeti csodánk: Megyer-hegyi Tengerszem

Szebbnél-szebb fotókat látni róla, de élőben még lélegzetállítóbb hazánk első számú természeti csodája. A minden évszakban különleges Megyer-hegyi Tengerszem ráadásul egy rövid túra után teljesen körbejárható. Túracipőkre fel, megéri a kis fáradtságot, és biztos, hogy ti is visszavágytok majd!

Hol található a Megyer-hegyi tengerszem és hogyan keletkezett?

 

A Zempléni-hegységet szükséges célba vennetek, Sárospatak közelében, Károlyfalván található az eldugott természeti csoda. A tengerszemet emberi kéz formálta már a középkor óta. Eredetileg malomkőbánya állt itt, hiszen a 303 m magas vulkáni eredetű Megyer-hegy kemény kőzete, a jól megmunkálható riolittufa kiválóan alkalmas volt malomkőgyártásra. A hajdani bányászok által vájt lakófülkék ma is láthatóak. A bányagödörben felgyülemlett esővíz alakította ki a tavat, amit ma Tengerszemnek nevezünk. A helyiek nevezték el így, igazából nem tengerszem, hiszen nem magashegységben keletkezett és a kialakításában nem játszottak szerepet gleccserek. A bányató ettől függetlenül csodálatos, a legnagyobb mélysége 6,5 méter, és káprázatos, akár 70 méteres sziklafalak magasodnak a víztükör felé.

 

Érdekesség: Az itt bányászott malomköveket – évi 300-450 követ- gabonaőrlésre, érczúzásra, de még paprikamalomban is használták és külföldön is keresettek voltak.

 

A tavat és környékét 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították, 2011-ben pedig a Megyer-hegyi Tengerszem elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet is.

 

 

Hogyan közelíthető meg a Tengerszem?

 

Sárospatakról és Károlyfalváról is könnyen megközelíthető a kedvelt kirándulóhely. A Malomkő tanösvény a legnépszerűbb útvonal, a Sárospatakról induló, piros kereszttel jelölt turistaútvonalon tájékoztató táblák adnak részletes ismertetőt a természeti jelenség kialakulásáról, a bányászatról, a hajdani malomkőbánya történetéről és a természetvédelmi terület élővilágáról.

 

A Megyer-hegy oldalában lévő szőlőültetvények mellett hamar megtaláljuk a Ciróka Pihenőparkot, melynek parkolójában tudjuk hagyni az autónkat. Innen egy nagyjából 20 perces túrát kell tennünk. Kissé meredek ösvényen, végig felfelé haladva hamarosan eljutunk a célállomáshoz, és meglátjuk az erdőből előbújó, megcsillanó Tengerszemet.

 

Fantasztikus a látvány, ami elénk tárul. Érdemes nem csak a tavat, hanem a környező területet is alaposan megszemlélni, hiszen sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel egyedülálló jelentőségű, védett helyszínen sétálunk. Az élményhez hozzájárul a bányaőr barlangja valamint a sziklába vájt egykori kovácsműhely, és a kibányászott malomkövek nem mindennapi látványa.

A tanösvény jelzését követve teljesen körbejárhatjuk a tavat, felkapaszkodhatunk a sziklafalak tetejére. Végig korlátok segítenek és védik a biztonságunkat.

 

 

Amit ne hagyjatok otthon:

 

- Egy fényképezőt vagy egy jó mobilt,

amivel fotózhattok, mert ezt a pazar látványt biztosan meg akarjátok majd örökíteni! Érdemes cipzáros zsebű kabátban vagy nadrágban érkezni, mert szédítő a mélység

fentről, ahonnan a legszebb fényképek készíthetőek. A védőkorlátokat semmi esetre se lépjétek át, a biztonság és te vagy/ ti vagytok az első helyen, nem ér annyit egy jó kép, hogy bajotok essen!

 

- Egy klassz, strapabíró túracipő,

aminek a gumis a talpa, nem csúszik, jól tapad. Bár nem nehéz a túra, de lehet saras, csúszós a földút, ezért fontos, hogy megfelelő, zárt lábbeliben induljatok neki, hogy csak a szemet gyönyörködtető tájra és az élményre tudjatok koncentrálni.

 

- Egy hátizsákot pár finom falattal és innivalóval

Jól fog jönni, amikor a bakancslistátokon lévő pontot kipipáltátok és felmásztatok a hegyre, megérdemlitek majd, hogy lepihenjetek a tó mellett és jóízűen beleharapjatok egy szendvicsbe vagy sütibe. A Ciróka pihenőparkban egyébként büfét, mosdót is találunk.

 

- Egy plusz pulóvert

A réteges öltözés fontos, mert bár felfelé kicsit izzasztó lesz a menet, de a katlanban a sziklafalak között lehet, hogy jól fog majd jönni a hátizsákba készített meleg holmi, amit a fázósak magukra vehetnek.

 

- Szúnyog-és kullancsriasztóval is érdemes készülni,

főleg a nyári időszakban a lombos helyeken kifejezetten sok szúnyog támadhat, kullancs pedig a zempléni erdőben is és bárhol előfordulhat.

 

 

Babakocsival nem lehet megközelíteni a tengerszemet a terepviszonyok miatt, a hordozó használatát javasolják.

 

 

Amit érdemes megnézni a Tengerszem mellett:

 

Kilátótorony A többszintes, 18 méter magas, új kilátótorony a piros kereszt jelzésű turistaúttól pár perces sétára található. A lombkorona felé nyúló magasságból festői, 360 fokos panoráma nyílik a zempléni hegyekre és erdőkre, a Keleti-Kárpátokra és a Bodrogközre.

 

 

 

 

Őrlőműhely

 

A bányaudvarban, egy faépületben működik, bepillantást nyerhettek a molnármesterség rejtelmeibe és ki lehet próbálni a molnármesterek munkáját, sőt egy apró liszteszsákban haza is vihető a munkánk gyümölcse.

 

Via Ferrata pálya

A vállalkozó szelleműek és a kalandvágyók számára rendkívül izgalmas programot kínál a Megyer-hegyi Tengerszemen átadott pálya. A magas sziklafalakon vasalt utakat építettek ki, ahol vasakba és kötelekbe kapaszkodva tesztelhetitek bátorságotokat. A pálya különlegessége, hogy egy része a víz felett vezet végig. A via ferrata használata ingyenes, de csak mászófelszereléssel lehetséges, mely a helyszínen, a Bányaközpontban is bérelhető, részletes információ itt. Különböző nehézségű pályák állnak rendelkezésre, hogy kezdők és haladók is kipróbálhassák a mászást a Tengerszem felett. Szakképzett vezetők segítenek, az először mászóknak alapos felkészítést tartanak a helyes és biztonságos technikáról és számukra túravezetés is kötelező!

 

 

Tudnivalók a látogatásról

A Tengerszem, a kilátó és a Malomkő tanösvény egész évben ingyenes látogatható. A Ciróka Pihenőpark büféje és az Őrlőműhely márciustól-októberig minden nap 10.00 és 18.00 között valamint télen csütörtöktől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között várja a látogatókat. Ha mászófelszerelést szeretnétek bérelni, szintén ezekben az időpontokban van rá lehetőség.

 

 

Új szolgáltatásként arra is van lehetőség, hogy terepautóval felfuvarozzanak titeket a parkolóból a tengerszemhez.

 

 

A Megyer-hegyi Tengerszem Zemplén csodája és valóban lélegzetelállító élményt nyújt a népszerű kirándulóhely, ráadásul számtalan remek programmal, várlátogatással, kisvasutazással is kiegészíthetjük a látogatást, érdemes akár egy egész hétvégével kalkulálni.