Ezt látni kell

Balaton rossz időben – déli part

Családi nyaralás a Balatonnál. Egész évben várt pihenés végre, ám az idő elromlik. Nem feltétlenül szakad le az ég és ömlik az eső két napig, de bőven elég, ha nem lehet strandolni. Nem is nagyon kell ezt elképzelnünk, mert az utóbbi néhány évben ez már menetrendszerű a Balatonnál, hogy néhány ilyen nap is becsúszik akár egyhetes vakációba is. De mit tegyünk ilyenkor, pláne ha gyerekkel utazunk?
Az ember ma már rögtön előkapja az okostelefonját és utánanéz helyi wellness szállodáknak, hátha van napijegy; esetleg van mozi vagy pláza a közelben vagy esetleg játszóház.  De mindenki legyen tisztában azzal, hogy ezeknek a befogadóképessége szűkös. Például a siófoki játszóház hűvösebb napokon is elég zsúfolt, nemhogy esős napokon. 
Balaton rossz időben – déli part

De akkor mégis mit tegyünk, ha nem feltétlenül wellness szállodában töltjük a családi nyaralást?

A déli parton is látnivalók sora várja a nyaralókat, bár itt néha picit többet kell utazni, mint az északi parton. 

 • Ozorai várkastély – valamivel több, mint egy óra autózás Siófokról a teljesen felújított reneszánsz várkastély. Szépen berendezett szobákkal, remek tárlatvezetéssel (kb. 40 perc), kávézóval a vár udvarán, kisebb kerttel a vár körül, ahol a gyerek kedvére szaladgálhat, remek néhány órás program.
 • Tamási élményfürdő – ha a wellness szállodákban telt ház van, nem igazán lehet napijegyet venni, a siófoki városi élményfürdőbe pedig rossz idő esetén komoly sorban állás után lehet csak bejutni, akkor megéri egy órát autózni dél felé. Fedett és kültéri medencékkel, csúszdákkal, szaunákkal, gyermekmedencével várják az ide látogató családokat.
 • Simontornya – ez már valamivel több, mint egy óra a Balaton partjáról, de itt egy egész napot is eltölthetünk a kis családias hangulatú fürdőben és középkori várat is látogathatunk.
 • Kaposvár – mindössze 45 km a Balaton déli partjától és a szépen felújított belvároson kívül , Rippl-Rónai Múzeummal és Dél-Dunántúl legnagyobb élményfürdőjével várja a családokat.
 • Szenna - Kaposvártól néhány percnyire található egy tündéri kicsi skanzen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézménye. A Zselic építészetével ismerkedhetünk egy kicsit itt egyedülálló módon. Egy XVIII.századi templom köré rendeződnek a házak egy élő falu közepén és a templom ma is aktív szerepet tölt be a falu életében.
 • Szántódpuszta – épp átellenben a Tihanyi-apátsággal található itt egy majorsági épület, lakóházak, istállók, magtárak. Itt szabadon lehet engedni a gyerekeket szaladgálni egy kicsit.
 • Kishegy – Balatonlelle mögött magasodik a Kishegy, ahonnan pazar panorámában gyönyörködhetünk: szőlődűlők, egy kis déli part és a talán a legszebb kép Keszthelytől a Balaton keleti csücskéig. A látványt pedig csak fokozza a hegy tetején álló aprócska barokk kápolna látványa. Nagy eső után nem feltétlenül járható a földút a hegyen.
 • Balatonföldvár – azon kívül, hogy néhány éve felbontották itt több tíz méteren keresztül a beton strandot és homokos strandot készített az önkormányzat, még gyönyörű platánfa sora, régi villái és az egyedülálló, interaktív Hajózástörténeti Látogatóközpont miatt is érdemes ide látogatni.
 • Balatonszárszó – a József Attila múzeumot 2011-ben modernizálták és igazán modern, látványos környezetben ismerkedhetünk meg a költő életével és munkásságával. 
 • Nikla – Berzsenyi Múzeum található az egykori Berzsenyi villában. Nagyokat lehet szaladgálni a csendes, idilli kertben.
 • Somogyvár – nem messze Niklától találhatóak Somogyváron az egykori bencés apátság romjai és az egykori Széchenyi kastély egy 24 hektáros botanikus kerttel körülvéve.
 • Balatonfenyves – melyik gyerek ne szeretne kisvasutazni? Balatonfenyvesen erre is van lehetőség.
 • Fonyód – a Sipos-hegy tetején a 80’-s évek vége felé épült postás toronyból remek balatoni panorámát élvezhetünk Keszthelytől a Balaton keleti csücskéig. Érdemes, ha nem is ebben a kilátóban, hanem valamelyik másikban, a naplementét megnézni. Nem babakocsis program és nagyon szaladgáló, ugráló gyerekekkel sem ez az ideális program!
 • Valkó kilátó – akinek gondja van a magassággal, de szereti a panorámát, annak a Valkó kilátót ajánlom Fonyódon, ahonnan mint egy teraszról gyönyörködhetünk az északi partban.
 • Csukás Színház – érdemes Szárszón a Csukás Színházat is számításba venni, ha elromlik az idő. Az interneten lehet tájékozódni az előadásokról.

 • +1 Csillagvár - Balatonszentgyörgy. A világon egyedülálló, csillag alaprajzú vadászkastélyban, amely korábban a Festeticsek tulajdonában állt, ma panoptikum, huszárkiállítás és az egykori termek tekinthetőek meg.