Ezt látni kell

Balatoni nyaralás a strandokon túl – 1. rész

Lángos, vízibicikli, homokvárépítés és végtelen pancsolás – ezek jutnak először az eszembe, ha a balatoni nyaralásokra gondolok. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, akinek mind gyerekként, mind családanyaként a strandolás körül forgott a magyar tengernél töltött üdülés. Az Irány a Balaton! meseútikönyvet olvasgatva azonban megjött a kedvem, hogy a vízpartok és a büfék élővilágán túl mást is felfedezzünk hazánk legnagyobb tava környékén. Hiszen a balatoni települések annyival többet kínálnak a fürdőruhás láblógatásnál!

Siófok – Víztorony és kikötő

A könyv főszereplőit már volt szerencsém megismerni a Vértesben tett látogatásuk alkalmával (l. Irány a Vértes és a Gerecse!), és tudtam, hogy a mesebeli szülők, Tilda és Tódor nem nyugszanak, amíg mindent meg nem mutatnak három gyermeküknek az adott tájegységben. Kíváncsi voltam, vajon hogy oldják meg a turistáskodást a Balatonnál, ahol – valljuk be – általában a gumimatracok nyernek a múzeumokkal szemben. De nem kellett csalódnom az utazó családban: bár az első napjuk klasszikus strandolással és sajtos-tejfölös lángossal telik, este azért még felmásznak a siófoki Víztoronyba és megcsodálják a kilátást, sőt egy fagyival még a kikötőt is bejárják. És ez még csak a bemelegítés, ugyanis ennél jóval több látnivalót sűrítenek bele a családi utazás további napjaiba. Tódorék kifogyhatatlan energiával indulnak el minden reggel a gyerekbarát szállásukról, hogy mind az északi, mind a déli partot beutazva szebbnél szebb kulturális és természeti kincsekhez juthassanak el egyheti nyaralásuk során. Lássunk néhány példát a kalandjaikból!

 

Tihany – 200 ürge és 50 gejzírkúp

A kutyával, macskával együtt vakációzó nagycsalád nem teketóriázik: már másnap újra autóba pattannak, hogy a Siófokhoz közeli Szántódról komppal keljenek át Tihanyba. A csapat az érkezéskor kettéválik, hogy rendkívül hatékonyan egyszerre két helyi nevezetességgel „találkozhassanak”: az anya a nagylánnyal a bencés apátságba indul, míg az apa a két kisebb gyerekkel és a kutyával a tihanyi visszhangot próbálja ki. A család a panoptikumnál egyesül, majd a Levendula Házban folytatják a túrát. Azt hiszem, az én gyerekeim ezen a ponton kidőltek volna, de Tódorék tudják, hogy merre érdemes indulni, ha szép helyen akarják kipihenni a délelőtti élményeket: piknikezni mennek a Belső-tóhoz. Innentől én csak ámultam és bámultam a történetet olvasva – tihanyi látogatásaimból eddig ugyanis kimaradt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csodálatos vidéke. A tó környékén népes ürgekolónia él; a kis állatokat szabad szemmel is lehet látni, ahogy előbukkanak, majd visszabújnak üregeikbe. Az ürgéktől és a legelésző szürkemarháktól egy rövid sétára található a gejzírmező, mely kialakulását a többmillió évvel ezelőtti vulkáni működésnek köszönheti. Az 50 gejzírkúp közül a leghíresebb és a legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, nevét a rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta. Eldöntöttem, ha legközelebb a Balatonhoz megyünk, ezt mindenképp meg kell néznünk nekünk is!

 

Fűzfői bobpálya és füredi csúszdapark

Megnyugodtam, hogy a mesebeli családnak is szüksége van néha lazításra: harmadik balatoni napjukon „csak” a fűzfői bobpályát próbálja ki a rangidős gyerek az apa kíséretében. Negyedik nap viszont újra vízre szállnak és elhajókáznak Füredre. Tetszik a programszervezésükben, hogy figyelnek az egyensúlyra: Tódor, az apa kedvéért megnézik a Jókai-emlékházat, aztán a csúszdaparkban folytatják a délutánt, így mindenki jól jár – szülők és gyerekek egyaránt elégedetten zárják a napot.

 

A vízen és vízparton utazgató család még csak a nyaralás felénél jár, máris rengeteg élményt gyűjtöttek be, minket pedig számtalan jó tippel láttak el. És az esőprogramra még sor se került! A hét második felének kalandjait a következő cikkemben veszem sorra, de annyit elárulok, hogy szó lesz egy szuper kilárótól, két várról, sőt még Afrikáról is!