Ezt látni kell

Balatoni nyaralás a strandokon túl – 2. rész

Ha süt a nap és kék az ég, senkinek sem esik nehezére eltölteni néhány napot a Baltonnál. De mi van, ha rossz az idő? Egy nap alatt a végére érünk az összes magunkkal hozott mesekönyvnek, számtalanszor újrajátsszuk az egyetlen nálunk lévő társast, és közben megpróbáljuk sokadjára elmagyarázni a gyerekünknek, hogy ne vegyen fürdőruhát, mert elmarad a strandolás. Az Irány a Balaton! mesés útikönyv azonban bebizonyítja, hogy ennél jóval vidámabban is telhet egy esős nap a nyaralás során: rossz idő valójában nincs; a borús ég inkább jó alkalmat kínál arra, hogy a vízparton kívül mást is felfedezzünk a környéken. Következzen három különleges balatoni látnivaló a mesebeli apuka, Tódor ajánlásával!

A balatonboglári Gömbkilátó

Tódorék nem sokat hezitálnak, amikor nyaralásuk felénél szürke felhőket látnak az égen gyülekezni: apa, anya, gyerekek, sőt kutya, macska mind autóba pattan és felfedezőútra indul. Első állomásuk a déli parton a Gömbkilátó, amely a balatonboglári Várdombon található. A 15 méter átmérőjű, háromszögekből álló építményből lenyűgöző kilátás nyílik a tóra és a szemközti hegyekre, kivilágítva pedig maga a gömbszerkezet is szép látványt nyújt az esti órákban. Bevallom, hogy nekem a Gömbkilátó kimaradt az eddigi balatoni élményeim közül, de a történetét elolvasva már rájöttem, hogy miért: bár a kilátó már az 1950-es években megépült, állagromlás miatt többször bezárt hosszabb időre. 2012-ben nyitott ki újra a felújítást követően; kalandpark és bobpálya is épült mellé, így aki száraz időben látogat ide a családdal, kellemesen eltölthet akár egy egész napot a kilátó környékén.

 

Csillagvár Balatonszentgyörgyön

Mesebeli hőseink azonban nem ragadnak le egy helyen: a panoráma megcsodálása és egy gyors játszóterezés után folytatják útjukat a közeli Balatonszentgyörgy felé. Itt áll a Festetics grófok régi vadászvára, amely a világon egyedülálló módon valóban csillag alakú. A ferdesíkú falakkal rendelkező épületben számos látnivaló várja az érdeklődőket: panoptikum, melynek viaszfigurái a középkor egy napját jelenítik meg, huszármúzeum a pincerendszerben, ahonnan homokkő csigalépcsők vezetnek egészen a padlásig. Az udvaron a szerencsések akár egy solymászbemutatót is elcsíphetnek; a régi istállóból kialakított csárdában ebéd várja a felfedezőtúrában megéhezett vendégeket.

 

Afrika Múzeum Balatonedericsen

Kalandvágyó főhőseink a Balaton nyugati oldalát megkerülve az északi parton folytatják útjukat: a célállomásuk Balatonederics, ahol igazi afrikai hangulat fogadja őket. Első olvasásra megdöbbentem, mit keres egy afrikai kiállítás és állatkert a Balatonnál, de az egykori alapító izgalmas életútja mindent megmagyaráz. Nagy Endre az 1950-es években menekült családjával együtt Tanzániába; szafarik szervezésével és vadak befogásával foglalkozott. Évek múlva az ország legismertebb fehér vadásza lett, európai mintára komoly vadászterületet hozott létre, állatkerteket alapított. A '80-as években hazatért és balatonedericsi kúriájában múzeumot nyitott a közel négy évtized alatt felhalmozott vadászati és néprajzi gyűjteményéből. A trófeákon, preparátumokon, vadász- és harci eszközökön, népművészeti tárgyakon kívül Nagy Endre dolgozószobája is megtekinthető, a múzeum után pedig bejárhatjuk a kis állatkertet, ahol a hazai vaddisznók mellett zebrák, tevék és más afrikai fajok élnek.

 

További tippek a könyvben!

Könyvbéli idegenvezetőink egy nap alatt járták be a fent bemutatott három helyszínt, hogy a nyaralásuk hátralévő részébe még beleférjen a keszthelyi Festetics-kastély, a szigligeti vár és a badacsonyi bazaltorgonák. És a Balaton körüli érdekességeknek ezzel még nincs vége: Csapody Kinga mesés útikönyvének végén egy hosszú lista található különleges játszóterekről, kiránduló- és kerékpárutakról, állatparkokról, gyerekeknek (is) szóló múzeumokról, kalandparkokról. Engem meggyőzött a szerző: nem csak hogy van élet a strandokon túl, de számtalan élmény vár minden korosztályt a Balatonnál – ha esik, ha fúj!