Ezt látni kell

Családbarát szálláshelyek sorozat - Szent Orbán Erdei Wellness Hotel

Az eszközöket úgy tudjuk alakítani, fejleszteni, ahogyan szükségük van rájuk, az emberi hozzáállás „fejlesztése” már nehezebb – állítja Bárácz Ervin, a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel igazgatója.
Családbarát szálláshelyek sorozat - Szent Orbán Erdei Wellness Hotel

Egyetértesz azzal a megállapítással, hogy egy szervezet csak akkor tud igazán családbarát lenni, ha a személyzet és elsősorban a vezető az?

Természetesen, hiszen kevesebb eszköz nélkül is családbarát szálláshely lehetünk, megfelelő hozzáállás nélkül viszont nem. A vendégekkel kapcsolatban pedig kiemelten fontos a személyes interakció, a megfelelő kommunikáció. Az eszközöket úgy tudjuk alakítani, fejleszteni, ahogyan szükségük van rájuk, az emberi hozzáállás „fejlesztése” már nehezebb. Fontosnak tartom, hogy a megfelelő hozzáállás a családos vendégeinkhez ne egy kívülről előírt feladat legyen, hanem belülről jöjjön, ugyanakkor az is fontos, hogy szállodavezetőként segítsem a munkatársaimat ebben.

 

Bárácz Ervin

 

Konkrétan hogyan segíti őket?

A családbarát szálláshely minősítés elnyeréséhez nagyon sok segítséget kaptunk a KidsOasistól a technikai feltételrendszer megfelelő kialakításában, én magam is rengeteget jártam és olvastam utána a témának, a programkialakítással és személyzettel kapcsolatban pedig felkértem szakmai tanácsadókat, hogy segítsenek a megfelelő személyzet kiválasztásában és képzésében is.  Emellett folyamatos tréningezzük a személyzetet –nemcsak az animátorokat, hanem mindenkit, az értékesítéstől a recepción át az étteremben dolgozókig. Emellett több olyan kollégám is van, akinek hat év alatti gyermeke van, őket meg szoktam hívni, hogy leteszteljék a legújabb fejlesztéseinket.

 

A szobák kialakításában milyen családbarát szempontokat vesztek figyelembe?

A KidOasis minősítési folyamatában azt a visszajelzést kaptuk, hogy a szobáink meglévő kialakítása megfelel a három szélforgóhoz, a negyedikhez viszont kellett az animáció is. A belső terek mérete, kialakítása, az alapvető eszközök – konnektorvédő, babakád, stb. – megléte tehát rendben van ilyen szempontból is. A nagycsaládosok számára összenyitható szobákkal és családi lakosztállyal is rendelkezünk, van gyermek-kedvezményrendszerünk. Az értékesítésnél felhívjuk a figyelmet arra, ha egy család számára épp nem tudunk megfelelő méretű, típusú szabad szobát biztosítani; azaz nem próbáljuk meg mindenáron eladni nekik a még szabad helységeinket, hiszen az ő elégedettségük sokkal fontosabb annál, hogy minden szobát betöltsünk. Visszatérő vendégek számára kialakítottunk egy törzsvendégrendszert, különböző fokozatokhoz kapcsolódó csomagokkal és kedvezményekkel.

 

Mi a helyzet a családok számára nyújtott szolgáltatásokkal?

Régen nem volt külön gyerekjátszó szobánk, csak a lépcsőfeljáró mellett elhelyezett, elhanyagolt játszósarok; ezen változtattunk: egyik 30 fős konferenciatermünket átalakítottuk és teljes mértékben a kisebb gyerekek szolgálatába állítottuk. A nagyobbak számára – egy másik helységben –

van bowling, csocsó, biliárd és darts. A billiárdhoz beszereztünk egy többszázezer forintos ún. bumpert, hogy a kisebb gyerekek is veszély nélkül tudjanak játszani. Az étteremben van gyerekjátszó, gyerekétkészlet, gyerekmenü. Gyerekeknek szóló szolgáltatásaink: gyerekjoga, botvívás, íjászkodás, sószoba, élménymedence, gyerekszauna, gyerekwellness. Tüsi, a kabalafiguránk a kiemelt időszakokban reggel-este megjelenik az étteremben és különböző gyerekprogramokon.

 

A családok része a szülők is, rájuk mivel gondoltok?

Sok törzsvendégünk – vendégeink legalább fele az – nem a honlapon jelentkezik be, hanem nekem ír üzenetet – főleg sportolók, futók, kerékpárosok, akik nagyon szeretik ezt a terepet – és ők szokták kérni, hogy néhány órára valaki vigyázzon a gyerekekre; ezt is meg tudjuk oldani. 2-3 órás szauna-szeánsz programunk pedig csak kifejezetten felnőtteknek szól.

 

Milyen kültéri programokat tudtok nyújtani, ajánlani?

Vannak kültéri animációs foglalkozásaink is: nyáron lesz például úszásoktatás, és van egy animált Szalamandra-túránk is: a Börzsönyben van egy forrás, ahol ezek az állatok egyedülállóan megtalálhatóak. Nagy udvarunkon van játszótér és számos kültéri sportolási lehetőség. Tőlünk 400m-re van a börzsönyi kisvasút – az ország leghosszabb kisvasútja – egyik megállója, azt nagyon szokták szeretni a gyerekek. Nem messze tőlünk pedig ott van a Dunakanyar Kalandpark.