Ezt látni kell

Egy izgalmas hétvége Gyulán

Gyula évek óta a tíz leglátogatottabb belföldi város listáján szerepel. És hogy mi az, amit feltétlenül nézzetek meg Gyulán? Íme a lista, mely nem teljes körű, de tartalmazza azokat az élményeket, amelyek a mi hétvégénkbe belefértek!

Szeptember végéhez közeledve kicsit egyfajta kapuzárási pánik hangulatában voltunk, hiszen egyre inkább felváltja a vénasszonyok nyarát az esős, szeles időszak. Gondoltuk, hogy el kell töltenünk még néhány napot úgy valahol, hogy az aktív pihenésé a főszerep, azaz vágytunk még egy igazi jövős-menős, kirándulós hétvégére. Gyula remek választás volt, és legalább egy hosszú hétvégét érdemes a városra szánnunk, hiszen jó néhány látnivaló és programlehetőség kínálkozik. Nem is csoda, hogy Gyula évek óta a tíz leglátogatottabb belföldi város listáján szerepel. És hogy mi az, amit feltétlenül nézzetek meg Gyulán? Íme a lista, mely nem teljes körű, de tartalmazza azokat az élményeket, amelyek a mi hétvégénkbe belefértek!

 

 

 

1. Gyulai vár

Gyula emblematikus építménye a vár. A 14-15. században épült téglavárat akkor is érdemes meglátogatnotok, ha már néhány évvel ezelőtt megtettétek. Mi nem is egyszer jártunk már itt, és azon kívül, hogy minden alkalommal megragadott az épület atmoszférája, idén is tudott újat nyújtani. Az idei év újítása a dioráma, azaz háromdimenziós makett, mely a vár 1566-os ostromát mutatja be fényvetítéssel és hangeffektekkel.

A másik új látványelem egy 3D-s kép a 16. századi várról és környékéről. A kivetített teret úgy tudjuk „bejárni”, hogy a képernyőre szegezett puskát a felfedezni kívánt irányokba mozgatjuk. Ahová a puskát szegezzük, ott a képen meg is jelenik felirat formájában, hogy épp melyik épület vagy látványosság tárul elénk. Szombatonként van solymászbemutató, tárlatvezetés, valamint az 1566-os ostromról szóló előadás, de ha a hét egy másik napján tudunk jönni, akkor is van bőven látványosság.

 

2. Almásy-kastély

A várral szemben található Almásy-kastély látványelemekben szintén nagyon gazdag. Bepillantást nyerhetünk a dualizmus korának főúri életformájába és a cselédség mindennapjaiba is, a korabeli divattól kezdve a terített asztalig. Megtudhatjuk, milyen elvek mentén nevelték az arisztrokrata gyermekeket születésüktől egészen felnőttkorukig, mik voltak a főúri leány- és fiúgyermekek felé támasztott elvárások.

A család kisebb és nagyobb tagjai számára is izgalmas feladatok és játékok tárháza fogadja az ide belépőket, pont ezért remek családbarát program. Izgalmas feladat többek között, hogy érintőképernyős eszközön ki tudjuk választani, hogy épp villásreggelihez vagy uzsonnához szeretnénk-e megteríteni az asztalt, majd az evőeszközök tárházából a megfelelőket kell a terítékre húzgálni. Engem leginkább a 19. századi parfümök ragadtak magukkal, amelyekből lehetőség van egy-egy szippantásnyi mintát venni. A majdnem ötéves kislányom kedvence az a terem volt, ahol árnyjátékkal igazi kis színházat varázsolhatott nekünk, ehhez a kellékek is adottak voltak: szoknya, játékparipa, kis korona.

A legtöbb időt viszont a Varázstükör előtt töltöttük, ahol különböző régi női és férfi öltözékeket próbálhatunk fel virtuálisan, azaz a mágikus tükörben a kiválasztott ruhadarab ránk illeszkedik

a képernyőn. A holoprojektor (3D hatású hologramvetítés) szintén különleges elem, mintha apró szellemek járnának a kastély falai között, egy makett ablakain betekintve láthatjuk a különféle lakókat mozogni és beszélni: cselédet, játszó gyermekeket, komornyikot.

 

3. Várfürdő

A Várfürdőt most épp esős időben látogattuk meg, és így is élveztük, de szép időben különleges igazán, hiszen arborétum is egyben: a területén a különböző fafajokat kis táblácskák segítségével ismerhetjük meg. Ha rossz időben érkezünk, akkor mindenképpen érdemes a gyógy-és strandfürdőn kívül az Aquapalotába is jegyet váltanunk, hiszen beltéri gyermekmedence ebben a részben található. Az élménymedencében folyamatosan aktív több élményelem: masszázspadok, sodrófolyosó a barlangban, buzgárok és nyakzuhany. A gyermekmedencében vízágyúval lövöldözhetnek a gyerekek, és egy kalózhajó is található csúszdával. Ha megszomjazik a család, akkor irány a vízibár egy frissítő koktélért!

 

4. Százéves Cukrászda

A Százéves Cukrászda már csak nevében százéves, ezt az évfordulót jóval túlhaladta, ugyanis 1840-ben alapították, és azóta töretlenül működik. A cukrászda elkülönített részében a régi cukrászeszközökből kis múzeumot rendeztek be. Az eredeti biedermeier bútorok és az íncsiklandó sütemények, fagylaltok és kézműves bonbonok nagy választéka egyaránt csábítja az ide érkezőket. Ha Gyulán járton, ki ne hagyjátok! Erre a linkre kattintva virtuális sétát is tehettek.

 

5. Belváros – Világóra

Gyula belvárosa igazi kis ékszerdoboz, sétálhatunk a kis hidakkal tarkított Élővíz-csatorna partján, a fűzfák ölelésében. A sétálóutcát szökőkutak ékesítik az üzletek, hangulatos kávézók és éttermek sorában. Érdemes megtekinteni a Világórát, mely a helyi időt és a világ időzónáihoz tartozó időt is mutatja, éjjel ki van világítva, forog és különböző dallamokat is játszik.

Érdekesség, hogy Gyulai szabadalomként fejlesztették ki az automatát, amely saját „szelfivel” és egy választható helyi nevezetességet ábrázoló háttérrel ellátott hűtőmágnest nyomtat, amelyet ráadásul egyedi felirattal láthatunk el. Ma már több városban is működik a szerkezet, de Gyulán volt elsőként elérhető az egyedi hűtőmágneseket nyomtató automata, mely a Világóra közelében található. Naná, hogy mi sem hagyhattuk ki!

Ha szeretnénk összekötni a kellemest a hasznossal, egy igazi gyerkőcös élményre vágyunk, és közben begyűjtenénk néhány hasznos információt a városról és nevezetességeiről, akkor érdemes a városnéző kisvonattal indítani a kirádulást. A félórás körjárat után még nagyobb kedvvel vághatunk bele Gyula felfedezésébe. Remélem, nektek is meghoztam a kedvetek!