Ezt látni kell

Egy nap Egerben

Bármelyik KidsOasis minősített családbarát szálláshelyet választjuk a családi utazáshoz, biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak kényeztetés, tökéletes pihenés, de, ha arra igényünk van rengeteg látnivaló és kulturális élmény is vár ránk. Sorozatunkban egy-egy napos kulturális túrákat ajánlunk szálláshelyeink közelében, amelyek picikkel is könnyedén végigjárhatóak.
Egy nap Egerben

Ha az egyik legszebb magyarországi szállodába, a noszvaji Oxigén Hotel Family&Spa–ba vezet az utunk, akkor nem biztos, hogy bármi másra vágyunk. Tapasztalatból mondom, hogy érdemes inkább a nyaralás elé vagy után tervezni egy egri városnézést, mert aki nem járt még ezen a tájon, ezt a várost semmiképp se hagyja ki. 


Délelőtt a városban

Délelőtt, amikor nagyobb a türelem, még a legapróbbakkal is érdemes ellátogatni a szépen felújított történelmi belvárosba. Autóval a vár bejáratánál érdemes megállni, onnan a Kis-Dobó téren és Dobó téren keresztül vezethet az utunk. A belváros nemrég esett át felújításon, így az aprónép könnyedén képzelheti magát Bornemissza Gergő korába és a sok történelmi emlék alkalmat adhat egy kis beszélgetésre is. Egy kellemes séta után (amelyen útba ejthetjük valamelyik hangulatos pékséget is) elérünk az Érsek-kertbe, ahol a gyönyörű parkon kívül szuper játszóteret is találunk – így nem lesz gondunk a délelőtt hátra lévő részére. Jó időben egy szabadtéri pikniket javaslunk, de a gasztronómia szerelmeseinek jó lehetőség a park mellett található középkori étterem, ahol korhű hangulatban korhű ételeket fogyaszthatunk. 


Délután a várban

Az elmúlt évek egy nagyszabású fejlesztésről szóltak az egri várban. A projekt nagy része elkészült és nem csalódik sem gyerek, sem felnőtt, aki ellátogat ide: gyönyörű kilátás, érdekes attrakciók, izgalmas kiállítások várnak minden ide látogatót. A Dobó István Vármúzeum az egri vár történetét mutatja be sok-sok képpel, makettel, viseletekkel, életképekkel. 6-8 éves kortól már élvezhet program. A most átadott Külső Vársétányról eddig nem látott panoráma tárul a kiránduló szeme elé és egy 10 állomásos tanösvény teszi izgalmasabbá a sétát.  Interaktív kiállítások, „múltba néző készülék”, fegyverkiállítás és sok-sok érdekes és izgalmas múzeumpedagógiai program áll a rendelkezésünkre, érdemes kihasználni az este 6 óráig tartó nyitva tartást. (Az aktuális programokról a www.egrivar.hu oldalon lehet tájékozódni.) A Várfalsétányon lesétálva érdekes meglepetésben lesz részünk: a sétány lábánál valódi török teázót találunk, ahol a török tulajdonos nemcsak hazája étel és ital különlegességeit kínálja, de tökéletes enteriőrt is rendezett be, valamint török viseleti darabokat is próbálhatunk, miközben törökülésben kortyolgatjuk az igazi török kávét, vagy teát. Izgalmas kitérő!

Ami kimaradt

Egynapos kirándulásunkból kihagytuk a híres egri Minaretet, ahonnan valamikor a város török lakosságát imára szólították. A bátrabbak – és a nagyobbacskák felmászhatnak a szűk torony tetejére a 97 csigalépcsőn, a piciknek érdemes inkább kívülről csodálni. A felnőtteknek ajánljuk még az Török fürdőt, ahol a megszokott wellness szolgáltatások mellett igazi törökös pihenésben lehet részünk. Ám ez nem kifejezetten gyerekeknek való, arra inkább a Török fürdővel szembeni Egri Termálfürdőt válasszuk – főleg jó időben.