Ezt látni kell

Egy nap Mohácson

Ha Mohács neve szóba kerül, az egyszeri turista azonnal a busójárásra vagy a mohácsi vészre gondol, mégis fontos tudatosítanunk, hogy ez a vidék, akárcsak hazánk bármely tája, egész évben tartogat meglepetéseket az érdeklődő családok számára. Az alábbiakban egy programfüzért ajánlunk olyan helyszínek említésével, amelyek akár egy-egy napos mohácsi látogatás alatt végigjárhatók gyerekekkel.

Séta Mohács belvárosában

Gyerekekkel érkezve Mohácsra kezdjük a napot a Busóudvar komplexumában, amely hétköznap 8.00-kor, hétvégén 9.00-kor nyit! Itt az év bármely napján megismerkedhetünk e különleges, évszázados farsangi szokással. Különösen tetszeni fog a srácoknak az udvarban található kézműves mesterek látványműhelye: betekintést nyerhetnek a busómaszk-faragó mester, az egyedi ruhakészítő vagy a fazekas munkájába. (Ne feledjük: Mohács híres a fekete kerámiájáról!) Miután ezen a helyen csaknem az egész délelőttöt el lehet tölteni, ebédidőben meg is tudunk ebédelni az étteremben. A Busóudvar jegyének megváltásával további kedvezményekre vagyunk jogosultak a városban. Az ebédet sétáljuk le egy belvárosi sétával: ejtsük útba a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomot a Széchenyi téren, majd sétáljunk tovább a Duna irányába! Ha időnk és a gyerekek türelme engedi, térjünk be a gyönyörű Kanizsay Dorottya Múzeum és Látványtárba, a Kisfaludy u. 9. szám alatt, majd néhány lépést tovább haladva már a Duna-menti sétányon találjuk magunkat, ahonnan megfigyelhetjük a révátkelőt, a hajóállomást. Innen akár a kb. 500 m-rel északabbra található Hajós játszótérig is elgyalogolhatunk. További érdekességek felkereséséhez autóba kell ülnünk vagy tömegközlekedésre kell váltanunk.

Malom a város szélén

Akármilyen hihetetlen, a Csele-patak mentén egykor 24 malom is működött egyszerre.  (Igen, ez az a patak, amelyben áradáskor II. Lajos királyunk a mohácsi vész idején halálát lelte, a tragédia körülbelüli helyét egy emlékmű őrzi az 56-os út mentén.) Mára egyetlen, a több száz éves alapokon álló, 2008-ban teljesen felújított vízimalom, a Szent Miklós nevét viselő malom áll közülük. Érkezésetek előtt érdemes telefonálni Mohácsi Bugarszki Norbertnek a
+36 20-411-4474-es számon, mert a malom nincs mindig nyitva, látogatókat előzetes bejelentkezés után fogadnak. Érdemes ellátogatni ide, mert egy kb. 40 perces vezetés alatt a gyerekek működés közben láthatják a malmot, melynek különlegessége, hogy zárt kerékházának köszönhetően a patak a házban folyik. Európa egyetlen, működőképes taposómalma is itt található, de az őrlés- zsák- és malomtörténeti kiállítás is említést érdemel.

 

Emlékezzünk hőseinkre!

A beszélő nevű Mohács-Sátorhely településrész külterületén fekszik a mohácsi csata emlékhelye. A 2012 óta Nemzeti Emlékhelyeink sorába lépett, különleges hangulatú sírkert valójában 1700 katona végső nyughelye. Itt méltó módon emlékezhetünk azokra a hősökre, akik életüket adták hazájukért a szinte esélytelen csatában. A Szent Koronát formázó fogadóépületben helyet kapott egy kiállítóterem, amelyben a csatát bemutató digitális eszközökön keresztül ismerkedhetünk az Oszmán Birodalom hatalmas erejével szembeszegülő magyar sereggel és a történelmi háttérrel, de korbeli fegyvereket is láthatunk. Valódi, átélhető történeti élményt kapunk. Az óvodások, az iskolások és a felnőttek életkoruknak megfelelő, HD minőségű rövid mozifilmből is tájékozódhatnak.
Odakint sétálva fából faragott szobrokon tekinthetjük meg II. Lajos királyunk, Szulejmán szultán, Tomori Pál vagy Kanizsay Dorottya mását, a lélekharangot megszólaltatva a gyerekek is átérezhetnek valamit a hely varázsából. Az emlékhely minden nap 9.00-tól várja a látogatókat, téli szezonban 16.00-kor, nyári szezonban (már április 1-től) 18.00-kor zárnak.

 

Mohács gyerekkel: Felszabadult játék, lovaglás, fürdés

A Mohácsi Extrém Parkban a gyerekek minden nap 11.00-19.00 között játszhatnak a kültéri játékokon, ha pedig elhozzák gördülő eszközeiket, görkorcsolyával vagy gördeszkával akár tesztelhetik is a görparkot. A Pegazus Lovasfarmon a lovaglást próbálhatjuk ki minden szinten a kezdőtől a haladóig. A mohácsi vasútállomás közelében, a város északi végein találjuk a Termálfürdőt, amelynek külterületén élményfürdőt is kialakítottak, jó időben akár itt strandolhat a család.

Természeti csodák a Duna-Dráva mentén

A Duna-Dráva környékén egy egész Nemzeti Park gondoskodik a természet háborítatlanságáról, egy napba belesűríteni a környékbeli tanösvényeket nem lehet. Egyetlen látogatóhelyet emelnék ki: ez a kölkedi Fehér Gólya Múzeum. A mindannyiunk számára oly kedves visszatérő madaraink életéről szóló múzeum mindenképpen megérdemli a látogatást. Keddtől vasárnapig (nyáron 8.00-tól) 10.00-16.00 között mehetünk, hogy élményszerűen ismerkedjünk a fehér és fekete gólyák természetismereti, irodalmi, néprajzi vonatkozásaival.