Ezt látni kell

Egy nap Székesfehérváron

Bármelyik KidsOasis minősített családbarát szálláshelyet választjuk a családi utazáshoz, biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak kényeztetés, tökéletes pihenés, de, ha arra igényünk van rengeteg látnivaló és kulturális élmény is vár ránk. Sorozatunkban egy-egy napos kulturális túrákat ajánlunk szálláshelyeink közelében, amelyek picikkel is könnyedén végigjárhatóak.
Egy nap székesfehérváron

A Velence Resort &Spa minősített családbarát szálláshely igazán jó választás. A szálloda nyújtotta remek szolgáltatásokon kívül azért is, mert autóval mindössze fél óra alatt eljutunk Székesfehérvárra, ami – közhely ide, közhely oda – valódi kis ékszeresdoboz. De kicsikkel és picikkel mit érdemes meglátogatni? Ebben segítünk cikkünkkel.


Délelőtt a Játékmúzeumban
Székesfehérvár megyeszékhelyi címéhez mérten nem nagy város, ezért a gyönyörű belváros és történelmi emlékhelyek könnyen, gyalogosan, kisgyerekkel is bejárhatóak. Érdemes az autót a Középkori Romkert mellett letenni, így a belváros megközelítésekor elsétálunk nemzeti emlékhelyünk mellett, ahová be is térhetünk. Mivel az emlékhely legnagyobb része szabadtéri, kisgyerekkel is élvezhető.
A városlátogató túra előtt érdemes beszerezni a Családi séták Székesfehérváron füzeteket, amelyek mesébe ágyazva kalauzolják végig a gyerekeket a belvároson. Igazi turisztikai unikum, nem szabad kihagyni! (Ottjártunkkor a füzetek elérhetőek voltak a Tourinform irodában). 
A Romkerttől néhány perces sétára találjuk délelőtti úti célunkat: a Hetedhét Játékmúzeumot. Ez az a hely, ahol végleg megszabadulhatunk az előítélettől, mely szerint a múzeumok unalmas helyek. A lenyűgöző Moskowszky gyűjtemény mellett, amely főként babákból, korhű babaház-enteriőrökből áll, a mindenki által kedvelt és ismert Réber László állandó tárlata is megtekinthető. Mindez persze időszakos kiállításokkal, programokkal kiegészülve, valamint sok-sok interaktív elemmel, játéksarokkal, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a mókából. 

Ebéd Kati nénivel
Ha ebédelni szeretnénk, a főtér és az abból induló sétálóutca is számtalan lehetőséget kínál a pékségtől az étteremig. Érdemes azonban ebédkeresés közben elsétálni a Liszt Ferenc utcába (a Játékmúzeumtól néhány perc) és megnézni Kati néni szobrát. A szobortól ugyan már nem tudunk ropogósra sült kacsafertályt venni, mint tehették ezt a város polgárai hajdanán, de a hagyomány szerint elég megsimogatni Kati néni már fényesre kopott orrát, hogy en hagyjon el bennünket a jószerencse. (A szobor azon a helyen áll, ahol a mindenki által köztiszteletben álló asszony élete végéig árulta a konyhájában készült csemegét. Érdekes történetét érdemes elolvasni az interneten)


Délután a Királyok parkjában
A napi program összeállításakor ismét a melyik-ujjunkat-harapjuk-meg problémába ütköztünk, de a 14 év alatti korosztály egyetértett abban, hogy a Koronás Park semmiképpen sem maradhat ki. Nem hivatalos vélemények szerint ez az ország egyik legjobb játszótere. Így aztán a felnőttek hiába akarják még megnézni ezt vagy azt a látnivalót (van belőle elég ebben a városban), arra vannak kárhoztatva a nap további részében, hogy kávéjukat kavargatva figyeljék lelkes csemetéiket a parkban.
Ez a játszótér mindent tud, ami egy kisgyerekes család álma: zárt, rengeteg játék és élményelem megtalálható itt, ingyenesen látogatható és a kávézó, mosdó, pelenkázó, játszószoba is kiegészíti a parkot. A park játékai a magyar történelem eseményeire, korszakaira rímelnek, így a hatalmas játék közepette egy kis történelmi ismeret is ragadhat a picikre – a homokon kívül.
A parkban időről időre történelmi játszóházakat, izgalmas programokat szerveznek, de ha nagyobb gyereksereggel érkezünk, akár kérhetjük is ezeket külön díjazás ellenében.

 
Ami kimaradt
Napi túránkból kimaradt a Bory vár, ami szintén nagyon élvezetes gyerekekkel, annak ellenére, hogy nem egy igazi történelmi várról, hanem Bory Jenő szerelmi ajándékáról van szó, amelyet feleségének épített a két kezével: nagystílű, különleges és romantikus helyszín. 
Ezen kívül megcsodálhatjuk még az órajátékot, a Palotavárosi Skanzent és betérhetünk a Szent István múzeumba, de arra senki se számítson, hogy ezt a gyönyörű várost egy nap alatt teljesen meg lehet ismerni. Vissza kell térni újra és újra.