Ezt látni kell

Élmények a Velencei-tónál

A Velencei-tó és környéke gazdag a látnivalókban, rengeteg kikapcsolódási lehetőséget tartogat. Elsősorban mindenkinek a fürdés az, ami eszébe jut a Tóval kapcsolatban, de nem csak azt kínálja számunkra a régió. Nyári időszakban is változatossá tehetjük a pihenésünket, pancsoláson kívül sok másra is van lehetőség. Fedezzétek fel a környéket a gyerekekkel, összeszedtünk hozzá jó pár ötletet. 
Élmények a Velencei-tónál

 

Kerékpározás

Klassz közös családi program lehetőség a biciklizés. A Velencei-tó körül végig kijelölt úton haladhatunk, sík terepen, az út tökéletes. Gyerekekkel is nyugodt szívvel nekivághatunk egy kisebb szakaszának. 

 

Gárdonyi Rönkvár

Az Egri Vár kicsinyített mását készítették el Agárdon, Gárdonyi Géza szülőháza és a Velencei-tavi Galéria melletti területen.  A rönkvár közel 500m2-es. Megtalálható a Dobó bástya és egy 50m-es földalatti labirintus, valamint egy 9 méter magas torony.  

 

Gárdonyi Géza Múzeum

Az egri csillagok írója, eredeti nevén Ziegler Géza 1863. augusztus.03-án született ebben az épületben. A szülőhelyének tiszteletére vette fel a Gárdonyi nevet. Gárdonyi (Zigler ) Géza halálát követően vörös márvány emléktáblát helyeztek el az épületen, az emlékházat 1988-ban nyitották meg. A tárlat bemutatja Gárdonyi Géza életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. megismerhetjük alkotói módszerét, írói munkásságát, bepillantást nyerhetünk különleges titkosírásába. Az épületben egy korabeli eszközökkel és bútorokkal berendezett konyhát is láthatunk.

 

Madárvárta

Az ország első madártani kutatóháza található Agárdon. A madarak megjelölésére használt, kóddal ellátott lábgyűrűt, Dánia és Németország után hazánk 3 -ik ként alkalmazta.  A madár megfigyelő toronyból betekintést nyerhetünk a Velencei-tó madárvilágába.

 

Várpark

Alekszi Zoltánnak, a Várpark megalkotójának az volt a célja, hogy középkori magyar várakat mutasson be, egyedülálló módon. A várak egyedisége abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből. 30 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók.

 

Sétahajózás

Május 1-től október 18-ig a hét minden napján lehet menetrendszerű járatokkal hajózni a velencei hajóállomás és Pákozd, Szúnyog sziget között. A Velencei-tavi naplementét is megtekinthetitek, mert kifejezetten alkonyati sétahajózásra is van lehetőség. Gyönyörű a látvány, érdemes kipróbálni. 

 

Madárrezervátum

Magyarország egyik legnagyobb, csodálatosan sokszínű vízimadár-közössége él a tó védett nádasaiban és láprétjein. A Madárrezervátum a tó nyugati öblében fekszik, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi körzet része. Egyedülálló, hogy e ritka madarak többsége valóban látható egy jó távcső segítségével. 

A Velencei-tavi Madárrezervátum védett értékei csak szakvezetéssel látogathatók, előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Pákozd-Sukorói Arborétum 

A Pákozd-Sukorói Arborétum a Velencei-tó északi partján, 96 hektáros területen fekszik. Kis tóval, pihenőpadokkal, tűzrakó helyekkel, sportpályákkal és játszótérrel várja a látogatókat. Így szabadtéri játékra, sportolásra is alkalmas a terület. A kilátóból a Velencei-tó panorámájában gyönyörködhetünk.  

 

Pákozdi ingókövek

Érdemes megtekinteni az Európa-szerte ritkaságnak számító geológiai gránitformákat, az ingóköveket. Különös alakzatot öltöttek az évezredek során, a négyszög alakú sziklák a sarkukon állnak.  A helység további két kedvelt pihenőhelye a Bella-tó és az Anikó-forrás.Ásványkiállítás, kovácsműhely és tájház 

Érdekes látnivaló a kápolnásnyéki kovácsműhely, ásványkiállítás és tájház. A kiállítás több száz különleges ásványból, kristályból, kőzetgyűjteményből és ősmaradványokból áll. Emellett megtekinthetők a hajdani kovácsműhely eszközei, valamint Vörösmarty Mihály könyvei. A helyszín előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg. A látogatáshoz helyi tárlatvezetés biztosított. 

 

Közvetlenül a Velencei-tó partján, minősített családbarát szálláshelyen is meg tudtok szállni. Az 5 szélforgós minősítésű Velence Resort & Spa egész évben várja vendégeit. Kedvezményes csomagajánlatait itt tekintheted meg.