Ezt látni kell

Ezek a legszebb tavak Magyarországon

Ha nyár, akkor vízpart: akár megmártóznánk a vízben, akár kifognánk a vacsorára való halat. de akkor is érdemes felkeresni a legszebb tavak környékét, ha egyszerűen csak szép látványra vágyunk. Máris mutatjuk a legjobb hazai úti célokat!

Tisza-tó: sokak kedvenc turistaparadicsoma

 

Magyarország második legnagyobb tava, és az ország legnagyobb mesterséges tava. Bár ma már háborítatlan élővilágú vízi paradicsom, emberkéz hozta létre a tiszai áradások szabályozására és az Alföld jobb vízellátására. Mára a legszebb tavak sorába is bekerült a tó és környéke. Egyszerre nyaralóparadicsom, és fantasztikus természeti érték, egyedülálló madárvilággal, számtalan szigettel, csatornával, és nyílt vízterülettel. Tiszafüreden, Sarudon, Abádszalókon, Kiskörén, remek strandok várnak, ahol az úszás mellett többféle vízi sportot is kipróbálhatunk. A horgászok szinte minden faluban találnak maguknak nyugodt partszakaszokat, a természetbúvároknak pedig érdemes felkeresniük a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot, a tiszafüredi Pákász Tanösvényt és madárrezervátumot, valamint a csak csónakkal megközelíthető vízi kilátókat. A sportosabbak körbe is biciklizhetik a tavat, megállva például a kiskörei Hallépcsőnél.

Szállást keresel a környélen?  Nézd meg a négy szélforgós Tisza Balneum Hotel ajnlatait!

 

Hévizi-tó: a legszebb tavak között is különlegesség

 

A gyógyulni vágyók és a természeti különlegességek kedvelői számára egyaránt remek úti cél Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, a Hévizi-tó. Forrásai napi 38 ezer liter vízzel táplálják a tavat, amelynek víztömege hetente kétszer teljesen kicserélődik. A víz felszínén úszó tündérrózsák, és a lebegő pára látványa minden évszakban varázslatos, itt akár rossz időben is megmártózhatunk!

 

Arlói-tó: elkerülhetjük a zsúfoltságot

 

A legszebb tavak között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található  Arlói-tó Európa-szerte kuriózumnak számít, ugyanis egy földcsuszamlás hozta létre. A környékbeliek számára igazi kiránduló-paradicsom, ám mivel kevesen ismerik, a legmelegebb napokon sem túlságosan zsúfolt. A strandolás mellett a tavon vízibiciklizéssel és csónakázással is tölthetjük az időt.

 

Nádas Tófürdő, Vasad: romantikus és vadregényes

 

Budapesttől nem messze egy vadregényes kis tavacska várja azokat, akik szeretnének kissé kiszakadni a fővárosi zsúfoltságból a meleg nyári napokon. A nádas mellett stégeken pihenhetünk, de az apró, lassan mélyülő partszakaszokon is letáborozhatunk. A horgászokat és a jet-skiseket külön tó várja, a fürdőzőktől teljesen elkülönítve. Esküvőknek, rendezvényeknek is kedvelt helyszíne a legszebb tavak közé nemrég feliratkozott tó vendéglője, és családbarát hotelje a  három szélforgós Nádas Park Hotel

 

Deseda-tó: kalanderdő és kirándulóhajó

 

A Kaposvártól északra fekvő, 8 km hosszú Deseda-tó szintén olyan mesterséges tó, amelyet visszahódított a természet: erdő, természetvédelmi terület és arborétum veszi körül. A strand mellett elektromos kirándulóhajóval is felfedezhetjük a környéket, de kerékpárón, sőt, túrázva is bejárhatjuk a tó partját. A gyerekekkel érkezőknek a toponári parton érdemes felkeresniük a Fekete István Látogatóközpontot, és a kalanderdőt a tó északi részén.

 

Palatinus-tó, Esztergom: bányatóból épült ki a strand

 

Esztergom kertvárosában rejtőzik a helyiek kedvenc tófürdője. A Palatinus-tó régen bányató volt, ennek a partjára épültek a ma is működő strandok. Vízicsúszda, valamint csónak- és vízibicikli-kölcsönző is várja az ide érkezőket.

 

Szelidi-tó, Dunapataj: a legszebb tavak élővilágával is megismerkedhetünk

 

A Kiskunság rejti Magyarország 5. legnagyobb természetes tavát, amelynek homokos partja a kisgyerekes családoknak is a kedvence. A nyáron akár 28 Celsius-fokosra is felmelegedő víznek már a középkorban is gyógyító hatást

tulajdonítottak, mára pedig a tudomány igazolta is, hogy jó hatással van az idegrendszeri, a hormonális és a reumatikus problémákra. A strandon vízibiciklit, csónakot, kenut, szörföt is bérelhetünk, a gyerekeket játszótér, a sportosabb vendégeket röplabda- és focipálya várja. Kerékpáros- és sétautakon, vagy a 2,4 kilométeres Kékmoszat-tanösvényen is feltöltődhetünk – ez utóbbin a tó élővilágát is megismerhetjük.