Ezt látni kell

Fedezzük fel a Szalajka-völgy kincseit kisvasúttal!

Bár még októberben jártunk Szilvásváradon, pont egy olyan hétvégét sikerült kifognunk, amikor hirtelen lehűlt 7-8 fokra az idő. Szóval van némi tapasztalatunk az ittlétről kevésbé jó, amolyan enyhén télies időben, és elmondhatom, hogy ilyenkor is bőven megéri eltölteni itt néhány napot a családdal.

A családi kirándulást érdemes a település központjában kezdeni egy kis sétálós-nézelődős lazítással, a Lipicai Lovasközpont épületegyüttesétől nem messze kezdődik a bazársor. Itt beszerezhetjük például az elmaradhatatlan hűtőmágnest, hogy legyen ékes bizonyítéka annak, hogy Szilvásváradon is jártunk. Éttermek hada vár minket sok földi jóval, többek közötti helyi specialitásokkal, pisztránggal, vadételekkel. Szuper játszótér is van a bazársor ölelésében, a kis faházikók mögött pedig a bobozni vágyók is kikapcsolódhatnak. A bobpálya karbantartás miatt átmenetileg épp nem üzemel, érdemes a honlapjukon a nyitásról informálódni, ha ez a program is tervben van.

Az éttermek és bazárok sorának lezárásaként a Kisvasút jegypénztáránál (Fatelep állomás) kötünk ki, amely a Szalajka-völgy bejáratánál áll. Ide érve ne habozzatok, mert vár titeket a

Kisvonat, avagy a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút!

Ugyan nem közlekedik az év minden napján, viszont kihagyhatatlan élmény, ezért rossz idő esetén is érdemes a Vasút honlapján utánajárni, hogy ottlétünk ideje alatt hogyan alakul a menetrend. Április 1-től október 31-ig minden nap, februárban, márciusban és novemberben pedig a szabad- és munkaszüneti napokon indul a kisvonat kedvező időjárás esetén. Decemberben a hónap első hétvégéjén és a két ünnep közötti időszakban van még alkalmunk felpattanni rá az idén, ha az időjárás is úgy akarja.

Ha szeretnénk erről a környékről viszonylag hamar és kényelmesen eljutni a Gloriett-tisztásra, akkor nem érdemes kihagynunk ezt az élményt. A tisztáson a gyerekek nagy örömére szuper játszótér található; ráadásul ez a hely remek kiindulópont, hogy felfedezzük a Szalajka-völgy természeti kincseit. Nézzük, melyek is ezek!

 

Fátyol-vízesés

A karsztforrások által táplált Szalajka-patak vízesése a Fátyol-vízesés. Nem csak a Szalajka-völgyben egyedülálló nevezetesség, hanem hazánkban is páratlan jelenség. A patak vizéből lerakódott mésztufa ugyanis lépcsőkhöz hasonló képződményeket hozott létre, és 18 ilyen lépcsőfokon zúdul le fátyolszerűen a víz.

Tipp: Keressük meg a vízeséstől kb. 200 méterre lévő Szikla-forrást is, mely a Bükk hegység jelentős karsztforrása.

 

Szabadtéri Erdei Múzeum

Ahogyan a kisvonatról leszállunk, 1-2 perc sétával elérjük a kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes Szabadtéri Erdei Múzeumot, melynek ingyenes a látogatása. Megcsodálhatunk többek között egy 240 éves tölgyfakorongot, amelyen jól láthatóak az évgyűrűk, és egy-egy történelmi esemény évszáma is meg van jelölve rajta. Láthatunk itt többmillió éves megkövesedett fatörzseket, mészégető kemencét, faszénégetők téli kunyhóját és különböző fából faragott szobrokat. Kislányunkat leginkább a faxilofon foglalta le, mely hat különböző erdei fafajból készült. Sok érdekes információra tehetünk szert, ha végignézzük a kiállított tárgyakat és okosodunk a kihelyezett táblákat olvasva, eső esetén pedig egy nagy fedett pihenő áll a rendelkezésünkre.

Tipp: Szólaltassuk meg mi is a faxilofont! A fakalapáccsal a különböző fákra koppintva érdekes megfigyelni, hogy mindegyiknek más-más a hangja.

 

Istállóskői-barlang

A 4,2 kilométer hosszú Szalajka-völgyi tanösvény ugyan babakocsival bejárható, kivételt képez a barlanghoz vezető út, amely viszonylag meredek, kicsikkel nagyon kell vigyázni, ha egyáltalán bele merünk vágni. Az egykor ősemberek lakta Istállóskői-barlang megközelítése már jóval több energiát igényel, mint megtenni egy néhányszáz méteres kényelmes sétát. A Fátyol-vízeséstől 850 méterre található; bár nem tűnik nagy távolságnak, azt abszolút nem mondhatnám, hogy laza sétával elérhető. Nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, mivel a barlanghoz vezető meredek ösvény elég veszélyes, hiszen egy-egy helyen hiányos a korlát.

A majdnem hatéves lánykám ügyesen teljesítette a kihívást, bár 1-2 éve még nem hiszem, hogy mertünk volna vele vállalkozni rá. Jómagam is megmásztam a kistesóval a pocakban, bár nem túl jó állóképességgel és hullámzó közérzettel, de megszenvedtem vele. Ha úgy érzitek, hogy nincs olyan akadályozó tényező, hogy teljesítsétek a családi kihívást, nem mindennapi élményben és látványban lesz részetek! A terjedelmes barlang hazánk egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.

Tipp: A barlanghoz igyekezvén útba tudjuk ejteni a festői szépségű Sipovics tengerszemet (más nevén Felső-tó).

 

Ha több napot töltötök itt, érdemes utánajárni az egyéb látnivalóknak és kikapcsolódási lehetőségeknek is. A lovakat szeretőknek javaslom az Állami Ménesgazdaság honlapját, ahol tájékozódhatnak a méneslátogatás és lovaskocsikázás lehetőségeiről, illetve a lovas témájú kiállításokról. Mi a Pallavicini-Keglevich-kastélyhoz is elsétáltunk, amely hotelként működik, viszont bárki megcsodálhatja és bejárhatja a gyönyörű kastélyparkot. A Szalajka-völgy jó választás decemberben a két ünnep között is!