Ezt látni kell

Gyerekkel kétkeréken: kerékpáros tippek kezdőknek és haladóknak

Kétségeid vannak, hogy miért jó gyerekkel kerékpározni? Bicajoznátok, de nem tudod mire lesz szükséged? Nincs ötleted, hogy merre induljatok, ha csak egy könnyű túrát terveztek, vagy ha már rutinosabbak vagytok? Tippek, ötletek, hogy hogyan is kezdjen a család kerékpározni.

Miért jó kerékpározni gyerekkel? Egyrészt a gyerek megszokja a forgalmat és lassan, észrevétlenül megtanulja a szabályokat is. Illetve fejlődik az egyensúlyérzéke, miközben a gyerekülésben élvezi, hogy anyával vagy apával tekernek.

Hogyan vidd a gyereket kerékpárral? A KRESZ szerint 10 éves korig utazhat gyerekülésben a gyerek előtted vagy mögötted (ez gyereküléstől és kortól is függ).  A legelterjedtebb mód a gyerekülés. Árban nehéz ezzel a megoldással versenyezni, és nagyon praktikus is. Attól függ, hogy milyen hosszú távokra tervezünk, vehetünk alap gyerekülést és dönthetőt. A kisebb gyerekeket szállíthatjuk magunk előtt a kormányra erősített ülésen vagy a hátunk mögött. Nagy előnye, hogy mivel magasan ül a gyerek, a városban kevesebb szmogot szív. A hátunk mögé szerelhető ülésből létezik csomagtartóra erősíthető és konzolos, ami kényelmesebb a gyereknek, mivel a rugalmas szárak miatt nem zötyög annyira a gyerek. Ez a gerincének is jobb megoldás. Mostanság egyre több helyen látni utánfutós megoldást, a gyerekek szállítására. Ami hosszabb távnál már sokkal kényelmesebb megoldás, mint a gyerekülés. Rossz időjárás esetén tetővel ellátott modellek is rendelkezésre állnak már. Az igazán profiknak, akik sokat használják a kerékpárjukat családdal, talán érdemes egy teherbringát beszerezni. Nagy előnye, hogy a gyerekek előttünk ülnek és nem a hátunk mögött, így folyton látjuk őket. Stabilabb szerkezet, viszont nagy hátránya, hogy nagy hely kell a tárolásához. És egyelőre elég boros az ára.

Mire lesz még szükség? Minél hamarabb megszokja a gyerek a bukósisakot, annál jobb. Szóval sok esetben divathóbortnak tűnhet egy egyévesre bukósisakot adni, de higgyük el, hosszabb távon kifizetődő a dolog.

 

Hol és merre érdemes belföldön kerékpározni gyerekkel?

Kezdő kerékpáros családoknak

  1. Tisza-tó (Poroszló-Sarud-Kisköre táv). Kb. 30 km. Útközben ne hagyjátok ki a madárrezervátumot, Poroszlón pedig egy aprócska kastély vár felfedezésre.

  2. Velencei-tó. Táv 33 km. Amiért nagyon népszerű, az a jól kiépített infrastruktúra, sok látnivaló, könnyű terep. Budapestről pedig akár vonattal is megközelíthető, így remek egynapos program is lehet. Ráadásul remek strandolási lehetőségek is várják a családokat.

  3. Baja és környéke. Hosszabb és rövidebb útvonalak is indulnak a városból. Közel a Gemenci erdő, amelyet szintén felfedezhetünk kétkeréken. Észak felé Érsekcsanádon át akár az egykori érseki kastélyig és pincefaluig (Hajós) is tekerhetünk egy egész napos túrán. Bár itt már közúton is tekerni kell egy darabon. Míg dél felé Szeremle, Dunafalva felé a Duna és a Sugovica élővilágát fedezhetjük fel.

  4. Fertő-tó. Táv 130 km.  Mörbischnél az osztrák oldalon kompra szállva rövidíthetünk a távon és így kb. 65 km. A magyar oldal telejesen sík, míg az osztrák oldalon a szőlődombok között tekerve itt-ott van egy kisebb emelkedő. Az út nagyrésze a jól karbantartott osztrák oldalon halad, ahol esőbeállók is vannak például a kerékpárosok kényelmére. Ruszt városát semmiképp se hagyjátok ki , de ha több napra mentek, akkor érdemes Eisenstadt felé is tenni egy kitérőt. Euro legyen nálatok, mert sok helyen csak készpénzt fogadnak el.

 

Rutinos kerékpározó családoknak

  1. A klasszikus Balaton-túra. 208 km a táv. A nehézségét a táv hossza adja. Családdal kényelmesen 4-6 nap alatt teljesíthető táv. A déli oldal könnyebb, mivel nincsenek emelkedők. Az északi oldal picivel nehezebb, de talán szebb is. Végig strandok, szálláshelyek várják a kerékpárosokat. Nyáron azért érdemes előre tervezni a napi távokat és eszerint foglalni a szállásokat. Gyerekkel érdemes megállni Balatonedericsen az Afrika Múzeumnál, Szigligeten a várnál, a déli parti strandokon. 

  2. Cserehát és környéke. Az Északi-középhegység Aggteleki-karszt vidékén járunk. Szelíd, dimbes-dombos táj, ahol alacsonyforgalmú utakon tekerhetünk. A legjobb ebben a túrában, hogy az országnak ez a része még kevésbe felfedezett és emiatt csendes, nyugodt környéken kerékpározhatunk. Edelényben megcsodálhatjuk a néhány éve felújított L’Huillier-Coburg kastélyt, Vizsolyban a Bibliát nézhetitek meg, Hollóházán porcelánokban gyönyörködhettek, Encsen finomat ehettek, Boldogkőváralján pedig a mesés, sziklaszirtre épült várat fedezhetitek fel. Főleg nagyobb gyerekekkel ajánlott, több napos túrát érdemes ide szervezni.

  3. Zselic. Egyre többen fedezik fel a Kaposvár környéki dombos vidéket. Forgalomtól kevésbé tekert közutakon, erdei utakon tekerhettek. Ha erre jártok, ne hagyjátok ki Szennát, a Szentendrei Skanzen kistestvérét. Bőszénfán szarvastelepet láthattok. Illetve 2019-re ígérték a Kaposvár-Szigetvár kerékpárutat is. Ha ez elkészül, akkor valamivel több, mint 40 kilométeres túrát tehettek a Zrínyi várhoz. 

Több napos túráknál, főleg szezonban, mindenképp foglaljatok szállást előre! Tervezzétek meg a programot, mert gyerekkel kellemetlen lehet, ha kiderül, hogy nincs szállás valamelyik faluban, kisvárosban.