Ezt látni kell

Gyermekbarát állatpark Szarvason

Akik egynapos kirándulást terveznek Szarvasra, a legtöbben a Szarvasi Arborétumot és a Mini Magyarországot tűzik ki látogatásuk céljául. Mindkét helyszín gyönyörű, kombinált belépőt is van lehetőségünk váltani, de talán erre a két programra is kevés vagy épphogy elég egy nap, ha komótosan, bámészkodva és a természet szépségét igazán élvezve szeretnénk eltölteni a napot.

Pedig Szarvason van még egy hely, ahová mindenképpen érdemes elmennünk, gyerkőcökkel együtt pedig kihagyhatatlan! Ez pedig a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark.

Egy napot terveztünk eltölteni a Békés megyei városban, viszont aznap délután rádöbbentünk, mennyire is kevés itt, a béke szigetén egyetlen nap. Nagyon gyorsan le is csaptunk egy szállásra aznap éjszakára. Többre nem volt szabadság híján kapacitásunk, de sikerült így is a legtöbbet kihoznunk egy röpke hétvégéből. Ötéves kislányunk imádja az állatokat, így nem volt kérdés, hogy meg kell néznünk az állatparkot. A nap végén élményekkel teli és lenyűgözve vehettük haza az irányt. De ne szaladjunk ennyire előre! Lássuk csak, mitől is olyan különleges ez a hely.

Nem egy átlagos állatkertől vagy vadasparkról van szó, hanem inkább egy ligetről, ahol egy nagy sétát tehetünk a friss levegőn, és miközben megcsodálhatjuk az állatokat, lépten-nyomon valamilyen játékba vagy interaktív elembe botlunk. Pont ezért lehet akár egy egész napot eltölteni itt, mert a család órákon át együtt játszhat, pl. megtapasztalhatjuk, hogy nem is olyan egyszerű fészket építeni, vagy kipróbálhatunk különféle állatos társasjátékokat a kialakított pihenőhelyeken. Jobb időben egy talpmasszázsra is sor kerülhet, hiszen végigmehetünk a kis mezítlábas sétányon, vagy megpihenhetünk az állatsimogatóban, ahol a kisnyuszikkal, a kecskével és a birkával is összebarátkozhatunk.

Több mint ötvenféle állatfaj található a parkban, a rókától a szarvason át az európai bölényig.

Most pedig elmondom, miért is tartom gyermekbarátnak a Körösvölgyi Állatparkot!

Futóbicikli és négykerekű fa kiskocsi bérlésének lehetősége

A mi gyerkőcünk éppen abba a korosztályba tartozik, akit már nem tologathatunk babakocsiban, és bár 1-2 órát szívesen sétál, egy fél napos gyalogtúrát viszont még nem bír ki anélkül, hogy ne kéredzkedne fel az apja nyakába. Éppen ezért nagyon díjaztam, hogy van lehetőség futóbiciklit bérelni vagy fából készült négykerekű kiskocsit, amibe a gyerkőcnek külön élmény beleülni, mi pedig húzhatjuk magunk után. Ez a kiadós séta közben jóval kényelmesebb, mint a karunkba venni a fáradt gyerkőcöt, aki ráadásul már messze nem a pehelysúlyú korosztály. Sőt, még a fölöslegessé vált kabátot vagy kulacsot és egyéb holmit is tárolhatjuk benne utunk során. A kiskocsi bérlésének lehetőségét legszívesebben minden arborétumban, állatkertben és füvészkertben kötelezővé tenném! J

Állatsimogató

Minden gyermeknek nagy élmény testközelből is szemügyre venni, megsimogatni vagy akár megetetni az állatokat. Találhatóak itt kisnyuszik, birka, kecske és őzike is. Az itt töltött majdnem fél óra is kevésnek bizonyult, de nem időztünk itt tovább, hiszen szerettük volna bejárni az egész parkot.

Bár nem része az állatsimogatónak, de valami ehhez hasonló élményt nyújtanak a főépületben a terráriumban lévő teknősök. Néhány centiről nézhettük végig, ahogy az egyikük elrácsgál egy gerezd almát a fogaival.

Interaktív elemek, társasjátékok hada

A főépületben lévő kiállítás részeként is vannak interaktív, a gyerkőcök számára érdekes elemek, pl. kihúzható fiókok (bizonyos madárfajok tojásaival) vagy érintőképernyős monitor, ahol kvízt játszhatnak: különböző állatok hangját hallják, majd ki kell választani néhány közül, hogy melyiküket hallották.

És ez még csak a kezdet, hiszen maga a park telis-tele van különféle játékokkal.

Kis faházikó is van direkt társasozás céljából kialakítva, tetővel védett kis játszósarok, ahol a játékasztal körül padok vannak, és a játékszabály is a faház belső oldalán függ egy fatáblán.

De olyan társasjáték is van, amelynek a mezői a liget füvére rakott térkövek, és nagyméretű, de súlyra könnyű állatok szobrai a bábok. Hasonló egy óriás sakkhoz, csak ez éppen egy klasszikus „lépegetős” társasjáték, de dobókocka helyett szerencsekerékkel megspékelve. Ez csak néhány példa volt a játékok közül, ha mindet kipróbáljuk, akkor talán egy nap sem elég.

Játszótér

A játszótér sem mindennapi élmény, már-már kalandparknak is mondható. A megszokott csúszda és hinta mellett található kis csúszkapálya és sok fából készült, színesre festett játék. A gyerkőcöknek van lehetőség kúszni-mászni, egyensúlyozni, sőt kötélen is „táncolni”, a fölöttük lévő kapaszkodók segítségével.

A játszótér mellett kapott helyet a büfé, így ha bárki éhes vagy szomjas lesz a családban, könnyen orvosolható a helyzet.

A fenti élményeken túl az sem elhanyagolandó, hogy az Anna-liget névre keresztelt parkban található az 1908-ban épült Csáky-kastély, mely kívülről tekinthető meg, ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye.