Ezt látni kell

Hungarikumok

Valami, ami csak a miénk. Ami csak ránk jellemző, amiben jók vagyunk, ami egyedi: ez a hungarikum. Sokan sokféle hungarikumot fel tudnánk sorolni, biztosan dobogós helyen szerepelne a pirospaprika, a pálinka vagy a Zsolnay Porcelán. Ezeken kívül azonban sok-sok olyan ötlet, termék, találmány, hely, épület, természeti képződmény és élőlény viseli a hungarikum védjegyet, amiről talán nem gondoltátok. Összegyűjtöttünk néhány igazán különleges hungarikumot, legyetek büszkék rá! A hungarikumok listáját itt találod!

 

1. Karcagi birkapörkölt

A pörkölt maga magyar jellegzetesség. Karcagon azonban olyan archaikus alapanyagokból és technikával készítik, hogy az külön kiérdemelte a védjegyet. 

 

2. Alföldi kamillavirágzat

Nem, a gyógyhatásáról és sokoldalú felhasználásáról ismert kamilla (orvosi székfű) nemcsak nálunk őshonos. Van azonban egy változata, ami az Alföld szikes területein terem, amiben magasabb a hatóanyag- és az illóolajtartalom, mint fajtársaiban és számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Vigyázzunk rá!

 

3. Fröccs

Valószínűleg e szó hallatán nem a magyar értéktár jut elsőre az ember eszébe. Inkább egy tikkasztó nyári nap és egy kellemesen pezsgő ital a párás pohárban. Hosszúlépés vagy sport vagy viceházmester vagy kisfröccs. Pedig a világhírű magyar borászat és a hajdani szikvíz mesterek igazi gasztronómiai különlegességet hoztak létre. Valódi magyar italt. 

 

4. Kürt adatmentés

Az informatika talán a leggyorsabban fejlődő terület mai világunkban. Állócsillagnak lenni igazán különleges teljesítmény a percenként változó technikai újdonságok között. A Kürt adatmentés képes volt erre: három évtizede különleges, egyedi technikával hívnak életre pótolhatatlan adatokat, alkotásokat, vagyis diadalmaskodnak reménytelen helyzetekben. Bizony, ez is hungarikum.

 

5. Táncház módszer

Már 40 éve rendeznek táncházakat Magyarországon. Ez alatt a 40 év alatt több generáció számára jelentette a népzene és néptánc az összetartozást, a magyarság mindennapi megélését, a szórakozást, a közösséget. A táncház mozgalom teljes pompájában virágzik, ma is őrzi és felkutatja az évezredes hagyományt, életben tartja a kárpát-medencei zenét és táncot, és neveli erre fiatalok százezreit. Hamisítatlan magyar sikertörténet.