Ezt látni kell

Indul a tavaszi zsongás!!!

Minden évben várom a tavaszt! Megtalálom a téli örömöket és elfoglaltságokat is, de a tavasz… az valami egészen más. Kezdet, újrakezdés, esély, újjászületés, új, szép, kicsit éteri is, kicsit megfoghatatlan… ilyen szavak cikáznak a fejemben, amikor a tavaszra gondolok.

Amikor meglibbennek az első virágszoknyák, a nap első langyos sugarai nyalogatják megfakult arcomat, felcsendülnek az első trillák, virágba öltöznek a fák, itt-ott fehérben, másutt lilában pompázik egy-egy helyoldal és Vivaldi versenymű-sorozatának első része zsong a fejemben… igen, a TAVASZ!

Minden hétvégére jut valami szabadtéri program, többnyire a közelben utazik a család. Legelső tavaszi program a Veresegyházi Medveotthon látogatása. Minden évben. Mondhatnám, ez már amolyan tradíció a mi családunkban. Mézet nem viszünk már: rájöttünk, hogy a macik érdeklődését az alma jobban felkelti. Találgatunk: talán unják a mézet? 

Olyan kirándulásokat, családi utazásokat szervezek az első szép időben, ami Budapest közelében van, s legfeljebb néhány órát ölel fel. Biztosítanom kell a hármaskám délutáni feltöltődését. Így tud jól „működni” a család. Lehetőleg, legyen mindenki kipihent. S akkor jóval kevesebb a diszkomfort, a hiszti, és jóval több a mosolygós és boldogan együttműködő lurkó!

Minden évben meglátogatunk egy tanyát, vagy farmot is. Igen, így tavasszal. Ketteském „gazda lesz bácsi korában”. Már 3 éve… farsangon kakas, dundi malacka, tervei között szerepel a kacsa, liba, tyúkanyó jelmez is… mióta beszél... mi mást is akarhatna egy fiú a 21. század bölcsőjében? Ugye? ;-) Idén nagy várakozással tekintek elébe a tanyai túránknak. Télen épült egy – a képek alapján csodálatos és nagyon barátságos – farm a közelben: RoBirtok nevet kapta. Miért gondolom, hogy Robi gazdáról kapta a nevét? ☺ Beszámolok az ott tett látogatásunkról mindenképpen!

Eddigi tapasztalatom nem túl fényes, ami a nyilvános kézmosási lehetőségeket illeti. De nem esek kétségbe. Van egy trükköm, Veled is megosztom! A piszkot vizet tartalmazó palackból lemosom, a fertőtlenítést átadom a teafának. Cseppentek 2 csepp teafa (Melaleuca alternifolia)  illóolajat a kis és a nagyobbacska kezekre is. Eloszlatom. Csak a valóban jó minőségű illóolaj lesz hatásos, de így legalább sem csalódás, sem pedig meglepetés nem ér bennünket. Kisgyerekkel kötelező! 

A teafa illóolajért a hála James Cook-ot illeti! 1770-ben kötött ki Ausztrália partjainál. Látja ám, hogy az aboriginálok fa leveléből gyógyító főzetet készítenek! Nem hezitált sokat, azon melegében elkeresztelte a különleges növényt: teafa nevet kapta. A háborúkban a katonaorvosok is előszeretettel alkalmazták operációk elvégzése során, minden katona táskájában ott lapult! A leghatásosabb fertőtlenítő volt az antibiotikumok térhódításáig. Majd a rezisztencia és a túlérzékenységi reakciók megjelenésével rengetegen fordulnak vissza a természethez. Mi sem bizonyítja azt legjobban, mint az a 700 tonna teafa illóolaja, amit évente kinyernek a fa leveleiből.