Ezt látni kell

Különleges téli kaland a Mátrában, túra az Ilona-völgyi vízeséshez

Amikor már úgy érzitek szívesen lemozognátok a szaloncukrot és az ünnepi fogásokat, akkor válasszatok egy könnyű kirándulást egy különleges helyszínen. Szóljon a téli szünet a kalandokról! Kerekedjetek fel és induljon a család egy kellemes túrára a Mátrába, ahol ropog a talpatok alatt a hó, lehet hócsatázni, hóembert építeni és gyönyörködni a varázslatos, jégbe zárt Ilona-völgyi vízesés nem mindennapi látványában.

Biztosan jártatok már Kékestetőn, ismeritek a Mátraszentistváni Síparkot, és túráztatok hazánk legmagasabban fekvő településéről, Mátraszentimréről. Most Magyarország legnagyobb természetes vízeséséhez, a mesés Ilona-völgybe invitálunk titeket. Nagyszerű kirándulási célpont gyerekekkel is, a túraútvonal könnyen járható télen is, így tökéletes családi élmény.

 

Ilona-völgyi vízesés

 

Parádfürdő közelében található hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, az Ilona-völgyi vízesés. Ideális kirándulóhely felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Nyaranta piknikezésre csábítanak a rétek, ősszel a gyönyörű gesztenyefasor miatt is érdemes ellátogatni ide, télen pedig különleges kaland vár ránk, hiszen a 10 méter magas Ilona-völgyi vízesés ilyenkor egy látványos jeges zuhataggá változik át.

A hideg idő ellenére vagy éppen ezért érdemes nekiindulni, mert bár egy-két helyen csúszós lehet az út, és egy alkalommal át kell kelni a patakon, a túra egy könnyű kirándulás, melyet a gyerekek is kifejezetten élvezni fognak.

Parádfürdőről letérve, egészen az ifjúsági tábor utáni Szent István-kútig be lehet hajtani autóval. Az Ilona-völgy bejáratát faragott székelykapu jelzi. A kút mellett tudjuk hagyni az autót, pihenő és parkoló található itt. Az aszfaltos úton gyalogosan tudunk továbbhaladni és nagyjából 2 km-t kell megtenni a vízesésig.

A Szent István-forrás érdekes ízű, kalcium-hidrokarbonátos vizét érdemes megkóstolni, ez a helyiek által „csevice”-nek nevezett forrásvíz.

A kúttól balra egy szép rét mellett haladunk el, és az aszfaltúton, a 100 éves vadgesztenyék és hársfák között sétálva megkezdődik a túránk. A Visszhang-rétnél álljunk meg és szórakozzunk, kiabáljunk néhányat, majd továbbhaladva a zöld jelzésen, keljünk át a fahídon. Ezután az útelágazásnál, a zöld kört válasszuk. A túraútvonal bevezet az erdőbe, és a patak mentén szép bükkösben sétálunk tovább. A kényelmes, széles út elkezd hamarosan egyre keskenyebbé és kövesebbé válni, és egyszer át kell kelnünk a patakon, majd végül egy vadregényes, sziklás völgyben végződik az útvonal a vízesésnél.

A függőleges, V alakú sziklafalból alázúduló vízsugár elsősorban kora tavasszal, hóolvadás vagy nagyobb csapadék után látványos, a téli hónapokban pedig bámulatos jégbe zárt vízzuhatagot láthatunk.

A befagyott vízesés látványa káprázatos, pihenjünk meg és engedjük, hogy elbűvöljön minket a természeti csoda.

 

Hasznos tudnivalók:

  • Kötelező a vízálló túrabakancs, aminek nem csúszós a talpa és jól tartja a bokát.
  • A réteges öltözet, a sapka, sál és kesztyű elengedhetetlen, de akár egy váltás zoknit, sőt egy plusz pulóvert sem árthat magunkkal vinni.
  • Meleg tea termoszban és egy kis ennivaló legyen a hátizsákunkban.
  • Babakocsival csak az út egy része járható, háti hordozóval megközelíthető a vízesés.

 

 

Megközelítés:

Parádfürdőről az Erzsébet Park Hotel mögötti úton szükséges letérni, innen még 3 km a Szent-István kút, ahol a parkolót találjuk.

 

 

Plusz tipp:

Parádfürdő központjában az éttermek, büfék mellett egy remek kis cukrászdát is találunk, ahol finom süteményeket, kávékülönlegességeket, forró csokit, sőt akár gőzgombócot is választhatunk.
A kellemes túra után igazán megérdemli a család!

 

Élvezzük a téli csodavilágot a Mátrában, az Ilona-völgyben és kiránduljunk el minden évszakban a vízeséshez!