Ezt látni kell

Mártély, földi paradicsom a Holt-Tiszán

Ha családi utazást tervezünk a környékre, akkor érdemes Mártélyra is szentelnünk egy napot. Szegedtől kb. 30 kilométer, Ópusztaszertől 22 kilométer (útközben Mindszentnél komppal kelhetünk át a Tiszán). Úgy gondolom, hogy a mártélyi szabadstrand és környéke igazán gyermekbarát, leginkább azért, mert bővelkedik olyan programlehetőségekben, amelyek gyerkőcökkel együtt igazán élvezhetőek. De a helyszín arra is tökéletesen alkalmas, ha csak kettesben szeretnénk kicsit félrevonulni a világ elől és romantikázni. 

Amit még fontos megjegyeznem, hogy „szúnyogszezonban” szerelkezzünk fel szúnyogriasztóval, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Főként akkor, ha nagyon szeretnénk a tanösvények világában elmerülni.

És hogy mi mindent csinálhatunk Mártélyon?

Csobbanhatunk

Viszonylag kis területen van, de hangulatos a kijelölt fürdőhely, amelynek homokos a partja, így fürdőzés közben homokvárat is építhetünk. Ha megunjuk a fürdőzést, akkor van lehetőség vízibiciklit vagy csónakot kölcsönözni.

Felfedezhetjük a tanösvényeket, játszótereket

Több irányba is elindulhatunk a családi kalandtúrára, az egyik tanösvény a strand melletti erdőben van, különféle játékos elemekkel, mászókával, kapaszkodóval, hogy még sportosabbra vehessük a figurát. Természetesen minden túraútvonalon információs táblák hadával találkozhatunk, így a családból bármelyikőnk kinevezhető túravezetőnek.

A Holt-Tisza partján, amíg el nem sétálunk az ellenkező irányba lévő tanösvényig, takaros házak, apartmanok találhatóak, ill. hangulatos vendéglő. Játszótér várja a kicsiket szebbnél szebb fajátékokkal és bográcsozásra, szalonnasütésre kijelölt terület is van. A népszerű kocsmában minden kapható, ami fontos: a frissítő italok, sörök mellett jégkrémek bőséges választéka is. A gyermekeseknek itt is kedveznek, hiszen a sörpadoktól néhány méterre trambulin is van, a hely udvarán pedig játszóházikó.

A parti sétány szintén tanösvénybe torkollik, és az egyik legérdekesebb rész a pallósor, azaz vízi tanösvény (tábla is felhívja rá a figyelmet). Egy többszáz méteres szakaszról van szó, amit legközelebb fogunk igazán felfedezni és végigjárni, hiszen legutóbb sajnos a pallósor egy szakaszát ellepte a víz, igencsak gumicsizma kellett volna a biztonságosabb átkeléshez. Izgalmas és különös látvány egyébként a mocsaras vidék, remélem, legközelebb sikerül végigjárnunk.

Kalandparkozhatunk

Nem csupán a pancsolásért és a trambulinozásért nem kell fizetni, hanem még a kalandpark használata is ingyenes! Ugyanitt van lehetőség kenu és kerékpár bérlésére is – hirdeti a tábla. Csúszda, mászóvárak, kapaszkodó gyűrűk, rúd és függőhidak tarkítják többek között a parti sétányhoz képest lentebb, völgyszerű részben található kalandparkot.

Ha megéhezik a család és valami gyorsra (pl. egy hamburgerre vagy hot-dogra) vágyunk, akkor érdemes meglátogatni az ikonikus Üvegtigris nevű büfét, amely lakókocsiból lett kialakítva (a film helyszínéül szolgáló eredeti mintájára).