Ezt látni kell

Márton-napi programok: egy újabb ürügy a családi kikapcsolódásra

Közeleg egy újabb esemény, amely jó ok lehet arra, hogy a családdal útra keljünk, vagy éppen a közelben csapjunk egy lakomát, és egy-két napra kiszálljunk a mókuskerékből. November 11-e ugyanis Márton napja, és az ezt megelőző, vagy esetleg éppen követő hétvégén van bőven lehetőség az ország számos pontján megrendezésre kerülő Márton-napi programokon egy családi kikapcsolódásra. 

Hogyan kapcsolódik a Márton-naphoz a lúdláz, mi miatt rendeznek ilyenkor rendszerint lúdlakomákat? 

Szent Márton Kr. u 316-ban vagy 317-ben született a Római Birodalom területén Savariában, a mai Szombathelyen. Számos településünk az ő nevét viseli, és világszerte templomok ezreit szentelték a tiszteletére. Egy legenda szerint amikor a francia Tours város püspökévé választották, ő tiltakozásként egy libaólban rejtőzött el, a ludak viszont elárulták gágogásukkal. 

A Márton-nap volt az utolsó ünnep, amely a karácsony előtti böjt időszaka előtt a nagy evés-ivásokról szólt. Egy régi hiedelem szerint „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, tehát a libás fogások voltak, és vannak ma is ilyenkor terítéken; és ekkorra forr ki az újbor is, tehát elmaradhatatlan, hogy azzal kísérjük le a libás eledeleket!

Íme néhány tipp, hová is mehettek Márton-napkor egy kis gasztronómiai kalandozásra a családdal!

 

1. Márton-nap a szigetvári várban (november 9.)

 • Helyszín: a szigetvári Zrínyi Vár

 • Ha egy látványos „tüzezős” egyestés programra vágyunk, akkor itt a helyünk! Este fél 6-tól borokat kóstolhatunk, s a jó borok mellé mi más is lehetne a borkorcsolya, mint a finom hagymás-libazsíros kenyér? A kortyolgatás és falatozás közben vitézi bemutató és lámpás felvonulás részesei lehetünk, majd a programot tűzzsonglőr-show zárja.

 • Felnőtt belépőjegy: 1250 Ft, gyermek- és nyugdíjas belépőjegy: 800 Ft

 

2. Márton-napi vigadalom, Szekszárd (november 8-9.)

 • Helyszín: Szekszárd, Béla király tér

 • Fűtött rendezvénysátor ad otthont a két napig tartó vigasságnak, különféle gyermekprogramokkal, táncházzal és koncertekkel. Ha szeretjük a gasztronómiai kalandozásokat, akkor eltölthetünk itt egy igazi Márton-napi lúdvacsorát, melyet a helyi borászok nedűivel öblíthetünk le; és természetesen a kézművesek portékái sem hiányozhatnak!

 

3. Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban (november 9.)

 • Helyszín: Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Tölgyes u. 1.

 • A skanzenlátogatás már önmagában is remek családi program, a kicsik a kikapcsolódás mellett tanulhatnak is. Ezen a jeles napon pedig minden megtalálható itt, ami szem-szájnak ingere és egy igazi Márton-napi program kötelező kelléke: libazsíros kenyér, sült liba és egyéb libás finomságok, sült alma és tök. Többek között kirakodóvásár, táncház és lámpáskészítés várja a kicsiket és nagyokat a hagyományőrző, vidéki környezetben.

 • Belépőjegy: 700 Ft, 3 éves korig ingyenes.

 

4. Márton napi fesztivál Bikalon (november 9.)

 • Helyszín: A bikali Élménybirtok, Bikal, Rákóczi utca 22.

 • Ha bármelyik nyitvatartási napon megyünk, akkor sem csalódunk, hiszen rengeteg a látnivaló: interaktív házak, állatsimogató, kézműveskedés, lovagi torna várja az érdeklődőket, sőt, lehetőségünk van reneszánsz ruhákban fotózkodni, különféle hagyományőrző mesterséget megismerni. Ezen a rendezvényen mindezeken felül Márton-napi vásár színesíti a programot és ízletes libás fogásokkal vár minket a birtok fogadója. 

 • A belépőjegy a normál árakhoz képest erre a napra kedvezményesen váltható: 1500 Ft, 15 éves korig pedig ingyenes a belépés!

 

5. Márton-nap Noszvajon (november 9.)

 • Gazdaház, Noszvaj, Deák F. út 40.

 • A tájházban helytörténeti jellegű kiállítás tekinthető meg, illetve a noszvaji rendezvények jelentős részének helyszíne. Az udvaron kemencében zajlik a sütögetés, és emellett kézműveskedésre és az újborok kóstolására invitálnak a szervezők. 

 • Tipp: ha egy ízig-vérig családbarát szállásra vágytok, akkor a noszvaji Oxigén Hotel remek választás, a honlapunkon néhány kattintással le is foglalhatjátok!

 

6. Márton-napi vigadalom Hajdúszoboszlón (november 15-17.)

 • Helyszín: Hajdúszoboszló, Szent István park

 • Hajdúszoboszlón már hagyomány a Márton napi torkoskodás, a libás lakoma és az újborok kóstolása mellett zenés és kulturális programok is várják a kikapcsolódni vágyókat. Szintén remek célpontja lehet a családi utazásnak, hiszen Európa legnagyobb fürdőkomplexumának ad otthont a város.

 • A rendezvény ingyenes!

 

7. Libadalom, Siófok (november 15-17.)

 • Helyszín: Siófok, Fő tér

 • Három napon keresztül családi programok, gasztronómiai és kulturális élmények, kézművesek portékái várnak ránk. Mindemellett a kisebbeket gyerekzenekarok koncertjei szórakoztatják, és libás játszóparkban vezethetik le fölös energiáikat. 

 • A rendezvény ingyenes!

A lista természetesen nem teljes, számos hotel és étterem is készül tematikus programokkal, libalakomával. Érdemes online is utánanézni, a közeletekben hol szerveznek még ezekhez hasonló rendezvényeket.