Ezt látni kell

Ősszel a legszebbek! Arborétumok, melyek gyerekekkel is érdekesek

Vácrátót, Alcsút, Zirc, na mi a közös ezekben? Igen, az arborétumokról nevezetesek.

Hazánkban számos gyönyörű arborétumot érdemes még felkeresni, melyek minden évszakban csodaszépek és páratlan élményt nyújtanak. Ha kikapcsolódást, feltöltődést kerestek, egy kellemes sétára vágytok, akkor ez lesz a legjobb program a család számára! Ősszel káprázatos színekkel lep meg minket a természet, a most ajánlott arborétumokban pedig biztos vagyok benne, hogy a gyerekek sem fognak unatkozni:

Folly Arborétum

Már a mesés balatoni panoráma miatt megéri!
Több száz pompás, ritka fenyőt, cédrust, lombos fát és cserjét láthattok, a legérdekesebbekről pedig táblák, QR-kódok adnak információt. A gyerekeknek egy különleges játszóteret alakítottak ki, de az Ilona-malom műhely játékait is érdemes kipróbálni. Helyben kóstolhattok borokat és házi szörpöket Az arborétum 2017-ben az év ökoturisztikai tanösvénye címet is elnyerte. Jelképe egy fenyőtoboz formájú kilátó, tetejéről a tanúhegyek és a Balaton páratlan látványában lesz részetek. 

Egész évben nyitva. 

 

Szarvasi arborétum

Ha gyermeked kedvenc tantárgya a történelem, vagy imádja a vonatokat, akkor itt a helyetek!

A történelmi Magyarország mértani közepén, Szarvason található az ország legnagyobb arborétuma, amit pepikertnek is neveznek. Hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország szenzációs élmény minden korosztály számára. A közel száz híres magyar épület kicsinyített mása között barangolni felér egy mini-országjárással. Soha nem látott perspektívából ismerhetitek meg a minden apró részletükben kidolgozott épületmaketteket. Megelevenedik előttetek a történelem az interaktív elemeknek köszönhetően. A mini Balatonon és Dunán vitorlások, gőzhajók, ringatóznak, gombnyomásra több makett megszólal. A gyerekek indíthatják el a kisvonatokat, melyek aztán mini alagutakon, hidakon, viaduktokon robognak hazánk leghosszabb szabadtéri vasútmakett pályáján. (A vonatmakettek esős időben nem közlekednek.)

Az arborétumban található egy üvegház is különleges ásványokkal és egyedi formájú kaktuszokkal. Pepi gróf Varázstanyáján egy kiállítás látható interaktív, botanikai érdekességekből, a Titkok kertje elnevezésű házikóban izgalmas logikai és ügyességi feladatokat lehet megoldani, ezenkívül szabadtéri játékokat is ki lehet próbálni. Október végéig a kikötőből indul az 1 órás sétahajó, amivel a Trianon emlékműtől hajózhattok Szarvas Vízi színpadig.

Nyitva tartás: Egész évben, minden nap látogatható, reggel nyolc órától sötétedésig.

 

Budakeszi Arborétum

A nyugalom kis szigete Budapest szomszédságában. Babakocsival és kerekesszékkel, rollerrel, biciklivel is lehet közlekedni, sőt kutyát is vihettek. A botanikus kertben nem őshonos tűlevelűek és különleges gombák nőnek, illetve a Budai hegységben is megtalálható fafajokat (kőris, hárs, tölgyek) lehet tanulmányozni. A folyamatosan gyarapodó növényvilág mellett az erdei tóban élő őshonos mocsári teknősökkel, az állatsimogató területén pedig kis madárházban lévő kacagó gerlékkel és fürjekkel lehet találkozni. A legkisebb számára játszótér is található az arborétum területén.

Nyitva: Október végéig, péntek-vasárnap

 

Deseda Kalanderdő

A Kaposvár melletti Desedai arborétum és parkerdő nagyszerű kirándulóhely, ahol senki sem fog unatkozni!

Az ország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda-tó, ahol van madármegfigyelő és változatos madárvilágban, számos védett ritkaságban -például fehér és fekete gólya, rétisas, zöldike, tengelic, barátposzáta- gyönyörködhettek. A parkerdő területén öt helyen négy érzékszerveteket is próbára tehetitek játékos formában, találkozhattok többet között fából készült xilofonnal, ”fatelefonnal”, mezítlábas ösvénnyel, faodúkban elhelyezett állatszobrokkal, melyeket kizárólag tapintással kell beazonosítani.

Az arborétum számos őshonos és egzotikus növényfajnak ad otthont, 4 interaktív tanösvényen kalandozhat a család. Két korszerű, természetes anyagokból készült játszótér is várja a gyerekeket hagyományos csúszdával, mászókával és mérleghintával, valamint erőt és ügyességet is kívánó egyensúlyozó, mászó, függeszkedő játékokkal.

A belépés ingyenes, az év bármely napján látogatható.

 

Bábolnai Arborétum

Ha rajong a lovakért a gyermeked, ide vidd el!

A Csikótelep melletti 20 hektáron elterülő arborétumban található az Európában egyedülálló Híres Lovak Emlékparkja. 18 emlékdombon 54 erdélyi motívumokkal ellátott kopjafa és márványtábla, valamint egy emlékmű emlékeztet kiváló lovainkra.

A természetvédelmi terület csendje és jó levegője igazi kikapcsolódás lesz. Az egyik kis tó melletti pihenőhöz egy fahídon keresztül juthattok. A barangolás után itt gyönyörködhettek a csodaszép lombos és örökzöld növényekben. Őshonos házi- és vadállatokkal is megismerkedhet itt a család apraja-nagyja: magyar parlagi baromfifajták, kopasznyakú és kendermagos tyúkok, gyöngytyúkok, fodrostollú ludak, magyar félvad kacsafajták, fácánok és galambok élnek az arborétum területén, de láthatunk itt vaddisznót, dámszarvast, alpakát, őzet, mangalicát, különböző juhokat és szamarat is.

Minden nap látogatható, a belépés díjtalan.

Plusz tipp: Látogassatok meg a híres ménest is Bábolnán!

 

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

 A Velencei-tónál lévő arborétumban remekül fogja érezni magát a család.

A 1,5 km-es erdészeti tanösvényen tett kellemes, könnyű séta után másszatok fel a 15 méter magas kilátóba. Miután fentről megnéztétek a velencei-tavi tájat, vegyétek birtokba a tó mellett található kalandjátszóteret. Fajátékok, csúszka pálya, mini kilátó és vár hív játékra. A Tájházban is láthattok érdekességeket, egy a Magyar Természettudományi Múzeum által összeállított interaktív kiállítást található itt társasjátékkal, kinyitható ablakokkal és meg lehet hallgatni a környéken élő állatok hangját is. A vadasparkban testközelből figyelhetőek meg a dámszarvasok, a gímszarvasok, a muflonok, a vaddisznók, a japán szikák és az ausztráliai emuk, a madárröpdékben, illetve a Vízi világ megfigyelőponton pedig a szárnyasvadfajok.

Egész évben látogatható, nyitva tartás szerint.

 

Az arborétumok látogatásával mutathatod meg legkönnyebben gyermeked számára, milyen csodálatos természeti kincseket rejt Földünk. Kellemes feltöltődést az egész családnak!