Ezt látni kell

Szabadtéri élmények gyerekeknek: Meseösvények és kincskeresés

Játék és nagyszerű kaland, amit a kicsik és a nagyok is élveznek! A szülők számára már az nagy boldogság, ha a gyermek a szabadban tölti az idejét, de ha szórakozás közben még felfedezéseket is tesz a természetben, az a hab a tortán!

A kincskereső játékot bárki elkészítheti, és országszerte egyre több meseösvény is rendelkezésre áll, hogy igazán emlékezetes, szabadtéri élményekben legyen része a kisgyerekeknek.

 

Minden gyerek szeret nyomozni, imádja a meglepetéseket, a felfedezéseket, a fejtörőket. A kincskereső játék remek választás, mert játszhatjuk a kertünkben, a játszótéren, az erdőben, vagy bárhol, rossz idő esetén akár a lakásban is.

 

Csak papírra és ceruzára van szükségünk, valamint egy kis kreativitásra. Pár perc alatt elkészíthetjük a játékot a következők szerint:

- mese: írhatunk rövid történetet, így a gyerekek kalózzá, sárkánnyá, boszorkánnyá, tündérré vagy az állatok segítőivé válhatnak.

- térkép: készíthetünk kincskereső térképet egyszerű könnyen felismerhető ábrákkal és x-el jelölve a kincset vagy adhatunk csak egy térképdarabot a gyerekek kezébe, amin az első állomás szerepel, és ahol majd megtalálják a következő állomásról készült rajzot.

- fejtörők, találós kérdések: térkép nélkül kell megközelíteni az állomásokat, melyekhez egy-egy rejtélyes megfogalmazás vagy frappáns találós kérdés megfejtése vezet el.

- képek: A lerajzolt ábra alapján kell megkeresni az állomásokat

- plusz: A gyerekek akár jelmezbe is bújhatnak. Lehetnek kalózok, tündérek, és így tovább...

 

 

Kinek ajánljuk a kincskereső-nyomozós játékokat?

 

5-6 éves kortól már élvezetes lehet a játék, olvasni tudó kisiskolások számára a legizgalmasabb, de nagyobb tesóval vagy barátokkal játszva akár már 3 évesen is nagyszerű szórakozás. Az önfeledt szaladgálás a jó levegőn, az élmény a lényeg. Hogy biztos legyen a siker, megtalálják a kisgyerekek a kincset, figyeljünk arra, hogy az ő szintjüknek megfelelőek legyenek a feladatok. Érdemes ügyességi próbákat is betenni a logikai feladványok mellé, és bátran szabjuk testre a feladatokat: bújjanak a kedvenc mesehősök bőrébe a gyerekek, legyenek ugrálós vagy egyensúlyozós vagy fára mászós játékelemek.

 

Tipp: ha nincs ötletünk, hogyan készítsünk el egy kincskereső játékot, jelentkezzünk egy szervezett programra! Ha a Mátrában kirándul a család, nagyszerű szórakozást kínál a Mátra Mánia élményprogramja, ahol a kalózok elveszett kincsét találhatják meg a gyerekek az erdei állatok segítségével. - - - https://matramania.hu/gyerekeknek.html

 

Mi legyen a kincseresők jutalma?

 

Fontos, hogy jól rejtsük el a kincset, ami nagyjából bármi lehet: színes, csillogó kövek, aranyra festett kavics, csokipénz, cukorkák, matricák, gyűrű vagy egyéb bizsuk, esetleg kinder tojásból megmaradt apróságok.

 

A kincskereső játék egy igazi klasszikus, ezzel sosem lőhetünk mellé, nemcsak a gyerekek, de a gyermeklelkű, játszani szerető felnőttek nagy kedvence is! Csak úgy, mint a meseösvények! Lelkes nyomozókká, igazi kis felfedezőkké válhatnak a gyerekek egy meseösvény bejárása alkalmával is. Miközben jól szórakoznak a szabadban, interaktív, játékos formában felfedezik egy-egy terület állat-, és növényvilágát, a természet szépségeit.

 

Hol találunk meseösvényeket?

 

Budapest több pontján fellelhetjük a Mimó és Csipek meseösvényeket. Az útvonalak önállóan is látogathatóak, de akár bábos meseösvény-vezetés is kérhető. Óvodás kortól javasolják a látogatást és érdemes magunkkal vinni papírt, zsírkrétát, és a letölthető térképet, hogy a gyerekek aktívan részt vehessenek a kalandokban.

Családi meseút található Noszvajon, ahol a kézzel festett házikókat keresgélve akár egész napos kellemes barangolás is lehet a program. A varázslatos kis falu állomásait a Harmónia cukrászda vagy a Rozika cukrászda kezdőpontoktól lehet felfedezni. Fantasztikus családi program!

Jó tudni: A Meseút csak készpénzzel fizethető, ára: 2000 Ft/család, valamint a kulcsért 3000 Ft kaució fizetendő.

Mátraszentimrén a Banya Tanya kreatív játékudvar elől indulnak meseösvények, amelyek bármikor látogathatóak. A varázsládából választhatunk a Csodatévő virág, A nyúl és a sündisznó vagy a Keresd a nyulat! című mesék közül. A rövid erdei túrák során eljutunk Tündérországba, találkozunk sárkányokkal, mosolygós napraforgóval, és kicsit felfedezzük a bájos települést. A Banya Tanyát sem érdemes kihagyni, ahol májustól-augusztus végéig zajlik a boszorkánytoborzás, kézműves programok - mint például varázsseprűt készítés, mézeskalács díszítés, csigaház festés, bájitalok, varázskencék előállítása - élő nyuszik és mini mezítlábas park is várja a látogatókat.

A Soproni Parkerdőben egy mesebeli faházikótól indul a 8 állomásos Boszorkány meseösvény, ahol mesés feladványok, ügyességi és logikai feladatok várják a gyerekeket.

Tipp: A Soproni Parkerdőben mezítlábas ösvényt is találunk, valamint a Kőhalmy Vadászati Múzeum, a Károly-kilátó és a kalandpark látogatása is nagyszerű családi programot ígér. (a kilátó és a kalandpark csak jeggyel látogatható)

Aggteleken, a Baradla-barlang bejárata mellől indul a Kincskereső játékösvény. A kincskereső térképet, a matricagyűjtőt és a matricákat, illetve a játékhoz szükséges fatojást a Tourinform Irodában lehet beszerezni.