Ezt látni kell

Tárt kapukkal várja látogatóit „a legendák és a szerelem kastélya” Nádasdladányban

A Nádasdy-család 1873-ban neogótikus, ezen belül Tudor-stílusban építtette a kastélyt, így kertjében sétálva kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha Angliában járnánk. A szerelem kastélya jelzőt onnan kapta, hogy gróf Nádasdy Ferenc és felesége, Zichy Ilona házasságkötésük idején kezdték el az építést, az ifjú - mindössze 24 éves - feleség azonban váratlanul meghalt. Ferenc Ilona iránt érzett szerelme oly mély volt, hogy soha többé nem nősült meg, sőt, a kastély szobáit is úgy rendezte be, ahogyan azt eredetileg feleségével eltervezték.

A Fejér megyei kastély a 19. század közepétől a II. világháború végéig a család egyik székhelyeként szolgált. Rendkívül fontos volt számukra az ősök tisztelete, ezért zászlójuk a kastély tornyán lengett, a bejárat felett pedig címerük kapott helyet. Az Ősök csarnokában jelenleg a család portréi láthatók időrendi sorrendben. A tárlat az építtető család történetével, legendáival, a lakók és a személyzet mindennapi életével ismertet meg bennünket, így, ha végig sétálunk a szobákon, úgy érezhetjük magunkat, mintha a grófi család éppen most lépett volna ki az épületből.

 

 

Visszaforog az idő kereke

A kastély uniós támogatásból a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül újult meg. A fejlesztés során megvalósult a kastélykert revitalizációja, amely közvetlenül érinti a megújuló tavat és a sétányt. A kastélyépületben befejeződött a földszinti és emeleti reprezentatív térsor rekonstrukciója, valamint múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. A pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgáló tereket alakítottak ki. Az Ősök csarnokában található Nádasdy-portrék, a kastélyhoz kapcsolódó műtárgyak restaurálása, valamint a könyvtárszoba helyreállítása is megtörtént.

A NÖF beruházásában megszépült épület interaktív kiállítási tematikával is bővült. A korabeli, illetve replika bútorokkal berendezett enteriőrökben helyet foglalhatunk, a könyvtárban olvasgathatunk, a visszaépített télikertben kávézhatunk, mintha csak a grófi családnál járnánk vendégségben. A távíró vagy a beszélőcső működőképes rekonstrukcióját is kipróbálhatjuk. A visual guide-os tárlatvezetés, valamint az érintőképernyőn megjelenő leírások és játékok segítségével betekintést nyerhetünk a kastélytermek eredeti berendezésébe, de akár a 19. századi lakberendezés, valamint a szalon béli társalgás etikettjének mestereivé is válhatunk.

 

Az – országban egyedülálló módon megőrzött – Ősök csarnokában az eredeti festményeken megjelenő családtagok történetüket az alagsori virtuális élménytérben mintegy „személyesen” mesélik el. A kastély történetéből árnyjáték-animációval megvetített 3D-s makett ad ízelítőt.

A megújuló kastélyparkban a történeti kert sétányrendszerének részleges helyreállítása mellett újjáéled a park tava, melyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat. A megszépült park rendezvényeknek, családi kikapcsolódásnak ad színteret. A kiépített tanösvényeken játékos formában tájékozódhatunk a történeti kertek kulturális és természeti értékeiről és kis szerencsével a park ritka és védett lakóit is megpillanthatjuk a kihelyezett etetők és odúk környékén.

Ha kell egy kis szuvenír...

A Nádasdy-kastély különböző kiállításaihoz, gyűjteményeihez kapcsolódó könyvek, kiadványok, fotók, képeslapok, hűtőmágnesek, kerámia, porcelán és textil ajándéktárgyak széles választékát kínálják a kastélyba látogató vendégeknek. Megtalálhatóak a régió legkiválóbb kézműves mesterei által – kifejezetten a Nádasdy-kastély számára – készített alkotások is.

Nádasdy kávézó

A család számára leginkább az utazás, a vadászat, a művészet és a kultúra nyújtott kikapcsolódást. „Az ünnepélyt gazdag ebéd fejezte be, hol a jelenlevők vidámsága és jó kedve általános volt. Az összes munkások szinte megvendégeltettek.” Vadászatok, vendégvárás, előkelő vacsorák, mulatságok és kávézások jellemezték az itt töltött napokat. A Nádasdyak híresek voltak kifinomult ízlésükről – nem volt ez másképpen a gasztronómia terén sem.

A kastélyban kialakított Nádasdy kávézó ezt a hangulatot hivatott megidézni számunkra: egy szeletet és egy cseppet abból a miliőből, amely a kastély lakóit és vendégeit körülölelte.

Kávénkat elfogyaszthatjuk a különleges múzeumi enteriőrben vagy a csodálatos télikertben. Igazán különleges élményt nyújt, ha kipróbáljuk, milyen is egy elegáns környezetben kávét és süteményt fogyasztani épp úgy, mint anno az arisztokraták.

Visual Guide

A „Legendák kastélya” című kiállításon háromnyelvű alkalmazás vezet bennünket végig, melyhez a helyszínen bérelhetünk tabletet, illetve letölthetjük az alkalmazást saját okostelefonunkra is. A kiállításvezető – az épület története mellett – bemutatja a család jeles tagjait, illetve az érdekesebb kiállítási tárgyakat. A tablókon olvasható információk mellé további képeket, szöveges tartalmakat, kisfilmeket, „virtuális időutazást” is elérhetünk az alkalmazásból, de hangos tárlatvezetésként (audio guide-ként) is használhatjuk az applikációt.

A kiállításvezető több tematikus útvonalat tartalmaz, melyek közül választhatunk: egy rövid túra, mely az alapvető információkkal ismertet meg, illetve több tematikus vezetés, amely során beavatást nyerünk a kastély építészeti érdekességeibe és a műtárgyak világába, valamint a családi történetekkel, a korabeli társasági élettel, szokásokkal ismerkedhetünk. A gyermekes családokat külön tematikus vezetés várja.

A nyitvatartásról, jegyárakról, egyéb hasznos információkról a kastély hivatalos oldalán tájékozódhatunk.

nadasdykastely.hu

www.facebook.com/nadasdladanyi.kastely