Ezt látni kell

Téli programok kisgyerekkel Szegeden

Az esős, szürke hétvégéken mi sem jobb annál, hogy bevackoljuk magunkat az ágyba, elolvasunk egy szép mesét vagy megnézünk közösen egy családi filmet. Sokunknak nehezére esik a fészekmelegből kikecmeregni a hideg időbe. Ennek ellenére ragaszkodom ahhoz, hogy kicsit kimozduljunk, hiszen ha egész nap nincs alkalmunk felfrissülni, egyszer csak eluralkodik rajtunk a bágyadtság. És valljuk be, azért unalmas is lenne, ha sosem ruccannánk ki egy-egy jó program erejéig, amíg tart a hideg idő. Néhány tippet hoztam nektek, milyen lehetőségek vannak családi kikapcsolódásra Szegeden, ezekben a zordabb időkben.

1. Vigadó játszóház – Eco Park

Egy esős őszi vagy téli délutánon telitalálat lehet egy kiadós játszóházazás! A mi kedvencünk az Újszegeden található Eco Park lett. A nyugodt, természetközeli környezet abszolút alkalmas arra, hogy kicsit kiszakadjunk a belváros zajából. Igaz, ismét egy kis zajba csöppenünk, ha éppen több lurkó verbuválódott össze. Igazi kis gyermekparadicsom vár ránk, ahol minden megtalálható, ami remek eszköze a csemete kifárasztásának. Az egészen piciknek kis házikók, mini csúszdák, megmászható kalózhajó és játszósarok áll rendelkezésére. A bátrabbakat és kicsit nagyobbakat trambulin várja és egy nagyméretű akadálypálya, melynek fő attrakciója az óriáscsúszda. A kislányok kedvence még a főzősarok sok-sok konyhai eszközzel; ha a gyerkőc túlhajszolta magát az ugrándozás és kúszás-mászás hevében, akkor jó ötlet együtt megpihenni, és rendelni tőle egy teát vagy rántottát!

Mi nagyon jól szórakoztunk itt, és az tetszett a legjobban, hogy én magam is részt vehettem a játékban, hiszen a szülők is nyugodtan átkelhetnek az akadálypályán, és az óriáscsúszdát is együtt próbálhatják ki a gyerkőccel. Ha valaki hozzám hasonlóan sokkal jobban élvezi szülőként az aktív résztvevő szerepét, mint a passzív megfigyelőét, akkor javaslom, hogy próbálja, ki: nem fog csalódni!

(Jegyárak: időalapú jegyek is kaphatóak; az időkorlát nélküli jegy hétköznapokon 1500 Ft, hétvégén pedig 2000 Ft; felnőtt kísérőknek ingyenes.)

2. Dinó kiállítás

Az idei év júliusa óta megtekinthető Szegeden az „Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából” című tárlat, mely az Egyesült Államokból érkezett a Móra Ferenc Múzeumba. Kicsiknek elsőre ijesztőek lehetnek a mozgó, vicsorgó, robosztus lények; főleg, hogy a különféle hangeffektektől sem kímélik a látogatókat. A kezdeti riadalom után viszont kislányunk is nagy érdeklődéssel csodálta meg a dinórobotokat. A kiállítás 2019. január 11-ig látogatható; ha eddig nem tettétek meg, akkor siessetek, le ne késsetek róla! 

Láthatóak itt csontvázrekonstrukciók, sőt, 65 millió éves dinoszaurusztojás-maradvány is. Két dinó egyenesen a Jurassic Park című filmből érkezett a múzeumba: a Velociraptor és a Brachiosaurus. Az utóbbi csak a nyakától felfelé látható, mintha épp áttörte volna a falat, és onnan nézne le a közönségre. Ennek oka, hogy nem is volt arra szükség az adott filmjelenetben, hogy a teljes testet elkészítsék.

Családi kikapcsolódásnak is kiváló program a tárlat megtekintése, hiszen több interaktív program is vár a gyerkőcökre. Vannak kisebb termetű dinók, amelyeket meg tudnak lovagolni, mintha csak a vásárokban népszerű pónicikli dinós változatai lennének. Sőt, egy nagyobb, kormányozható példány is van, amely 12 éves korig használható. Van egy példány, amelynek a testét is ki lehet pingálni, és útközben dinós találós kérdések megoldásain is gondolkodhatunk.

(Jegyárak: 6 éven aluliaknak ingyenes, a diákjegy 1390 Ft, a felnőtt jegy 1990 Ft. Kedvezményes családi jegyek is kaphatóak, ráadásul a jeggyel a múzeumban található egyéb állandó és időszaki kiállítások is megtekinthetők.)

3. Mikuláshajó Szegeden

A Roosevelt tér alatti kikötőből indul a kicsik örömére a Mikulás hajója november 30-tól december 2-ig, illetve december 5-én és 6-án több időpontban. A program keretében a Szegedi Miniszínház előadását élvezheti a család, majd a gyermekeknek a Mikulás személyesen adja át az ajándékcsomagot (ezt a jegy ára tartalmazza). Ráadásként a hajóút végén lehetőség van a szereplőkkel egy közös fotózásra is. Aki szeretné emlékezetesebbé tenni idén a Mikulás napját a gyermekek számára, itt a lehetőség!

(Jegyárak: gyermekeknek 2500 Ft/fő (az ajándékcsomagot tartalmazza); felnőtteknek 3000 Ft/fő.)

4. Mesés Kastély a Dóm téren

A Szegedi Karácsonyi Hetek rendezvénysorozat idén november 23-tól december 24-ig tart. A Széchenyi téren most először van lehetőség kipróbálni a Szeged Eye névre keresztelt óriáskereket, és válogathatunk a különféle kézművesek portékáiból és a különleges fűszerezésű forralt borokból. Az adventi programsorozat keretében a Dóm téren is számos látványosság található, a gyermekes családok kedvence a Mesés Kastély. A kicsik birodalmában szinte minden nap mozizhatunk, a mesék palettáján szerepel többek között a Ludas Matyi és a Vuk is. A nagy népszerűségnek örvendő Bogyó és Babóca című mese bábhőseinek kiállítása is megdobogtatja a kicsik szívét, valamint kézműves-foglalkozások keretében ügyeskedhetnek.