Ezt látni kell

Tiszaalpár. Jártál már ott?

Szeretünk számunkra új helyeket, településeket felfedezni; sőt, néha előfordul az is, hogy a véletlen folytán „csöppenünk” valahová. Így esett meg ezen a hétvégén is, hiszen egy másik települést vettünk célba, nem pedig Tiszaalpárt, ahol – az eredeti terv szerint legalábbis – csak megálltunk volna kicsit nézelődni. Aztán végül jól ottragadtunk…

Ez volt az első olyan kimozdulásunk a rendkívüli helyzet kezdete óta, amely nem korlátozódott a saját városunk berkeire vagy esetleg egy közeli külterületre.

Egy hozzánk hasonló családot még inkább megvisel egy ilyen élethelyzet, ahol nincs kert vagy udvar, hanem össze vagyunk préselődve egy emeleti kis lakásban. Ahogyan sokan joggal érezhetjük: szinte megváltás a négy fal börtönéből szabadulva egy kis egészségügyi séta vagy családi kirándulás, természetesen a szabályokat és a másoktól való kellő távolságot betartva. Útközben épp az után kutakodtunk, hol tudnánk beszerezni egy kis enni- és innivalót, és ilyenkor nálam szokás szerint indul a lavina – hiszen Google a barátom – és záporoznak a kérdéseim, amiket jól be is írok a keresőbe. Ha már megállunk ezen a helyen, nézzük csak mit ír róla a Wikipédia, van-e esetleg valami látnivaló vagy bármi, amit így kutyafuttábban sem érdemes kihagyni? Amint rátaláltam a válaszokra, sőt, megtudtam, hogy Tiszaalpáron skanzen is van, megpecsételődött a sorsunk: körülnéztünk, és úgy eltöltöttünk itt egy pár órát, hogy a végén már nem is mentünk tovább, csak hazafelé a nap végén.

Adok néhány tippet, mit is érdemes felfedeznetek a településen, ha ti is a környéken jártok!

 

 

Árpád-kori falurekonstrukció

 

Egy ingyenesen látogatható szabadtéri kiállítóhelyre léphetünk be, amelyet a térség régészeti feltárásainak adatai alapján készítettek. Árpád-kori lakóházat ugyan építettek már hazánkban, viszont teljes falurekonstrukció jelenleg csak Tiszaalpáron található!

A viszonylag kis kiállítóterületen tanulmányozhatjuk az Árpád-kori lakóházak és a ház körüli építmények szerkezetét. Láthatunk félig földbe ásott veremházakat, beléphetünk egy náddal fedett és egy földfedéses lakóházba is, ahol sarokba épített kemence fogad minket. Szemügyre vehetjük még többek között a tető alá épített, szabadban használt kemencét és a kutat vesszőből font kútbéléssel. Minden építmény előtt kis tábla van kihelyezve, ahonnan tájékozódhatunk. Csendes és hangulatos hely, ahol abszolút nem jellemző a tömeg, és kis területe révén gyorsan bejárható, tehát kisgyermekkel is jó programlehetőség. Bővebb információt ide kattintva olvashattok!

 

Templomdomb és Várdomb

 

Az Árpád-kori falutól egy perc sétára található a Jótanács Anyja római katolikus templom, mely 1755-ben, barokk stílusban épült műemlék. A templom fekvése nem mindennapi látvány, hiszen egy löszdomb tetején, a Templomdombon helyezkedik el, és vele szemben áll a Várdomb, amely egy bronzkori földvár maradványa.

A területet fokozottan védett régészeti lelőhellyé nyilvánították, hiszen a Várdomb és Templomdomb területén számos alkalommal végeztek ásatásokat, bronzkori leleteket és avar sírokat is találtak.

 

A Nagy-tó

 

A Templomdombról gyönyörű kilátás tárul elénk az Alpári-rétre. „Alpár mezeje” pedig nem mindennapi helyszín, ugyanis Anonymus magyar történeti műve, a Gesta Hungarorum szerint itt történt meg a honfoglalás döntő ütközete Árpád és Zalán vezér között a magyarok győzelmével. A dombról rálátunk a Nagy-tóra, amely számos madárfajnak ad otthont (pl. nagy kócsag, kanalas gém, szürke gém). A tájékoztató táblák segítségével is informálódhatunk, hogy milyen változatos a táj állatvilága, megtalálható a mocsári béka, a mocsári teknős és számos denevérfaj is. Igazi vadregényes táj tárul elénk: nádasok, láperdők, ösvények és sokszínű növény- és állatvilág.

 

Rendezvények

  • Az Ősi Magyar Szer Találkozót tavaly már 16. alkalommal rendezték meg Tiszaalpáron június utolsó hétvégéjén. A hagyományőrző találkozón a Várdombon és környékén találkozhatnak az érdeklődők többek között dobkörökkel, táltosokkal, sámánokkal is. A különböző előadások, bemutatók (íjászat, lovasbemutató) mellett van lehetőség kézműves termékek vásárlására és finom falatok is várják a látogatókat.
  • A szüreti felvonulásnak és szüreti bálnak is nagy hagyománya van a községben, október első hétvégéjén rendezik meg, mely egy egész délutánt magában foglaló táncos mulatság, az estét pedig a helyi termelői piacon a bál zárja.