Ezt látni kell

Titkok a lábunk alatt: barlangok és földtani különlegességek nyomában

Magyarország tájai nem csak történelmi szépségekben gazdagok, a földtani különlegességek és a barlangok legalább ilyen változatosságban kápráztatják el az utazókat. A nyár végén és az ősz elején is érdemes felkeresni őket. Lássuk a legizgalmasabb helyszíneket!

Tapolcai tavasbarlang: csónakkal a föld mélyén

 

A városi utcák alatt több kilométer hosszan húzódik egy barlangrendszer, amelynek egy része látogatható. Méghozzá nem is akárhogyan: csónakkal közlekedhetünk a járatokban. A barlangra a 20. század legelején kútásók bukkantak rá, 1912-től pedig már villanyvilágítás mutatta meg a szépségeit az ide érkezőknek. A csónakos felfedezésre 1938 óta van módjuk a turistáknak. A barlang teljes, szárazon és vízen felkereshető szakasza 270 méter, a csónakkal járható szakasz nagyjából 150 méter hosszú, és néhol olyan szűkek a járatok, hogy akár rá is támaszkodhatunk a falra. Népszerűsége miatt érdemes előre tervezni – a tapasztalt látogatók szerint délután kevesebben vannak, és a legjobb, ha a tavasbarlang.hu oldalon a jegyünket is előre megváltjuk. Arra viszont érdemes számítani, hogy valamennyit így is sorba kell állni.

 

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló: földtani különlegességek tárháza

 

A Zánka közelében fekvő hegyestű a tó felől egyszerű szőlőhegy képét mutatja, lankás lejtőkkel, termő szőlőskertekkel. A hajdani kőbánya nyomait a túloldalon fedezhetjük fel, innen nézve ugyanis épp olyan a hegy, mintha kettévágták volna, így feltárulnak előttünk a földtani érdekességek. A bányaudvar fölött kétszintes, függőleges bazaltoszlopokból álló sziklafal őrzi egy 8 millió évvel ezelőtti lávakitörés emlékét, és enged bepillantást a hegy belsejébe. Ha a meredek lépcsősoron felkapaszkodunk a Hegyestű legmagasabb, 336 méteres csúcsára, a környező tanúhegyek panorámájában gyönyörködhetünk.

(KidsOasis szálláshely a közelben: Hotel Azúr, Siófok)

 

Anna-barlang, Lillafüred: növények mésztakaró alatt

 

A lillafüredi Palotaszálló függőkertjének aljában, a vízesés mellett nyílik az a különleges mésztufa-barlang, amelyhez hasonló csak néhány van a világon. A Szinva vizéből kicsapódó mész az utóbbi 150-200 ezer év folyamán vékony kéreggel vonta be a környező növényzetet, 600 méter hosszú, 200 méter széles és 40-45 méter vastag édesvízi mészkőlerakódást, úgynevezett travertinót kialakítva. Az üregeket később a víz alakította tovább, a látogatók kedvéért pedig kissé mesterségesen is megnagyobbították azokat. A mészkéreggel bevont, felismerhető növényi részek fantasztikus látványt nyújtanak, néhol korallok, tengeri szivacsok benyomását keltik, néha kiveheti a borostyánlevél vagy a tölgymakk a mészborítás alatt. A barlang 208 méteres, látogatható szakaszára csak túravezető kíséretében mehetünk be.

(KidsOasis szálláshely a közelben: Baráthegyi Panzió és Élménypark, Miskolc)

 

Farkaskő Művésztelep, Noszvaj: földtani érdekességek és az emberi munka gyümölcse

 

Noszvaj egyik legizgalmasabb látványossága a földtani érdekességek és az emberi kéz munkájának találkozása. A Farkaskő Művésztelep a felszínen hullámzó tufakőzetbe vájt barlanglakásokban működik, és nem csak minden nap látogatható, hanem a helyi művészeti élet pezsgő helyszíne is. Az itt tevékenykedő alkotók elsőként az udvarokat tárták fel ebben a több száz négyzetméternyi, riolit-tufába faragott lakótérben, és környezetében, utakat, ösvényeket kötöttek össze, majd kifaragták a művésztelepnek otthont adó belső tereket is. A telep programjai , workshopjai, és általában is fenntartható, ökotudatos működése szemléletformáló hatású. A szobrászat, a festészet, a zene, a tájépítészet, a kézműves mesterségek mind képviseltetik itt magukat, de önismereti csoportmunkáknak is otthont ad a helyszín. A hagyományos növényzet visszatelepítésével a tradicionális gazdálkodás és az ökológiai szemlélet terén szeretnének példát adni, a tájkert a környezetismereti és környezetvédelmi oktatás helyszínéül is szolgál majd.

(KidsOasis szálláshely a közelben: Oxigén Family Hotel, Noszvaj)