Ezt látni kell

Top 3 homokos strand Szeged környékén

Ha a nyár folyamán Szegeden vagy a „napfény városának” környékén nyaraltok, akkor egy tucatnyi látnivalóból és programlehetőségből válogathattok. Tehettek nagy sétákat a Tisza-parton, felfedezhetitek a Dóm teret, mely a velencei Szent Márk tér mintájára épült és méretében is pontosan akkora. Ellátogathattok a Móra Ferenc Múzeumba, mely az utóbbi időszakban felújítási munkálatokon esett át, viszont hamarosan, augusztus 14-én újranyit. A Szegedi Vadasparkot ki ne hagyjátok, ha még nem jártatok itt vagy az utóbbi években nem látogattátok meg, ugyanis tavalyelőtt egy gyönyörű bemutatóház épült, amelyben elefántok és más ázsiai állatfajok kaptak helyet.

Sorolhatnánk még a programlehetőségeket, de ebben a cikkben arra az esetre szeretnénk néhány tuti tippet adni, amikor a forróbb napokon leginkább arra vágyunk, hogy csobbanjunk egyet a családdal. Medencés fürdőkben is bővelkedik a környék, most viszont néhány szuper szabadtéri és egyben gyermekbarát strandot szeretnék nektek bemutatni. És a hab a tortán: a homokos part!

1. Sun City Szabadidőközpont

A Sun City nálunk az utóbbi időben az abszolút kedvenc, a vízisportot kedvelő fiatalok mellett a kisgyermekes családok vannak talán a legtöbben, nem véletlenül. Ugyanis szuper játszótere van a helynek, ahol mezítláb kifejezetten jólesik szaladgálni a kis talpaknak a homokkal borított területen. Hinták, homokozó, csúszdákkal és hidakkal tarkított favár, kormányozható kalózhajó és egy dinoszaurusz csontvázát mintázó játék, amelynek a belsejébe is bemászhatnak a lurkók. Ahol esetenként picit sorba kell állni, az a csúszkapálya, ahol vígan suhanhatnak a kisebb és nagyobb gyerkőcök is. Külön kis medencében kialakított vízi játszótér is van a fürdőtó és játszótér között, a wakeboardozásra kialakított tó partján pedig ingyenesen használható trambulin található.

Homokos parttal és nyugágyakkal vár minket a fürdőzésre kialakított tó, amelyhez 4 darab csúszda is tartozik. Ha a fürdőzés és homokvárépítés fáradalmait egy kis árnyékban pihennénk ki, akkor megtehetjük ezt a part diófái alatt. A vízisportok szerelmeseinek vagy az azokkal ismerkedni vágyóknak külön-külön tavakban van lehetőség a vízen száguldani jet-skivel vagy wakeboarddal.

Az idei év újdonsága, hogy kültéri gyermekmegőrző is található a játszótér mellett ugrálóvárral, kis házikóval és sok-sok egyéb játékkal. A mi leánykánk most először volt hajlandó nélkülünk tölteni egy kis időt „idegen” helyen (a mamáék és családtagok persze nem számítanak ide). Kiugrálhatta magát, amíg mi a hangulatos, tóra néző teraszon elfogyasztottunk egy kávét, és bámultuk a wakeboardozókat.

Ha megéhezik a család, akkor az étteremben vagy a büfében válogathattok a tipikus strandfogások (hamburger, lángos, palacsinta) vagy a grillételek közül, és elfogyaszthatjátok az ebédet vagy vacsorát a pálmafás, homokos beach-hangulatot idéző teraszon.

Hol található? Kopáncs, Tanya 1. (Szegedtől 18 km-re, Algyő és Hódmezővásárhely között)

Nyitvatartás: szeptember 30-ig, H-V: 9-20-ig.

Belépőjegy: 1200 Ft a felnőtt és diák-jegy (családi jegy is van). 

 

2. Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark

Egy másik népszerű szabadtéri strand Szeged környékén a sándorfalvi Nádastó Szabadidőpark, amely természetes élővíz, a homokos strandot egy bányatóból alakították ki.

A fürdőzési, homokozási lehetőség mellett a kicsik a játszótéren csúszdázhatnak, hintázhatnak, a nagyok pedig élvezhetik a szabadtéri fitneszpark eszközeit. A fürdőtó mellett horgászásra, illetve csónakázásra kijelölt tó is vannak a park területén. A sportolni vágyókat pedig foci-és röplabdapálya és wakeboardozási lehetőség várja.

A pancsolás, a játék és a sport mellett étkezési lehetőség is van bőven: büfésor, lángosozó, fagyizó és étterem is van, szomjunkat pedig akár a koktélbárban is olthatjuk.

A Balaton-parti hangulatot fokozza, hogy néhány hattyú is él a horgásztónál. Az idei évben ugyan még nem voltunk Sándorfalván, de tavaly volt szerencsénk mellettük fürdőzni.

Hol található? 6762 Sándorfalva, Kővágó külterület 0384/6 hrsz. (Szegedtől kb. 16 km-re.)

Nyitvatartás: május 15-szeptember 30-ig, H-V: reggel 8-tól (főszezonban 21 óráig, utószezonban pedig 19 óráig).

Belépőjegy: 1100 Ft a felnőtteknek (gyermek- és diákjegy, valamint családi kedvezmény is van). 

 

3. Sziksósfürdő Strand és Kemping („Sziki”)

Szintén egy kis tengerparti hangulat, homokos plázs fogad, ha megérkezünk a „Szikire”. Én tizenéve jártam itt először, akkor el is könyveltem magamban, hogy egy egyszerű, kis retró fürdőhelyről van szó; nem rossz, de nem igazán felszerelt, és van hová fejlődnie. Amikor két-három éve újra visszatértem – akkor már családostól – ámultam-bámultam, mintha nem is ugyanott járnék! Teljes átalakulás történt az utóbbi években, és folyamatosan fejlesztik a Szikit. A hatalmas területű, részben homokos parttal rendelkező (részben pedig medencében végződő) nagy fürdőtó mellett gyermekmedence is található. A családi és az (átmenetileg épp nem üzemelő) anakonda csúszda mellett az ovis korosztály számára is van egy elefántos csúszda.

A gyerekeket jól felszerelt játszótér várja, és a homokos parton is vannak játékok. A tavalyi év nagy attrakciója a Sziki Water Play, azaz a vízi akadálypálya, idén pedig megújult a gyermekek vízi játszótere. A gyerekek kedvence a kézzel hajtható vízicsopper, amellyel a kicsik versenyezhetnek is akár a vízi játszótér körpályáján. A strand területén található néhány büfé, söröző és étkező, de van sütögetési és bográcsozási lehetőség is.

Ami nem csupán családbaráttá, hanem bababaráttá is teszi a strandot, az a néhány éve kialakított baba-mama szoba. Itt van lehetőség a babát kényelmesen, fotelben szoptatni, illetve megetetni, tisztába tenni vagy éppen egy kicsit letenni pihenni. Jól felszerelt kis helyiségről van szó: van mikró, cumisüvegmelegítő és kiságy is.

Hol található? 6791 Szeged-Kiskundorozsma, Széksósi út, hrsz. 5500/1 (Szegedtől 12 km)

Nyitvatartás: május 30-szeptember 20-ig, H-V: főszezonban reggel 8-20 óráig.

Belépőjegy: 1000 Ft a felnőtteknek, 800 Ft a 4 év fölötti gyermekeknek és nyugdíjasoknak. 

 

Remélem, ti is kedvet kaptatok a csobbanáshoz! Ha Szegeden szálltok meg, jó szívvel ajánljuk a Hotel Partium minősített családbarát szálláshelyet, melyről ezen a linken megtaláltok minden szükséges információt, és szobát is foglalhattok!