Ezt látni kell

Top 5 kirándulóhelyszín családoknak 2022 első felére

A tavalyi évben több új kilátót építettek, tanösvényeket alakítottak ki, illetve várakat, kastélyokat újítottak fel szépséges kis hazánk területén.

Garantáljuk, hogy a lista elolvasása után nemcsak a gyerekek fogják várni annyira a hétvégét! Legalább 5, de inkább több kirándulóhelyszínt mutatunk, hogy tartalmasan töltse a család a közös időt és új élményekkel gazdagodjatok.

Új szemszögből – irány a Tisza-tó!

A havas-jeges táj is káprázatos a Tisza-tónál, így érdemes akár még télen nekiindulni, hogy felfedezzük a csodás természetet más szemszögből. Azt is érdemes tudni, hogy 2021-ben három új kilátót is átadtak, ezek közül kettő kizárólag vízi úton megközelíthető. A legmagasabb, a kiskörei kilátó praktikus állomás lehet abban az esetben is, ha arra készültök, hogy körbebringázzátok a Tisza-tavat. A Köre Kikötő mellett lévő csónak alakú kilátó nagyszerű pihenőhely lehet, és bámulatos panoromát nyújt. Csakúgy mint a két 9 méteres kilátótorony, amelyeket a vízre építettek. A Fattyúszerkő kilátótorony a Csapói-Holt-Tiszán, egy földnyelven található és a nevét a fokozottan védett madárról kapta. Több fattyúszerkő is fészkel a torony közelében és a kilátóban lévő információs tábláról is tájékozódhatunk erről a szép madárról. A Bölömbika kilátótorony a Sarudi Élményfalu közelében található, és teljesen a vízben áll, csónakból, kenuból vagy kajakból léphetünk fel rá. A többszintes kilátótornyok tetejéről belátni az egész Poroszlói medencét.

 

Plusz tipp: A Tiszavirág Ártéri Sétaút és tanösvény is nagyszerű programot nyújt a családok számára. A kirándulóhely egyik izgalmas pontja a Gémek tornya nevű kilátó. A tanösvény hosszabbik útja pedig a gyönyörű Göbe-tó partjánál végződik, a vadregényes ártéri erdőn keresztül jutunk el a tóhoz, ahol halászladikokba szállhatunk és ringatózhatunk a vizen, valamint itt található a Tiszavirág-torony.  

 

Kiszakadás és kikapcsolódás – egy könnyű túra Bátor új tanösvényén

A Heves-megyei Bátor egy hangulatos kis falu Eger közelében, Egerbakta mellett. Nemrég adták át a Bátor-tanösvényt, amely 8,6 km hosszan kanyarog festői környezetben, sziklás, erdős részeken. A helyi védettséget élvező Nagy-oldalt kerüli meg az útvonal, amely könnyen bejárható gyerekekkel is. Természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalókat, védett növény-és állatfajokat is láthatunk a körtúra során.

Plusz tippek: Tovább túrázhattok és könnyen elérhetitek akár a szarvaskői, akár a siroki várat. Egerben is folytathatjátok a kirándulást, ajánljuk a csodaszép Érsekkertet, a város legnagyobb parkját. Ha pedig pihennétek, lazítanátok, látogassátok meg a szomszédos településen lévő  Bükkszéki Fürdőt, ahol a felnőtteket 39 fokos Salvus gyógyvíz, a kicsiket pedig gyermekvilág várja.

 

Mindig tud újat mutatni – Szentendre és a Bölcső-hegyi új kilátó

Szentendre megunhatatlan és szerethető város a Dunakanyarban, mindig feltöltődhetünk a macsaköves utcáin, a főterén, vagy a Duna-parton sétálva. Kalandos túrákra is indulhatunk a közelben.
A Visegrádi-hegységben, Szentendre és Pomáz között található a kedvelt úticél, a Bölcső-hegy. A népszerű kirándulóhely fantasztikus panorámát nyújt, és a látványt most már egy új kilátóból is élvezhetjük. Az 587 méter magas Bölcső-hegy új nem túl magas kilátója fenyőgerendákból készült. A természeti értékek megóvása érdekében az előregyártott elemeket kézi erővel vitték fel a hegycsúcsra. A Jenga-fajátékra emlékeztető kilátó lépcsőit megmászva elképesztően látványos körpanorámában lesz részünk, tiszta időben még a Mátra is látható. Az egész évben szabadon látogatható kilátó a Lajos-forrás felől két körtúrával is megközelíthető: a zöld háromszög mellett a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is a Bölcső-hegyi kilátóhoz vezet.

Plusz tippek: A közelben a Dömörkapu-vízeséshez, az Annavölgyi-vízeséshez vagy a Kő-hegyre is eltúrázhat a család.

 

Egykori hírességek nyomában – Újjászületett a bajnai Sándor–Metternich-kastély, azaz az Ördöglovas kastélya

Sándor Móricról, a különc grófról és annak hajmeresztő lovasbravúrjairól szóltak az újságcikkek a 19.században, nemcsak Magyarországon, de Bécsben is és egész Európában. Lánya, Metternich-Sándor Paulina is hírességnek számított, ő korának divatdiktárora volt, valamint egy meztelen felsőtesttel vívott női párbaj egyik résztvevője is a legendák szerint. Mindent megtudhatunk a kiállítás során a kastély főszereplőiről és a bajnai kastély múltját, valamint a kalandos helyreállítási munkálatokat is megtekinthetjük. Animációs filmek is bemutatják érthető és szórakoztató formában a kastély történetét, sőt gyerekútvonalat is kialakítottak, illetve ingyenes feladatlap jár a belépő mellé a legkisebbeknek. Egy séta az angolparkban és egy kávé-süti a Paulina kávézóban teheti teljessé a családi kirándulást.

 

Megelevenedik a múlt – igazi korabeli kastélyszálló hangulat uralkodik a felújított füzérradványi Károlyi-kastélyban

A Zemplén és az ország egyik legszebb kastélya most régi pompájában tündököl.  A Füzérradványban található Károlyi-kastély erdők által körülölelt, csodás helyen található és egy gyönyörű ősfás angolparkkal rendelkezik.  A neoreneszánsz-romantikus stílusban épült kastélyt úgy újították fel, hogy a kastély állandó kiállítása az épület aranykorát, a kastélyszálló időszakát idézi. Mozgóképeket, régi fényképeket vetítenek a falakra, így eredeti helyükön láthatjuk az egykori műkincseket, antik fegyvereket és vadász trófeákat, és a modern technológia segítségével remekül átélhetjük a korabeli kastély hangulatát. A kastélyban és a mesés parkban több filmet is forgattak, egyes termekben egy filmforgatás jelenetét láthatjuk. Kávézó és szabadulószoba is a vendégek rendelkezésére áll, a parkban és a patakon átívelő hidakon pedig több órát is sétálhatunk, a történeti kert sétányaiban, a halastóban és a különleges növényfajokban gyönyörködve. A természetvédelmi területet a felújított kilátótorony tetejéről is mindenképpen érdemes megcsodálni.