Ezt látni kell

Vágysz egy családos őszi gasztro bulira? Mutatunk - nem is egyet!

Óvodás-iskolás gyerekek szüleiként hajlamosak vagyunk az őszre úgy tekinteni, mint a házi feladatok és reggeli felkelések ördögi körére. Nos, érdemes azért néha ősszel is lazítani és felidézni a nyári láblógatást – nem mellesleg megtölteni a pocakokat finomságokkal. Az ősz itthon és külföldön is bővelkedik a gasztronómiai jellegű rendezvényekben, amelyek legnagyobb része már igazi családi mulatság. Magyarországi gasztroprogramokat mutatunk most be nektek – némi nemzetközi kitekintéssel. 

Kürtőskalács Fesztivál

október 11-13. - Budapest, Városliget

Októberben újra száll majd a pörkölt cukor illata a Városligetben. A régi-új helyszínen rekord számú mester süti majd az erdélyi származású édességet: hagyományosan és újragondolva, mentesen és diétásan, díszesen és csupaszon. Az édességek mellett más gasztronómiai csodát is kóstolhattok, de a kicsik bulizhatnak a Kolompos zenekar koncertjén vagy játszhatnak, kézműveskedhetnek, élvezhetik a gyerekprogramokat. Természetesen a felnőttek sem maradnak jó zene és tartalmas program nélkül. Érdemes kiruccani októberben a Városligetbe.


Márton-napok

november – országszerte

Hagyományosan az ősz talán legnagyobb mulatsággal járó időszaka Márton-nap környéke. Az ország kisebb-nagyobb településein ünneplik, nehéz közülük egyet kiválasztnai. A teljesség igénye nélkül ajánljuk a hévízi Márton-napi Családi Fesztivált (nov. 7-8.), ahol még libafuttatásban is részt vehettek. Szekszárdon a hagyományoké a főszerep a Márton-napi Vigalomban (nov. 8-9.), ahol az újbor és a libaételek köré szerveződik a program. A Szent Márton-napi Országos Nagyvásárt (nov. 8-10.) Szombathelyen, a Vasi Skanzenben rendezik. Itt hagyományos környezetben kínálják portékájukat a kézművesek és őstermelők, valamint elfelejtett nép ételeket is kóstolhatnak a résztvevők. 

 

Csabai Kolbászfesztivál

október 24-27. - Békéscsaba

Ezt az őszi rendezvényt valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: 23 év alatt igazi nagyszabású eseménnyé nőtte ki magát a Csabai Kolbászfesztivál. Nagykoncertek, bulihangulat, gyerekprogramok és a híres kolbászgyúró verseny, ahol óvodás és általános iskolás kategóriában is lehet nevezni! Ez az igazi hagyományra nevelés – méghozzá szuper hangulatban.


Eurochocolate Festival

október 18-27. - Peruggia, Olaszország

A csokinak több hazája van, de az biztos, hogy Peruggiában nagyon otthon érzi magát. Ha rászánnátok magatokat egy őszi olasz kiruccanásra, időzítsétek a világ legnagyobb csokoládé fesztiváljának idejére! A magával ragadó olasz város utcái ilyenkor megtelnek mindenféle csokikölteményekkel, és minden az édességről szól. Előadások, kiállítások, csokiszobrok, csokiszökőkutak, tanfolyamok – és persze hamisítatlan olasz hangulat.