Hagyományos képeslapok
A postaládában egyre kisebb a konkurencia. Legtöbben maximum a villanyszámlát kapjuk postán. Nagy örömet okoz, ha emellett egy szépen címzett házi gyártású képeslap kíván boldog ünnepeket!
A legkisebbekkel ujjlenyomatos képeslapot is készíthetünk, ragaszthatunk gombokból karácsonyfát, dolgozhatunk régi újságpapírral. A nagyobbak már komolyabb technikákat is alkalmazhatnak: készíthetnek montázst, textilmozaikot. Számtalan ötletet találhatunk az interneten is, de néhány szép papír, kellék biztosan beindítja a fantáziát!
Karácsonyi keksz
Nagy sikert arathatunk például gyerekeink tanárai körében, ha nem egy újabb mikulásvirággal a kezében lép a szeretett osztályfőnök a tanári szobába, hanem egy doboz szép és illatos keksszel. A kisebbekkel figurás kiszúrókat használhatunk, márthatjuk csokiba a kekszek egyik felét, a nagyobbakkal kipróbálhatjuk a sütipecsétet is. Figyelem, a kekszen akkor fog látszani szépen a minta, akkor tartja a formáját, ha a tésztájában nincsen térfogatnövelő (sütőpor, szódabikarbóna stb.).
Gyertya magokkal
Kreatív boltokban lehet kapni viasz granulátumot, mi mégis inkább egy újrahasznos megoldást ajánlunk. Szedjétek össze a lakásban a maradék gyertyákat és egy kis lábosban olvasszátok össze. Vásárolni egyedül kanócot kell, ezt mártogatjuk felváltva a forró viaszba és hideg vízbe. Ha esetleg igazításra szorul, kézzel egy ideig még szépen lehet formázni a kihűlő viaszt. Amikor elérjük a kívánt vastagságot, nyomkodjunk a viaszba különböző magokat, esetleg szárított virágot. Ha kész a mű, még egy viaszréteget kaphat, aztán lehet az alját egyenesre vágni.
Kisebbekkel a viaszt öntőformába is önthetjük, esetleg kagylóba vagy csigaházba.
Csillogó „porcelándíszek”
A hagyományos só-liszt-gyurmánál tartósabb és elegánsabb karácsonyi díszeket készíthetünk az alábbi receptből. A kész művek utólag szépen festhetőek akrilfestékkel.
Porcelángyurma recept:
· 2 pohár szódabikarbóna
· 1 pohár (kukorica)keményítő**
· 1+1/4 vagyis 1,25 pohár víz
· csillámpor
Egy üveg süti
Igazán kreatív konyhai ajándék ez a félig kész sütemény. Egy szép üvegbe rétegezzük a következő hozzávalókat, mellékeljük hozzá a leírást és készítsünk szép címkét! Kétszer örül ennek az, akit megajándékozunk: amikor megkapja, és amikor elkészíti.
Hozzávalók:
25 dkg búzaliszt
5 dkg zabpehely vagy zabkorpa
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg dió,
10 dkg mazsola
10 dkg barnacukor
Elkészítéskor 2 tojást, 10 dkg olvasztott vajat és 2-3 dl tejet kell a keverékhez adni és tepsiben vagy muffinsütőben kisütni.