Kreatív

Így készítsetek saját társasjátékot!

Ötletelés-alkotás-közös játék, vagyis 3:1-ben élmény egy olyan társasjátékkal játsszani, amit ti gyártottatok! Társasozni mindenki szeret, de készítése is egyszerűbb, mint gondolnánk és élvezni fogja az egész család. Új életet kaphat a kartonpapír, a belőle készült társas pedig megbecsült játék lesz az elkövetkezendő hónapokban. Az újrahasznosítás során vár rátok vágás, ragasztás, színezés, számok gyakorlása, játék, nevetés és ami a legfontosabb: együtt töltött minőségi idő.

Szárnyalhat szabadon a képzeletetek, de kiindulási alapnak, mutatok két egyszerű társasjáték ötletet, amit minden kihívás nélkül el tudtok otthon készíteni.

 

Alap társasjáték

Amire szükség lesz:

-kartonlap ( szétvágott doboz is jó)

-A4-es lap

-zsírkréta, színes ceruza vagy színes papír

-olló

-ragasztó

-grafit

-filctoll

-dobókocka és bábuk (egy másik társasból)

 

Vágjunk ki 5×5-ös négyzeteket színes papírból vagy sima A4-es papírból, amiből aztán párat kiszínezünk zsírkrétával vagy szines ceruzával.

Írjuk fel a start illetve cél szavakat, közé majd 20 négyzet fog kerülni. Aztán beszéljétek meg, mit jelentenek a színes és jelöljétek eszerint a mezőket. Például: sárga: egyszer kimaradsz a dobásból, piros: lépj vissza a start mezőre, zöld: lépj előre 6-ot (ezekből elég 2-2-t elosztani a pályán) kék: dobj újra (ebből lehet 5) , a többi legyen sima fehér mező. 1-20 -ig írjátok fel a számokat a mezőkre.

Kezdődhet is a játék!

 

 

 

Plusz tipp: 1. Rajzolhattok előre vagy visszafelé mutató nyílakat, így előrébb juthattok dobás nélkül, vagy visszakerülhettek pár mezővel. Izgalmassabb és tovább tart így a játék!

2. Két dobókockával is játszhatjátok a játékot, így lehet gyakorolni az összeadást.

3. Játsszatok egymás után legalább 3 játékot, hogy kiderüljön, ki a végső győztes!

 


Futam társasjáték

Amire szükség lesz:

-kartonlap ( szétvágott doboz is jó)

-színes papír 6 különböző színben (piros-kék-zöld-sárga-narancssárga és fehér vagy fekete színben)

-olló

-ragasztó

-színekkel ellátott dobókocka

-6 a színespapírokkal megegyező színű kisautó

 

A boltokban kapható Csigafutam társasjáték mintájára nagyon egyszerűen készíthetünk mi is otthon egy klassz társast. 6-6 mezőt ragasszunk fel a kartonlapra 1-1 oszlopba minden színből. A legkisebbek is játszhatják, mert nem kell hozzá ismerni a számokat, csak a színeket. Minden lakásban fellelhető 6 különböző színű kisautó, ezeket helyezzük el a megegyező színű mezőkön, majd dobjunk a színes dobókockával. Ha pirosat dobtunk, akkor a piros autó gurul egyet előre. És így tovább, míg valamelyik színű autó elér az utolsó kockáig.

 

A társasjátékot nem lehet megunni és sokkal több, mint játék, hiszen egyszerre kikapcsolódás, szórakozás valamint remekül fejleszti a gyermekeink készségeit, a koncentrációjukat, a megfigyelőkészségüket, a tudásukat.

A közös játékélményt fejelhetitek meg azzal, ha saját készítésű társassal játszotok. Legalább egyszer érdemes kipróbálni! Hajrá!