Kreatív

5 házi ajándékötlet gyerekektől felnőtteknek

A mosolygós óvónéni, a tánctanár, az alsó szomszéd és a kedves távoli nagynéni. Sok olyan felnőtt, akinek örömet szereznek a kicsik-nagyok által készített ajándékok karácsony táján. Az sem mellékes, hogy az ajándékkészítés önzetlenségre tanít, fejleszti a kreativitást, a kézügyességet és tartalmas együttlétet teremt. Természetesen mindenfajta gyerekek által készített alkotás betöltheti ezt a szerepet, most 5 olyan ötletet adunk, amellyel örömet is okozunk és nem is gyarapítjuk a porfogó dísztárgyak sorát a magajándékozott lakásában.
5 házi ajándékötlet gyerekektől felnőtteknek

Hagyományos képeslapok

A postaládában egyre kisebb a konkurencia. Legtöbben maximum a villanyszámlát kapjuk postán. Nagy örömet okoz, ha emellett egy szépen címzett házi gyártású képeslap kíván boldog ünnepeket!

A legkisebbekkel ujjlenyomatos képeslapot is készíthetünk, ragaszthatunk gombokból karácsonyfát, dolgozhatunk régi újságpapírral. A nagyobbak már komolyabb technikákat is alkalmazhatnak: készíthetnek montázst, textilmozaikot. Számtalan ötletet találhatunk az interneten is, de néhány szép papír, kellék biztosan beindítja a fantáziát!

 

Karácsonyi keksz

Nagy sikert arathatunk például gyerekeink tanárai körében, ha nem egy újabb mikulásvirággal a kezében lép a szeretett osztályfőnök a tanári szobába, hanem egy doboz szép és illatos keksszel. A kisebbekkel figurás kiszúrókat használhatunk, márthatjuk csokiba a kekszek egyik felét, a nagyobbakkal kipróbálhatjuk a sütipecsétet is. Figyelem, a kekszen akkor fog látszani szépen a minta, akkor tartja a formáját, ha a tésztájában nincsen térfogatnövelő (sütőpor, szódabikarbóna stb.).

 

Gyertya magokkal

Kreatív boltokban lehet kapni viasz granulátumot, mi mégis inkább egy újrahasznos megoldást ajánlunk. Szedjétek össze a lakásban a maradék gyertyákat és egy kis lábosban olvasszátok össze. Vásárolni egyedül kanócot kell, ezt mártogatjuk felváltva a forró viaszba és hideg vízbe. Ha esetleg igazításra szorul, kézzel egy ideig még szépen lehet formázni a kihűlő viaszt. Amikor elérjük a kívánt vastagságot, nyomkodjunk a viaszba különböző magokat, esetleg szárított virágot. Ha kész a mű, még egy viaszréteget kaphat, aztán lehet az alját egyenesre vágni.

Kisebbekkel a viaszt öntőformába is önthetjük, esetleg kagylóba vagy csigaházba.

 

Csillogó  „porcelándíszek”

A hagyományos só-liszt-gyurmánál tartósabb és elegánsabb karácsonyi díszeket készíthetünk az alábbi receptből. A kész művek utólag szépen festhetőek akrilfestékkel.

Porcelángyurma recept:

·         2 pohár szódabikarbóna

·         1 pohár (kukorica)keményítő**

·         1+1/4 vagyis 1,25 pohár víz

·         csillámpor

 

 

 

Egy üveg süti

Igazán kreatív konyhai ajándék ez a félig kész sütemény. Egy szép üvegbe rétegezzük a következő hozzávalókat, mellékeljük hozzá a leírást és készítsünk szép címkét! Kétszer örül ennek az, akit megajándékozunk: amikor megkapja, és amikor elkészíti.

Hozzávalók:

25 dkg búzaliszt

5 dkg zabpehely vagy zabkorpa

2 teáskanál sütőpor

2 teáskanál őrölt fahéj

10 dkg dió,

10 dkg mazsola

10 dkg barnacukor

Elkészítéskor 2 tojást, 10 dkg olvasztott vajat és 2-3 dl tejet kell a keverékhez adni és tepsiben vagy muffinsütőben kisütni.