Kreatív

5 tipp a nyaralás alatti minőségi idő eltöltésére

Egy nagycsaládban az idő a legfontosabb tényező minden szempontból: a legfőbb tulajdonsága, hogy soha nincs belőle elég, így nálunk - öt gyerek mellett - különösen fontos a minőségi eltöltése, vagyis, hogy azt a kevés időt, amit együtt tudunk lenni, tartalmas programok gazdagítsák, de legalábbis olyanok, amelyek által az egész család feltöltődik, új erőre kap vagy csak egyszerűen helyreáll tőlük az “alkalmanként” megborult családi béke.
5 tipp a nyaralás alatti minőségi idő eltöltésére

Őszintén szólva egy ekkora családban a közös nyaralás teljes ideje minőségi idő, hiszen együtt vagyunk éjjel-nappal, végre kiszabadulunk a szürke hétköznapok szorításából. De mégis melyek azok a programok, amelyek még élvezhetőbbé teszik az együtt töltött időt?

●     éjszakai csillagvadászat - nyáron gyönyörűek az éjszakák, a nagyon meleg nappalok után estére/éjszakára kellemesen lehűl az idő, ideális időpont, hogy a KidsOasis honlapjáról kiválasztott szálláshelyen a személyzettől kölcsönkért pokrócokba takarózva kivonuljunk a természet lágy ölére, hanyatt feküdjünk a fűbe és belefúrjuk tekintetünket a csillagos égboltba és gyönyörködjünk a látványban. Csend, harmónia, békesség - kell ennél több egy nagycsaládnak?

●     kalandpark - ha van lehetőség, akkor minden családi nyaralás alatt felkeresünk egy kalandparkot. Én nem tudok ennél jobb - és drágább, de ettől most tekintsünk el - családi csapatépítő programot: a gyerekek, akik év közben a teljesen egyforma színű, formájú, nagyságú legókockákon is képesek összeakadni, itt bebizonyítják, a közöttük lévő testvéri kötelék igenis mindennél erősebb - még a legókockáknál is - és ennek tudatában sokkal nyugodtabban (?) tudom nézni, ahogy 2 méterrel a tó felett ringatóznak két szál kötél között...

●     nyári könyvklub - könyvek nélkül soha nem indulunk útnak a közös pihenésre. Az úti pakkba mindenki javasolhat két-két könyvet, az olvasási sorrendről pedig sorsolás útján döntünk. A nyaralás idején az is belefér, hogy önálló olvasás helyett felolvasást tartsunk: az ilyen alkalmak ugyanis olyan intim hangulatot tudnak teremteni, amely segít újra harmonikus egyensúlyba hozni az iskolai időszakban - némileg - megtépázott szülő-gyerek, testvér-testvér kapcsolatot.

●     közös sportélmény - a sport is igen hatékony eszköze annak, hogy kisimítsuk az év közben összegubancolódott érzelmeket. Éppen ezért soha nem múlhat el a nyaralás családi focimérkőzés vagy úszóverseny nélkül, a közös bolondozás, erőpróba közel hozza az egymástól távolabbra sodródott családtagokat is. (Bár üröm az örömben, hogy Négyes kicsit alternatív módon értelmezi a futballt és igyekszik egyszemélyessé tenni, ami egy nagycsaládban igazi kihívás: ha végre véletlenül megszerzi a labdát, azonnal felkapja és őrült módon rohan a pályán keresztül-kasul, a többiek meg utána…, de a végére csak meglesz így is a nagycsaládos kicsi-a-rakás életérzés, a kérdés, hogy ennek Négyes mennyire örül?!)

●     családi emlékgyártás - a közös pihenések alatt rengeteg élmény gyülemlik fel mindenkiben, a kisebbek talán nem is igazán tudják értékelni ott helyben és talán később sem sikerül teljesen meg feldolgozniuk. A családi emlékgyártás pont ezen segít: a nyaralás helyszínén gyűjtött kavicsokból, növényekből, emlékbe eltett belépőkből, cukrászdai szalvétákból, apró kincsekből (más értelmezésben: kacatokból) néhány órányi csendes, átszellemült csapatmunkával közös emléklapot készítünk, amelyet bármikor elővehetünk és felidézhetjük, milyen jó is volt itt vagy ott, mennyire tuti dolgokat életünk át EGYÜTT.