Kreatív

A tél csodája: jégkoszorú házilag

Hó és jég. A gyerekeim szerint a tél akkor az igazi, ha van hó és jég. Ebben bizony egyet kell értenem velük. Ráadásul sokkal könnyebb őket kicsábítani télvíz idején a természetbe, ha csak egy talpalatnyi jeget is fel tudok mutatni a parkban, ahol kedvükre kicsúszkálhatják magukat.Az elmúlt években azonban igencsak szűmarkúan bánt a hóval és a jéggel Tél tábornok, így kénytelen voltam a saját kezembe venni az irányítást. Mivel arra nincs helyünk, se kellő felszerelésünk, hogy korcsolyapályát üzemeltessünk a balkonunkon, ezért más megoldást kellett keresnem, hogy kielégítsem a gyerekeim jeges vonzódását.
A tél csodája: jégkoszorú házilag

A megoldás? Jégkoszorú!

Ennek az igen egyszerű, de annál látványosabb ünnepi dísznek az elkészítésével nemcsak a jég bűvöletében élő gyerekeimnek kedvezhetek, hanem az erkélyünket is igen egyszerűen és költséghatékonyan dekorálhatom, ha már a virágok egyszer és mindenkorra kifagytak a balkonládákból. Ráadásul a jégkoszorúhoz szükséges díszítő alapanyagok beszerzésével még a gyerekeim friss levegőn való átmozgatásáról is gondoskodom. Mondom én, hogy ez egy csoda!

A jégkoszorú elkészítése sok kézügyességet nem igényel és az elkészült darab látványa mindenkit elbűvöl.

A jeges csoda kivitelezéséhez szükségünk van egy kuglóformára és valami feltűnő “belevalóra”, ami lehet néhány marék színes bogyó, őszi termés, apró toboz, esetleg örökzöld ágak, színes gyümölcsök (gránátalma magja, áfonya, szeletekre vágott lime, mandarin, narancs stb.), zöldségek, nagyobb gyöngyök.

Az előkészített formát töltsük meg körülbelül öt ujjnyi mélységben vízzel és  tegyük ki a hidegbe, hogy megfagyjon. (Ha nincs elég hideg, akkor a dugjuk a fagyasztóba az edényt néhány órára.) Kísérjük figyelemmel a fagyási folyamatot, hogy a “belevalókat” időben tudjuk hozzáadni. A legjobb, ha akkor tesszük a vízbe a dekorációs elemeket, amikor a folyadék már elkezdett kásásodni, így a termések, apró tárgyak nem fognak a forma felszínén úszkálni, hanem a helyükön maradnak.

Várjuk meg, amíg a víz teljesen megfagy, majd csurgassunk egy kis meleg vizet a formára, hogy könnyedén kivehessük belőle a jégkoszorúnkat. Fűzzük szalagra, spárgára az elkészült művet és gyönyörködjünk benne olvadásig!

A látvány fokozására használhatunk ételfestéket is a jégkoszorúhoz, de ebben az esetben nagyon figyeljünk arra, hova tesszük a koszorút: nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hol olvad el és a színezett lé a fehérre festett házfalra/ajtóra csurog-e vagy egy fa alatt pettyezi-e össze a talajt.