Kreatív

Búcsú a nyártól – jókedvmentő ötletek az iskolakezdéshez

Hagyjuk a közhelyeket: piszok egy dolog, hogy vége van a nyárnak. Hatványozottan igaz ez, ha iskolás van a családban. Az egyszeri szülő aggódva veszi szemügyre a tavalyról maradt – immár több számmal kisebb - őszi cipőket és a festékfoltos iskolatáskát. Az egyszeri gyerek pedig sóhajtva gondol a mezítlábas futkosásra és az izomlázra az egész napos biciklizés után. Nekünk azonban nem tisztünk a kedves nyaralni szerető olvasóközönségünket elkedvetleníteni, ezért inkább segítünk, hogyan vegyetek méltón búcsút a nyártól!

Siránkozás est

Emlékezni arra, ami elmúlt lehet fájdalmas, de engedjük ezt meg magunknak és a gyerekeinknek. A picikék még nagyon komolyan veszik a fájdalmukat: a hazaindulás a nyaralás helyszínéről felér egy katasztrófával az ő szemükben. A megértés mellett érdemes jól kinevetni magunkat: tartsunk siránkozás estet. Ezen mindenki elsírhatja, mi fog neki legjobban hiányozni ebből a nyárból. Lehet kiabálni, nagy szavakat használni, semmi nem tilos – talán csak a káromkodás. Vigyázat: sírás helyett akut nevetőgörcs az eredmény.

 

Nyaralás napló

Komolyabb és maradandóbb ötlet a nyaralás napló készítése. Nyomtassátok ki a nyáron készült képeket, keressétek elő a táskák alján lapuló belépőjegyeket, levágott karszalagokat és készítsetek emléket erről a nyárról! Az ügyesebbek próbálkozhatnak a scrapbook technikával is, a kisebbekkel elég, ha a beragasztott képek mellé írunk néhány mondatot. Hosszú őszi estéken jó lesz lapozgatni!

 

Kívánságlista

Írjatok egy listát arról, mire vágytok a következő nyáron. Lehetnek egészen egyszerű dolgok is: szeretnénk a szabad ég alatt aludni, körbebiciklizni a Balatont vagy megtanulni két keréken (nagyobbaknak egy keréken) biciklizni stb. Rituálisan helyezzétek el valahol és fogadjátok meg, hogy csak a következő tanévzáró ünnepély után olvassátok el. Figyelem: legyen szem előtt, mert sokára lesz még nyár, a leglelkesebb családtag is elfelejti, ha nagyon mélyre ássuk!

 

Egy kis tudatosság

A nagyobbacskák pénzügyi gondolkodásának fejlesztése fontos, erre is használható a búcsú a nyártól. Tűzzön ki kamaszodó porontyunk egy pénzügyi célt maga elé: szeretne egy új biciklit, egy szuper gördeszkát, vagy elmenne egy vízitúrára vagy fesztiválra. Ösztönözhetitek, hogy a zsebpénzét hosszú időn át tudatosan kezelje: összegyűjtse, gyarapítsa vagy házi szabályzat szerint lekösse 2-3 hónapra, amiért kamatot kap. Ezen keresztül képet alkothat a bankok működéséről és a tudatos vásárlásról is. És eggyel több oka lesz rá, hogy várja a következő nyarat!

 

Őszölés

Ha végképp erőt vett a csapaton az apátia a tovatűnő szünidő miatt, akkor ne halasszátok tovább az őszi utazás tervezését. Válasszátok ki még az iskola/óvoda első napja előtt, hogy hol tölti a család az őszi szünetet. Nehéz napokon igazi reménysugár a közeledő utazás képe!