Kreatív

Hogyan őrizzük meg a családi nyaralás emlékeit?

Kisebb-nagyobb családi nyaralásokról mindenkinek vannak szívesen őrzött emlékei. De sokszor gond, hogy hogyan is tároljuk őket. Jobb esetben egy dobozban várják, hogy néha elővegye őket a család és rácsodálkozzanak, hogy de jó volt ott és akkor, és hogy milyen szép emlékek is ezek. Rosszabb esetben csak kallódnak a lakás különböző pontjain. Pedig néhány emlék a családi nyaralásokról igazán megérdemli, hogy méltó helyre kerüljenek az otthonunkban.
Hogyan őrizzük meg a családi nyaralás emlékeit?

Persze most sokan legyintenek, hogy mit is kezdjek én a belépőjegyekkel, a kis üvegcsében hazahozott homokkal, a gyerekek által gondosan gyűjtögetett kavicsokkal és kagylókkal. Nem kell hozzá feltétlenül kreatív szakembernek lenni, hogy ezeket az apróságokat megőrizzük és a szép családi emlékeket elhelyezzük a lakásban.

 • Útinapló, scrapbook – gyerekkoromban albumokat készítettünk belépőjegyekből, fotókból stb. szinte minden nyaralásról. Manapság a digitális világban akár elektronikusan is készíthetünk ilyet, de már írni tudó gyerekkel kézzel írott, készített napló is szép emlék lehet. A legegyszerűbb fajtája, ha beszerzünk egy olyan füzetet, aminek kellőképpen vastagak a lapjai és borítékokat ragasztunk az egyes oldalakra. Majd a borítékokban tárolhatjuk az egyes utazások emlékeit.
 • Utazási emlékek bekeretezve a falra – kagylók, csigák, fotók, belépőjegyek és igazából bármi, amit ragasztani tudunk egy képkeretbe.  Lakberendezési boltokban kaphatóak olyan keretek, amelyeknek van akkora mélysége, hogy kagylók, kavicsok és egyéb apróságok is bele férnek.
 • Kagylókból, kavicsokból, tengeri homokból és üveg vázából lámpa talpat készíthetnek kreatívabb anyukák, apukák.
 • Csináld magad emléktábla – nem kell hozzá más, csak egy keret, spárga vagy fonal és néhány csipesz, hogy rögzítsük kedvenc emlékeinket. A keret széléhez rögzítjük keresztben és hosszában a fonalat, amelyre egy csipesszel rögzíthetjük a családi fotókat.
 • Aki még ennyit sem szeret fúrni, ragasztani, annak egy nagyobb méretű parafatábla vagy mágneses tábla is remek alapot adhat, hogy a családi nyaralásokon begyűjtött apróságokat megőrizze.
 • Aki nem szeret kreatívkodni, egy hagyományos befőttesüvegben is megőrizheti a kedves családi vakáció emlékeit. Az üveg egyik oldalára egy kedves fotó, a kép elé pedig, homok, kagyló, amit a gyerek gyűjtött.
 • Gyerekek a vízparton gyűjtött kagylókból, lapos kavicsokból festéssel egyedi dekorációt készíthetnek. Kisebb ágak, fadarabokból remek hajókat lehet készíteni egy színes vászonnal.
 • Néhány érdekes kagyló és ruhafesték segítségével díszíthetünk asztalterítőt, konyharuhát vagy hagyományos vízfestékkel papírra „nyomdázhatunk” és az így készült papírt bekeretezve remek dísze lehet az otthonunknak.
 • Szélcsengő készíthető kisebb-nagyobb kagylókból.
 • Meglévő üveg gyertyatartónkat tölthetjük fel homokkal, kavicsokkal, amelyeket a családi nyaraláson gyűjtöttek a gyerekek.
 • Világutazók a hűtőmágneseiket  egy térképen is megőrizhetik – mágneses lapot kreatív és dekorboltokban tudunk beszerezni, erre kell a térképet erősíteni.
 • Különböző helyekről hozott pénzérmék és papírpénzek is jól mutatnak képkeretben a falon.
 • Képeslapokból, térkép darabokból mi magunk is készíthetünk hűtőmágnest, poháralátétet vagy transzfer technikával akár a gyerekek pólóira is kerülhetnek kedvenc képeslapjaink.
 • Akinek sok a papír alapú térképe (városnézéskor még sokan kedvelik az adott helyen beszerezhető tömegközlekedés és várostérképeket), ne dobja ki őket, hanem használja könyv, füzetborítónak például.