Kreatív

Kavicsfestés húsvéti hangulatban

A polcon sorakoznak a családi utazás során összegyűjtött kavicsok? A kavicsfestés remek kreatív program gyerekekkel. Rácz Anikó, a méltán népszerű Napfény illata kreatív blog szerzője először osztja meg veletek az ötleteit az Utazik a család magazinban - de nem utoljára!

Ötletes húsvéti dekoráció

A kerek, hegyes, lapos, fehér, fényes, színes kövek igazi kincsek a gyerekek számára, így aztán egy családi utazás, kirándulás során mindig kerül haza egy-két kavics.  Itthon aztán egy ideig kerülgetjük őket, majd dobozba kerülnek, vagy a polcokon porosodnak.

Mielőtt egy lomtalanítás alkalmával titokban eltüntetnéd őket, megmutatom, mit készíthettek belőle a következő tavaszi ünnepünkre, húsvétra.

A kavicsfestéshez bármilyen korosztállyal nekikezdhettek: kisebbekkel érdemes filctollal dolgozni, míg a nagyobbakkal előkerülhetnek a jól fedő festékek. A kavicsfestés jó móka és megannyi lehetőséget rejt, remek elfoglaltság a gyerekekkel.

 

Mire lesz szükségetek?

  •  kisebb és nagyobb méretű kavicsok
  • jó fedő akril filctoll (Posca Uni)

  • grafit ceruza, vagy fehér kréta

  • hobbi-, akril festék, ecset

  • vizes festék spray (opcionális, Novasol Pinty Plus)

Első lépésben körömkefével alaposan tisztítsátok meg a kavicsot, majd töröljétek őket szárazra. A kavicsfestés szempontjából a legjobbak a lapos, sima kavicsok, ezekre könnyebb szépen rajzolni.

Döntsétek el, mit szeretnétek rajzolni. A húsvéthoz kapcsolódva jöhetnek a csibék, nyuszik, bárányok, virágok és a tojásminták.

Először érdemes halványan felrajzolni az ábrát, világosabb kövekhez grafitceruzát, sötétebbekhez fehér krétát használhattok.

Most nyuszit rajzoltunk.

Az elkészített ábrát filctollal szépen és pontosan ki lehet festeni, ez sikerélményt ad a kicsiknek is. Kavicsfestéshez jó fedőképességű filctollra van szükség, ezek adnak megfelelő telítettséget a rajzokhoz. Az akrilfilcek nem lemoshatóak, így figyelnünk kell az asztal és a ruhák védelmére.

Fessétek ki a nyuszi testét, majd a nyuszi fejrészét.

 

 

 

A nyuszi alak kifestése után meg kell várni, míg a festék megszárad, csak ezután rajzolhatjuk meg a szemeket, és a fülek belsejét.

Ha tojásmintás kavicsokat szeretnétek, előzetesen sprayfestékkel készíthettek egy alapszínt, amire száradás után lehet mintázni: pöttyözni, hullámokat, vonalakat, köröket rajzolni.

 

Az elkészült alkotásokat felhasználhatjuk dekorációként, de adhatjuk locsolóajándékként a tej- és tojásallergiás kis locsolóinknak is.

Sok örömünk lesz bennünk, szépek, vidámak és még egy kicsit a közös utazásra is emlékeztetnek bennünket.

Még több kreatív ötletet itt keress!