Kreatív

Készíts szúnyogriasztó gyertyát otthon!

Nyáron a nagy melegben nincs is jobb, mint valami vízpart közelében tölteni az időnket. Az ilyen utazások egyik fénypontja, amikor este kiülünk az erkélyünkre, teraszunkra, vagy akár közvetlenül a vízpartra, és egy jó beszélgetés vagy vidám kártyaparti közben közösen nézzük a naplementét.

Idén azonban az irtás ellenére is maradt még szúnyog, így nem árt, ha nyaralás előtt felkészülünk az invázióra - főleg, ha vízpartra készülünk. Ezt a citronella gyertyát maradék anyagokból is elkészíthetjük otthon, és hatását élvezhetjük az utazás estéin.

Így lesz egy durva vegyi anyagoktól mentes, természetes szúnyogriasztónk és hangulatfényünk is egyszerre.

Amire szükségünk lesz:

  • kiürült konzervdoboz
  • maradék gyertya
  • citronella olaj
  • Pinty Plus sprayfesték (fehér, rosegold)

Elkészítés:

Első lépésben mossuk ki és töröljük szárazra a konzervdobozt, majd maszkolószalaggal alakítsuk ki az elkészítendő mintát. Fújjuk le a konzervdobozt a sprayfesték segítségével: kb. 30 cm távolságról, egyenletesen szórjuk a festéket vékony rétegben. Inkább több réteget fújjunk vékonyan, nehogy megfolyjon a festék.

A teljes száradást követően ismét maszkolószalagot ragadunk, és újabb festés következik.

A régi, olvadt, csálén megnyomódott vagy eltörött gyertyákat daraboljuk fel. 

A kanócot is újrahasznosíthatjuk: a megfelelő magasságú gyertya kanócáról óvatosan vágjuk le a viaszt, az alsó egy cm kivételével. Kissé megolvasztjuk ezt a viaszdarabot, ezzel rögzítjük a konzervdoboz aljához a kanócot. A kanóc tetejét egy csipesszel, vagy hurkapálcával tudjuk egyenesen tartani.

A gyertyadarabokat vízfürdő felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a citronella olajat és alaposan elkeverjük.

A megolvadt viaszt a konzervdobozba öntjük. A megszilárduláshoz idő kell, másnapra lesz csak kész. A kiöntött viaszt ne mozgassuk, mert kilöttyenhet, vagy felszalad az edény falára.

Szúnyogmentes, kellemes nyaralást!

Még több barkácsötletet itt találsz!