A céltalan bolyongásra persze nem könnyű rávenni a gyerekeimet, épp ezért igyekszem összekötni a kötelezőt a hasznossal. Mire gondolok? Egy-egy ilyen rövidebb kiruccanás tökéletesen alkalmas arra, hogy terméseket gyűjtsünk a balkonra tervezett jégkoszorúhoz vagy kihelyezzük a gyerekekkel együtt korábban készített madáretetőket. Ilyenkor szinte észre sem veszik, milyen gyorsan repül az idő és szinte nem is merül fel kérdésként, hogy “Mikor megyünk már haza?”, hiszen már vagy öt egész perce elindultunk otthonról.
A madáretetőkkel való foglalatosságnak van még egy nagyon nagy haszna: mindig van ok arra, hogy újra és újra bakancsot húzzunk a lábunkra és nyakunkba vegyük a világot… legalább a parkig, hogy meglessük kis tollas barátainkat, pótoljuk az ennivalót, rendbe hozzuk vagy cseréljük az etetőt, ha szükséges.
Madáretető készíteni nem ördöngősség. Alapanyagszükséglete minimális, a közös barkácsolás és kihelyezés csapatépítő jellege kimagasló, ráadásul, ha újrahasznosításban gondolkozunk, akkor nemcsak a madarakkal, hanem a környezetünkkel is jót teszünk.
1. Üveg és fakanál
Hozzávalók:
- befőttes üveg tető nélkül
- ragasztópisztoly/erős, széles átlátszó ragasztószalag
- színes szalag
- fakanál
Elkészítés:
- a fakanalat a nyelénél rögzítsük az üveg oldalára széles ragasztószalag segítségével vagy használjuk ragasztópisztolyt (a fakanál üvegen túl lógó részére/fejére tudnak üli majd a madarak)
- következő lépésként a fakanalat rögzítő ragasztószalagokat tekerjük át erősen két színes szalaggal, majd kössük meg őket: a fakanál így biztosan nem fog idő előtt leesni
- a szalagok végét csomózzuk össze és akasszuk fel a kívánt helyre
2. Konzervdoboz és spatula
Hozzávalók:
- üres konzervdoboz
- spárga
- spatula
- szalag (opcionális)
Elkészítés:
- a kivitelezés lépésről lépésre ugyanaz, mint az üveg+fakanál verziónál, csak ebben az esetben az üveget konzervdobozzal, a fakanalat spatulával, a szalagokat pedig spárgával helyettesítjük
- a konzervdobozt kedvünk szerint festhetjük, dekorálhatjuk, de hagyhajtuk eredeti állapotában is
- biztonság: ha attól félünk, hogy a konzervdoboz száján túl sok mag potyog ki, miközben tollas kis barátaink lakmároznak, egy erősebb műanyag lapból vágjunk ki egy akkora körlapot, mint a doboz szája. A kör aljából vágjunk le egy darabot, amelyet ragasztópisztoly segítségével rögzítsünk a konzervdoboz szájának alsó részéhez; ez a kis lap megakadályozza a magok kihullását az etetőből
3. Ehető madáretető almából
Hozzávalók
- 1 nagy, egészséges alma félbevágva, kicsumázva
- hurkapálca, dugó
- zsinór/spárga/szalag
- marha faggyú/liba vagy kacsa háj/vaj
- Magok
Elkészítés
- vegyük magunk elé a kicsumázott, félbevágott almákat: nagyobbítsuk meg az alma közepén lévő lyukat, ahol eredetileg a csumája volt, de vigyázzunk, hogy maradjon körülötte elég gyümölcshús
- vágjuk le egy 10-12 cm-es darabot a hurkapálcából és szúrjuk a tetején az almába és vezessük rajta végig, majd a másik végén egy kis darab dugóval rögzítsük, nehogy lecsússzon az alma róla
- kössük egy darab spárgát a hurkapálcikára (ennél fogva tudjuk majd felakasztani)
- vegyünk egy kisebb adag faggyút/hájat vagy vajat és keverjük össze magokkal
- töltsük az alma közepébe és tegyük a hűtőbe megdermedni
- a zsinórnál/spárgánál fogva lógassuk fel a teljes egészben ehető madáretetőt a kiszemelt helyre