Kreatív

Mit csináljunk az őszi szünetben?

Régebben csak két szünet szakította meg a munkás iskolai napokat, a téli meg a nyári vakáció. De most már van őszi és tavaszi is, na, meg síszünet meg hosszú hétvégék, szóval megannyi olyan időszak, amikor jól jön néhány életmentő családbarát programtipp, ha nem akarunk egy rögtönzött lakásfestéssel - gondolok is a hirtelen felszabaduló energiákkal rendelkező gyerekek és a borongós idő ellen fedezékül szolgáló lakások korlátozott kiterjedése között feszülő ellentétre - kezdeni a szünet után.

Mit csináljunk az őszi szünetben?

Én szeretem az őszt. Hiába a szél, az eső, a borongós időjárás, nekem a tavasz után ez a kedvenc évszakom. Ennek ellenére az őszi szünet nem tartozik a kedvenceim közé. Nehéz ilyenkor jó programot találni a csemeték számára, ráadásul a család sem teljes, mert Férjnek ilyenkor nincs szabadsága, szóval egyedül állok a vártán és küzdök az elemekkel meg a gyerekekkel.

Az egészséges egyensúly fenntartása érdekében kinti és benti programokat egyaránt próbálok szervezni, mert csak kinti elfoglaltság esetén igen hamar odafagynék a csúszdapark kövezetéhez, miközben a gyerekek kimelegedve dobálnák le magukról a ruhadarabjaikat, kizárólagos benti program esetén pedig én vetkőznék neki igencsak hamar, mert a vérnyomásom rövid idő alatt éteri magasságokba szökne a lakásban rendezett akadályverseny, a konyhát talpig fehérbe borító lisztfújó bajnokság vagy az igen nagy hanghatással járó íjászverseny miatt.

Az őszi szünet sajátos jellege miatt (időbeli elhelyezkedése és rövidség) olyan programokra igyekszem a hangsúlyt fektetni, amelyekre a zsúfolt hétköznapokon nincs lehetőség vagy a nyári vakáció alatt a késői naplemente miatt nem megvalósíthatóak.

Az őszi vakáció kiváló alkalom, hogy sort kerítsünk egy nagy közös sütisütésre, amibe mindenki beszáll és bár a végeredmény olyan, mintha mégiscsak megrendezték volna a gyerekek az azonnali szívrohammal felérő lisztfújó bajnokságot, de ebben az esetben legalább van némi beleszólásom és rálátásom a dolgok menetére.

Szintén őszi szüneti program a végtelenített diafilmvetítés. A megfelelő fényviszonyokhoz még csak az ablakredőnyöket sem kell lehúzni, sőt, ha szerencsénk van épp akkor süvölt a szél és kopog az eső az ablakon, amikor a mesében is pont ilyen körülmények között vándorolnak a végtelen mezőkön a főszereplők… tiszta természetközeli hangzás.

Ha már olvasás, akkor mindenképpen meg kell említenem a családi felolvasóklubot, teával, sütivel, kockás pléddel, berekedt szülővel… ahogy azt kell.

Milyen kinti tevékenységgel lehet ellensúlyozni a lakásban töltött időt? Ó, a gyerekeim rendkívül kreatívak! Elsőszámú kedvenc a rollerverseny, mert végre kevesen vannak az utcákon és kisebb az esélye, hogy elütnek valakit az őrült száguldozás közben. Utána jöhet a csúszdapark, ami számomra kevésbé élvezetes, mert míg a rollerverseny alatt én is járgányon kísérem őket, nehogy rosszul intsem le a befutót, addig a csúszdák mellett legfeljebb nyaktól felfele érzek egy kis meleget, ahogy ide-oda kapkodom a fejemet, hogy mindenkire egyformán tudjak figyelni.

Mivel ősz után tél jön és ez azzal jár, hogy egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz - és erre a gyerekek mindig nagyon készségesen fel is hívják a figyelmemet - így az őszi szünet állandó programja az adventi koszorúra, karácsonyfára, ajtódíszre való termések beszerzésére irányuló félnapos kirándulás is a közeli erdőbe.

Mint a fentiekből kitűnik, hogy bár az idő már borongós az őszi szünet alatt, de színes és kreatív tevékenységekkel még ez a szomorkás hangulatú időszak is élvezetessé tehető.