Kreatív

Mit játszunk utazás alatt?

Nagycsaládos életem alatt sok élethelyzettel találkoztam már, egyiknek-másiknak a megoldása már-már éteri magasságokba emelte a kreativitásomat, de majd féltucat gyereket lefoglalni egy pár percnél hosszabb ideig tartó autóút alatt, na, az a szülői kihívás magasfoka.
Mit játszunk utazás alatt?

Jó néhány sokgyerekes utazással a hátam mögött bizton állíthatom, hogy utazós játékok nélkül hosszabb távra autóba ülni öt gyerekkel olyan, mintha önként magunkra rántanánk egy tomboló hurrikán minden előre látható következményét.

Na, pont ezért próbáljuk meg elkerülni ezeket a helyzeteket és minden eshetőségre felkészülve annyi játékot igyekszünk magunkkal vinni, amennyit nem szégyellünk. Egyetlen dolog akadályoz meg abban, hogy a gyerekszobák teljes tartalmát bezsúfoljam a kocsiba: ha mindannyian benne ülünk, akkor már egy tűt sem lehet leejteni benne.

A csemetéim azon túl, hogy gyermeki létükből fakadóan nyilvánvalóban nehezebben viselik egy több órás út fáradalmait, nem azok a szobanövény típusúak (lerakom egy helyre őket és még öt perc múlva is ott vannak), lételemük a mozgás és valljuk be őszintén, ez egy autóban igencsak nagy hátrány, ráadásul Nagylány időről-időre még rosszul is lesz, tengeribeteg.

Adott ugyebár egy térfogatilag elég pontosan behatárolt jármű, öt gyerek igencsak különböző ízléssel és két szülő, akiknek igen hamar kocsányon tudnak lógni az idegei a két hátsó üléssoron zajló eseményektől.

Ha már kimerítettük a zenehallgatásban, a történetmesélésben, a különböző szójátékokban rejlő lehetőségeket, akkor jöhetnek azok az alternatívák, amelyek valamilyen egyszerű eszközt igényelnek. A lényeg, hogy az idegrendszerünk megóvása érdekében csakis olyan játékok jöhetnek szóba, amelyek nem zajkeltőek - az nálunk úgyis alap... mármint a zaj -, lehetőség szerint laposak, vagy legalábbis nagyon kicsire és ezen felül egymásba csomagolhatóak. A kizáró tényezőket figyelembe véve nem sok versenyzőnek van esélye a túlélésre, a ceruza és papír kombó a gyerekeim szerint viszont elég unalmas… önmagában, mert én tudom, hogy csak jól kell tálalni e párosítást, például néhány klassz rejtvény/bingo/autó azonosító/táblakereső formájában és máris nyert ügyünk van.

A papír alapú ötletek letöltéséhez kattints ide!

Kellemes utazást és jó játékot!