Kreatív

Pécsi kalandorok - Készülődés a télre

Kint még nyári meleg volt és éppen azt vártuk, hogy színesedjenek a lombok, amikor először hangzott el a mondat: Anya, mikor lesz már hó? Az igazság az, hogy a hóvárás évről évre reménytelenebb történet, hiszen lassan egy rövidke hétre zsugorodik a szánkószezon. Így aztán más boldogságot kell találni a nem túl szívderítő tényben, hogy jön a tél. 

Pécsi kalandorok - Készülődés a télre

Az úszóedzés után alaposan hajat kell szárítani, fel kell húzni a bélelt kabátot és öt után az orrunkig sem látunk - nem túl vonzó sorozat.

Nálunk ilyenkor kezdődik a társasjáték szezon. Nagy stratégák vagyunk, rendelkezünk minden rangú és rendű társasjátékkal, mindegy nekünk, hogy bábu vagy kártya, mi megzabolázzuk. Igazából már egy néhány éves csöppséggel is lehet jót társasozni akkor is, ha a klasszikus dobok-lépek társasokat messzire hajítjuk.

Szerintem az a jó, ha a felnőtt számára is élvezetes  a játék és szerencsére a mai társasjáték piacon se vége se hossza az izgalmas játékoknak. Mi ilyenkor sokszor az esti meseolvasást cseréljük le egy UNO partira és egész hétvégéket építünk (azon ritka hétvégéken, amikor otthon vagyunk) a hosszabb stratégiai játékokra. Személy szerint nagy jelentőséget tulajdonítok a gyerekek fejlődésében is e tevékenységnek: a társasjáték tudja mindazt, ami egy óvodás-iskolás korú gyereknek fejlődés: türelemre tanít, gondolkodásra serkent, esetenként kooperációt, esetenként átgondoltságot követel. És mindezt  a lelkesedés mentén teszi. Szóval meleg tea, narancs, társas ami általános téli estéink állandó kellékei. Ajánlom mindenkinek!

De természetesen a hónál, játékoknál is fontosabb a karácsonyvárás. Mindig nagyon sokáig várjuk az ünnepet: adventi kézműveskedéseket rendezünk, vásárra járunk, megnézzük a betlehemeket a városban, koncertre megyünk, esténként bontogatjuk az adventi csomagocskákat.

Fontos kellékei ezek az ünnepnek: mind egy-egy kis lépéssel közelebb visznek a csodához, de a lényege valójában a várakozás maga. Most már hagyománynak is tekinthetjük, hogy minden évben klasszikus képeslapot kapnak tőlünk a rokonaink, barátaink, amiket most már a gyerekek készítenek. Több, mint 30 ilyen képeslapot gyártanak, ezért már novemberben elkezdődik a tervezés, ragasztás, festés, hajtogatás.

Fontosnak tartom, hogy ne csak ők kapjanak (adventi ajándékot, mikulás csomagot, karácsonyi meglepetést), hanem ők is készüljenek meglepetéssel, amit gondosan, odafigyelve készítenek el. Így már akkor részesei az ünnepi készülődésnek, amikor még azt gondolják, ez egy magától létre jövő csoda.