Kreatív

Unalom az utakon 2.

Sorozatunk első részében szójátékokat ajánlottunk azokra a hosszú utakra, amikor a látvány vagy nem köti le a kicsiket, vagy látnivalóként legfeljebb az autópálya kerítését tudjuk felajánlani. Bár a legtöbbünknek – e sorok írója is ezek közé tartozik – a gondolattól is felfordul a gyomra, hogy autóban olvasson, ismerek olyan tizenévest, aki képes fél napokat bújni a könyvet utazás közben. Nos, a hozzá hasonlókra gondolva ezúttal könyveket ajánlunk kicsiknek és nagyoknak.
Unalom az utakon 2.

  

 1. Böngéssz!
  Szívünk szerint ide tennénk a legelejére Rotraut Susanne Berner évszakos böngészőit, hiszen annál izgalmasabb, rejtelmesebb, fantáziaindítóbb böngészőt nehéz a kicsik kezébe adni. Méretnél fogva viszont kénytelenek leszünk e kötetet a bőröndbe száműzni és az útra egy másikat keresni 1,5-3 éves apróságunknak. Szerencsére böngészőből van választék, ezért mi unaloműzőnek Guido Wandrey: Egy nap a városban című miniböngészőjét ajánljuk. Kicsi, aprólékos, izgalmas és kreatív könyv. Kereshetjük kedvenceinket, találhatunk ki történeteket, létrehozhatunk karaktereket a képek alapján – ki-ki a maga korának, fantáziájának megfelelően!
 2. És ha te felnőtt volnál?
  Örök és megunhatatlan klasszikus a második választásunk, elsősorban az óvodás gyermekek részére. Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék című könyve azt hiszem, méltán viselhetné a minden idők leginkább gyerekszívből szóló könyvének érdemrendjét. Halhatatlan szöveg, Réber László halhatatlan rajzaival. Nem kell talán sokat magyarázni, miért is imádja gyerekek generációinak hosszú sora e műveket: okos, szellemes, mély és megható, vicces és komoly egyaránt. Mi most ezek mellett azért is ajánljuk, mert szellős szerkesztése alkalmassá teszi az úti olvasását, témája pedig mély beszélgetést indíthat meg a gyereklélekben rejtegetett távoli jövő képéről…. Szóval te mit is tennél, ha felnőtt volnál?
 3. A nevem Stilton.
  A Geronimo Stilton könyveket azt hiszem, egy szülőnek sem kell bemutatnom. A rátermett egérújságíró kalandjai fiús, lányos, kalandos és történelmi, csodálatos és rémséges változatokban egyaránt szép számban kaphatóak. Mi most a képregényeket ajánljuk úti olvasmánynak – akár két összehajoló gyerekfejnek is maradandó szórakozás a hosszú úton és az is elég, ha csak néhány hónapja ismerkedett meg az említett olvasó a betűkkel. És tegyük hozzá: mi más lenne alkalmasabb olvasmány egy kalandos nyaralás előtt, mint egy kalandos képregény. A mentsük meg Leonardo Da Vincit ezen felül még némi művészettörténeti ismeretet is csepegtet a kisiskolás fejekbe a sok izgalom közepette.
 4. Tanulok vagy olvasok?
  A 8-10 éveseknek már nehezebb választani, hiszen ebben a korban már minden gyereknek kialakult érdeklődése van: ki az ásványlexikont lapozgatja szívesen órákig, más pedig dacolva a kanyarokkal inkább egy hosszabb regényt választ. Mi most egy remek hazai könyvet ajánlunk, amely szokatlan szemlélettel vezeti be a világra nyitott iskolásokat a művészet értelmezésébe. Bárhol fellapozható, letehető-felvehető, ötletes ismeretterjesztő könyv a Két egér kalandjai sorozat Fekete-fehér kötete. 
 5. Utazik a család meseútikönyvek
  A sorozat minden tagja egy-egy magyarországi tájegységet mutat be egy kissé szeleburdi család utazásán keresztül. Remek unaloműző utazáshoz, mivel nem csak szórakoztató, de a történeten keresztül megismerhetik a gyerekek az úticélt, ezáltal még izgalmasabbá téve a vakációt. Ha van kedvünk, akár be is járhatjuk a nyaralásunk alatt a meseútikönyv helyszíneit!