Kreatív

Unalom az utakon 3.

Cikksorozatunk első részében szójátékokat játszottunk, másodikban bújtuk a jobbnál jobb könyveket, végül hallgatni fogunk. Zenét, mesét, történetet.
Unalom az utakon 3.

Kezdetben volt az autórádió. Aztán jött a kazetta (micsoda mennyország!), utána a CD, Mp3 és társai. A mai gyerekek már választhatnak, hogy tableten, okostelefonon, vagy régimódian az autó lejátszójából hallgatnak valamit. Mint afféle régimódi anyuka, gálánsan kihagyom a filmnézés lehetőségét és ezúttal olyan zenéket, mesejátékokat és hangoskönyveket ajánlok, ami csak a fülnek ad munkát, a szemnek nem a családi utazáson.

 

1.       Gryllus Vilmos: Maszkabál

Ezt a lemezt talán senkinek nem kell bemutatni, akár már a bölcsődés korosztályt is leköti egy időre Gryllus Vilmos jelmezekhez írt dalfűzére. Az ovisok pedig, akik különösen szeretnek jelmezbe öltözködni, biztosan megtalálják a kedvencüket, mert szól a dal a tündérről, a boszorkányról, a páncélos lovagról, a varázslóról, de még a hirdetőoszlopról is.

 

2.       Palya Bea: Álom, álom kitalálom

Nem friss, de még mindig üdítően izgalmas lemez ez, Palya Bea különleges személyisége áthatja a lemezt. Egy mese a rózsáját kereső Miráról, aki számtalan érdekes és izgalmas kalandon keresztül keresi elvesztett kincsét és végül a rózsája mellé a szerelmet is megtalálja. Népzene, világzene gyerekfülekre szabva. Alkalom a közös éneklésre és a népzene megszerettetésére.

 

3.       Presser-Varró: Túl a Maszat-hegyen

Varró Dániel verses kalandregénye egyszerre kortárs és klasszikus és mindenekelőtt nagyon vicces. Ehhez a nem mindennapi műhöz Presser Gábor írt zenét és parádés szereposztással játsza a Vígszínház évek óta. Az előadás hanganyaga elsőszámú kedvenc lesz utazáskor, ezt megígérhetjük!

 

4.       Csukás István: Pom-pom meséi, Mirr-murr, a kandúr

Ha Csukás István semmi mást nem csinált volna, mint olyan neveket talál ki, hogy Órarugógerincű Felpattanó, meg Oriza Triznyák, már nem élt volna hiába. Ennél azonban sokkal-sokkal többet csinált: maradandó hősöket teremtett, szívet-lelket melengető, kacagtató, gondolkodtató történeteket vetett papírra. Ennek a hangoskönyvnek a különlegessége, hogy Rudolf Péter utánozhatatlan előadásában hallgathatjuk. Kedves szülők, ne parancsoljatok a gyerekre fülhallgatót! Korhatárra való tekintet nélkül élvezhető!

 

5.       Erich Kästner: Emil és a detektívek

8-10 éves kor körül már komolyabb, hosszabb hangoskönyvek is szóba jöhetnek, ezek közül most mi Erich Kästner klasszikus bűnüldözős gyerekregényét ajánljuk. Fiúregénynek tartják, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a lányok is vevők az efféle kalandokra. Sok más korabeli íróval ellentétben Kästner ellenállhatatlan stílusán nem fog az idő, így bátran ajánlhatjuk a Z generációnak is.

 

6.       G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Bár a humor mondhatni nemtől független, ez a könyv azért mégis inkább lányos. Azon belül viszont nem a cukormáztól csöpögő kamaszszerelmes regény, hanem vérbeli gyerekhumor. Két lány mellé megérkezik harmadik, rég elfeledett nővérük és a regény főszereplőjének nem kell a szomszédba mennie egy kis gonoszkodásért, hogy kitúrja a hívatlan jövevényt. Hosszú a nyár és hosszú az út a pillanatig, amíg három lány is felfér annak a bizonyos szekrénynek a tetejére. Igazi emberi történet – hasfájdító nevetésbe öltöztetve.