Kreatív

Unalom az utakon - 6 Tipp, mivel foglaljuk el a gyerekeket az utazás során

A gyermekkor legnagyobb ellensége az unalom. Az unalom ugyanis előcsalogatja a szülői mesterséget űzők legnagyobb ellenségét: a nyavalygást. Nos, ettől a rémtől nem kell félni egy jó családbarát szállodában – de az odavezető úton annál inkább. A hosszú utazás azonban lehetőség is: beszélgetésre, közös éneklésre és elmeélesítő játékokra adhat alkalmat. Sorozatunkban olyan tippeket adunk, amelyekkel nemcsak elviselhetővé, hanem élvezetessé, hasznossá is tehetőek az autóban töltött órák!
Unalom az utakon - 6 Tipp, mivel foglaljuk el a gyerekeket az utazás során
  1. Elutazom és… - Ebben a memóriajátékban a kisebbek általában szégyenbe hagyják a felnőtteket. A kezdő mondat végén: Elutazom és hozok egy…. az első játékos mond egy tárgyat. A következőn játékosnak meg kell ismételni az egész mondatot és az előző tárgy után egy újabbat kell mondania. Minden játékossal eggyel nő a képzeletbeli bőröndbe pakolt tárgyak sora. Aki elrontja a sorrendet, megakad, vagy kifelejt egy tárgyat, az kiesett a játékból. Akár már óvodásokkal is lehet játszani.

  2. Klasszikus szólánc - Ezt a játékot valószínűleg mindenki ismeri, de amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. A kezdő játékos mond egy szót, a következő játékosnak e szó utolsó betűjével kell újabb szót mondania. Akinél megakad a lánc, kiesik.

  3. Szólánc-variációk - A klasszikus szólánc játékot számtalan módon tehetjük érdekesebbé, nehezebbé. Meghatározhatjuk a témát (pl. állatok, foglalkozások), a szófajt, vagy játszhatjuk idegen nyelven. Mérhetjük az időt, hogy fokozzuk az izgalmakat. Egy a lényeg: szabjuk a játékot a gyerekek korosztályához, képességeihez, hogy valóban szórakozás legyen a játék.

  4. Melyik az az ember? - Ez a játék tulajdonképpen egy picikékre szabott barkochba. Előre megállapodhatunk, hogy meseszereplőkkel, ismerősökkel, valódi vagy kitalált személyekkel játszunk. Néhány szóval írjuk körül a kitalált személt pl. : Melyik az az ember, amelyik szakállas és puttony van a hátán? Felnőttként talán túl egyszerűnek tűnik, de ez a játék nagymértékben fejleszti az óvodások elvont gondolkodásának kialakulását és természetesen a szókincsét. Nagyobbakkal játszhatjuk a játékot irodalmi alakokkal, filmszereplőkkel.

  5. Meselánc - Ha az előbbi játékokban az éles elmére, memóriára, gyors reagálásra volt szükség, ezúttal az álmodozó gyerekek kerülnek előnybe. Mesét kell írnunk, méghozzá együtt. Az első játékos elkezd egy mesét, a többiek egy-egy mondattal folytatják. Fontos szabály, hogy nem befolyásolható a többi játékos akkor sem, ha eltéríti a történet fonalát az általunk elképzelt útról! Érdekes, izgalmas történetek születnek így!

  6. Versfaragó - A versfaragást kétféle szabály szerint játszhatjuk. Megadhatunk két-három tetszőleges szót, amit a másiknak bele kell szőnie a rögtönzött versikébe, vagy rímpárokat is mondhatunk (a kisebbeknek ez a könnyebbik feladat), amik lehetnek szokatlanok, nem egymáshoz illőek, hogy a végeredmény minél viccesebb legyen.