Kreatív

Utazós játék nem csak utazásra

Ha valaki megkérdezi, számunkra milyen az ideális utazós játék, akkor nagyon nagycsaládos szülőségemből kiindulva a sokoldalúságot emelném ki első helyen. Az öt gyerekünk között elég nagy a korkülönbség és amíg a kisebbeket el tudom varázsolni néhány ceruzával és papírral, addig a kamaszokat ezek már nem kötik le még ideig-óráig sem.
Utazós játék nem csak utazásra

 

Nyilvánvalóan a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a kezükbe nyomnám a kütyüjüket, de a Kidsoasis honlapjáról kiválasztott nyaralóhely felé tartva, nem szeretném idő előtt kijátszani az ütőkártyáimat, nevezetesen, hogy szent meggyőződésem ellenére igenis becsomagoltam az okostelefonjaikat és a közös használatú tabletet is a pakkba, de csakis végszükség esetén vagyok hajlandó átadni őket a kezeikbe… egy néhány órás utazás pedig még nem az… lehet ennél rosszabb helyzet is.

Na, itt jön képbe a szülői kreativitás, aminek öt gyerek mellett kvázi kiapadhatatlannak kell(ene) lennie. Mivel lehet megfogni a tízen túli társaságot? Megfigyeléseim szerint a logikai játékok ebben a korban menők, az amőba nemcsak az én gyerekkorom játéka volt, hanem Nagylány és Nagyfiú matek füzeteinek háta is tele van firkálva vele.

Autóban kicsit nehézkes papíron játszani ezt az egyszerű játékot és amúgy is nagyon gyorsan a végére tudnak járni egy-egy ívnek, ha belemerülnek a körök és ikszek rakosgatásába… márpedig bele tudnak merülni rendesen. Mivel lehet kiváltani a papírt és a ceruzát, ami ugyanúgy kevés helyet foglal, könnyű és esetleg nem csak az utazás időtartalma alatt használható, hanem a nyaralás alatt is be lehet vetni, ha úgy adódik a helyzet?

Ha körök és ikszek helyett kis üvegkavicsokat használunk és magát a táblát egy textilzsákra rajzoljuk fel, akkor két legyet ütünk egy csapásra: sokoldalú (autóban és lakásban is ideális) játékra teszünk szert, valamint el is tudjuk csomagolni az egész készletet egy szempillantás alatt.

Zacskós amőba

Hozzávalók

 • öntapadós textilszalag (Fabric Tape)

 • natúr/világos egyszínű textilzsák (én 13x18 cm-eset használtam)

 • 2x40 cm-es színes szalag

 • 8-10 darab kétféle színű üvegkavics

Elkészítés

 • vágjunk le az öntapadós textilszalagból négy darab, a zsák szélességénél egyenként egy-egy cm-rel rövidebb darabot

 • tervezzük meg a helyüket, ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, vegyük le a hátukról a védőcsíkot és ragasszuk fel őket a helyükre

 • jó erősen nyomjuk rá a textilszalagokat a zsák felületére (a tökéletes tapadás érdekében langyos vasalóval egy ruhán keresztül át is vasalhatjuk az elkészült zsákot)

 • a zsák szájába fűzzük bele a megkötéshez szükséges szalagokat

 • ne feledkezzünk meg az üvegkavicsokról

Tipp

 • az amőba tartózsákja olyan egyszerű, hogy akár otthoni maradék anyagból is elkészíthetjük, így igazán költséghatékony játékhoz juthatunk rövid idő alatt

 • üvegkavics helyett amőbázhatunk festett kövekkel, gombokkal vagy egyszerű karton korongokkal is (a lényeg, hogy két jól megkülönböztethető színt válasszunk)