Kreatív

Útra kelünk: miből készüljünk?

Öt gyerek mellett a közös családi pihenés megszervezése nagyon nagy odafigyelést igényel. Rengeteg dolognak kell stimmelnie, hogy végül rábökjünk egy ajánlatra: ez lesz a tuti nyerő (elég nagy az apartman, kertje is van, teljes ellátást biztosítanak, programok, látnivalók is akadnak a környéken...).
Útra kelünk: miből készüljünk?

 

Mint a fentiekből is kitűnhet, a kiválasztás során semmit nem bízok a véletlenre, hosszú évek terméséből gondosan összeállított kérdőívem van a potenciális szállásadók megizzasztására… szerencsére eddig mindig akadt olyan versenyző, aki megfelelt a kívánalmainknak.

Megvan az úti cél, indulhatunk. És itt jön a következő fázis. Mit fogunk ott csinálni? A gyerekek mindig rettenetesen aggódnak, hogy halálra fogják magukat unni a közös családi pihenésen… érdekes módon, minket, szülőket ez a veszély valahogy soha nem fenyeget, még gondolati szinten sem… talán, mert van öt gyerekünk?!

Én szívem szerint a spontaneitásra szavaznék, ahogy azt mindig is tettem, amikor még kettesben utaztunk férjjel valamikor a múlt évezredben, a gyerekek születése előtt. De majd fél tucat gyerekkel a puttonyban ennek a módozatnak azért van egy kis rizikófaktora. Ha egyedül vagy kettesben utaznánk, akkor nem jönnék zavarba, ha egy adott program kicsit később kezdődne, mint ahogy odaértünk vagy egyáltalán nem lenne megtartva, esetleg a belépőjegy kicsit drágább, mint ahogy megsaccoltuk, de öt gyerekkel ez mind maga az életveszély.

Ezt figyelembe véve jobban járunk, ha minden információt begyűjtünk a KidsOasis honlapjáról kiválasztott szálláshelyről és környékéről, minden apró adatot feljegyzünk, még azt is, ami az apróbetűs részben van, vagy ami konkrétan nincs is leírva, de tapasztalt szülőként a sorok közül ki tudjuk olvasni. Ehhez a tevékenységünkhöz minden létező eszközt bevetünk a modern technikán át a szomszéd elbeszéléséig. Vannak úti könyveink még a múlt századból, az abban rejlő információkat az információs szupersztráda segítségével próbáljuk frissíteni. A gyerekeket szívesebben traktálom az írott, kézzel fogható tartalommal (=könyv+friss kiegészítések papíron), mert az könnyebben átlátható, felfogható, átbeszélhető és a számítógép elől amúgy is nehezebb elkergetni őket.

Természetesen az igen gondos felkészülés ellenére is belefuthanunk olyan helyzetekbe, amikor nincs más lehetőségünk, mint a rögtönzés, de öt gyerek mellett már szinte semmi nem tud meglepni, és különben is, kihívások nélkül olyan unalmas lenne a családi pihenés.