Aktuális

Hétvége kettesben, avagy a szülőnek is ér szabadságra menni

A családi kikapcsolódás szépségeiről, a közös aktív pihenés fontosságáról sokat olvashattatok, arról viszont kevésbé, hogy ugyanilyen fontos, hogy időnként igenis megérdemlünk egy romantikus hétvégét kettesben. Ha végiggondolom, mi is az a két dolog, amit a lehető legszívesebben csinálok a szabadidőmben, akkor a családi utazás az egyik, a másik pedig egy kis félrevonulás a férjemmel kettesben. AZ az igazság, hogy mindkettőre ugyanúgy szükség van, mint ahogyan megvan a gyermekbarát és felnőttbarát hoteleknek is a létjogosultága.

Mi tagadás, nagyon izgalmas és élménydús gyerkőcökkel utazni, de azért minden szülőben megfogalmazódik időnként, hogy jó lenne a család kisebb tagjain megnyomni egy kikapcsoló gombot, amíg csendben elmerülünk a jakuzziban vagy elfogyasztunk egy gyertyafényes vacsorát. Kikapcsoló gomb hiányában azonban más megoldáson kell törnünk a fejünket, ha az a cél, hogy végre egy kicsit úgy igazán feltöltődjünk és egyszerre tényleg csak egyetlenegy tevékenységet végezzük: lazítsunk!

Ha esetleg karácsonyra nem kaptunk wellness hétvégét – szerintem az egyik legjobb ajándék –, akkor itt az alkalom, hogy most lepjük vele meg magunkat vagy a párunkat. Utazást adni ajándékba remek ötlet, mert nem csak szívünk választottját ajándékozzuk meg vele, hanem egyúttal magunkat is!

Február közepén ismét alkalom nyílik arra, hogy megajándékozzuk azt, aki számunkra a legfontosabb. Február 14-én ugyanis Valentin-nap, ami ráadásul éppen a házasság hetének (február 10-17.) kellős közepére esik. Úgy gondolom, ez egy kiváló alkalom arra, hogy egy hétvégét a nagyszülőknél töltsenek a kicsik, mi pedig szervezzük meg időben a „szökésünket”. A KidsOasis szálláshelyek között is találunk olyat, ahol ezen a hétvégén kifejezetten Valentin-napi csomagajánlattal várnak minket.

Amikor először születik meg a gondolat a fejünkben, hogy gyermekünk nélkül lazítunk néhány napot, akkor vegyes érzések kavarognak bennünk. Hiszen sok esetben a kicsi még oda is elkísér bennünket, ahová a király is gyalog jár! Aggodalommal tölt el minket, mi fog történni, ha néhány napra el kell szakadnia anyától és apától. Erre nincs általános recept, a legfontosabb, hogy a kicsi jó kezekben legyen, lehetőleg már számára ismerős közegben (pl. nagyszülőknél) és érdemes a fokozatosság elvét követni. Mi magunk eleinte csak egynapos kirándulások erejéig voltunk távol, és csak később merészkedtünk el egy teljes hétvégére. Természetesen több tényezőtől függ, ki mennyi időre tudja és szeretné a kettesben történő romantikázást megoldani, de érdemes legalább évente egyszer kicsit kiszakadni a szülői szerepből, és átadni magunkat egy kis gondtalan kényeztetésnek. 

De miért is érdemes kikapcsolódnunk kettesben?

  1. Mindenkinek jár egy kis szabadság

Gondoljunk bele, milyen kifacsartak vagyunk, amikor hosszú hónapokat dolgozunk anélkül, hogy időközben néhány nap szabadságra mennénk. Szülőnek lenni kihívás, kaland, felelősséggel járó feladat; ha pedig feladat, akkor bizony valamilyen értelemben munka is. Ráadásul nem egy klasszikus napi 8 órás tevékenység, amelynek végeztével hátradőlhetünk a fotelben egy pohár meleg teát szürcsölgetve, vagy háborítatlanul merenghetünk a nap eseményein egy hosszú forró fürdő után. A munkahelyünkről hazaérve sokszor azt is érezhetjük, hogy következik a második műszak, tehát szerintem minden szülőnek ér néha ebből a szerepből kicsit kibújnia, és szabadságra vonulnia!

  1. Nem kell alkalmazkodnunk senkihez

Ha rendszerint korán kelő kicsi van a családban, akkor a kettesben töltött hétvégén nem lesz, aki hajnalok hajnalán riadót fúj. Kellemesen megreggelizhetünk anélkül, hogy valaki ki-be rohangálna az ebédlő és a szoba között; és nem lesz, aki miatt harmadjára is fel kell mosni, mert már megint kiborította a teát, vagy leejtette a májasos kenyeret „arccal” a padlóra. Sőt, ha kirándulni indulunk, akkor akár 10 perc leforgása alatt összekaphatjuk magunkat, ugyanis nem lesz, akivel közelharcot kell folytatnunk az idők végezetéig, hogy végre rákerüljön minden ruhadarab. 

  1. Bármilyen programra vevők lehetünk

No, ez azért nem semmi! Főleg akkor van ennek nagy súlya, ha hosszú-hosszú idő óta nem volt alkalmunk egy kis felnőttes feltöltődésre. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy az étteremben nem ül meg kicsink nyugton a fenekén. És azon sem, hogy nem lehet vele két kilóméternél többet sétálni, mert nem marad meg hosszan a babakocsiban, vagy éppen már kinőtt belőle, de egy bizonyos időn belül elfáradnak a kis lábak, és cipelni kényszerülünk őkelmét. A játszóterek és gyermekprogramok pásztázása helyett teljes nyugalommal „fejest ugorhatunk” akár egy privát jakuzziba! ☺

  1. Feltöltődött, boldog szülőket kaphat vissza a gyermek

A szülő hangulata kihat a gyerekre, és ezt a mindennapokban magunk is tapasztaljuk. Ha közel sem érezzük magunkat kiegyensúlyozottnak és feszültek vagyunk, akkor ezt igen hamar átveszi a gyerkőc is. A szürke hétköznapok taposómalmából időnként igazi gyógyír kilépni, ha tehetjük, akár csak egy-egy napra is; és ha sikeresen feltöltődtünk, akkor azt szemünk fénye is érzékeli, és ő maga is kiegyensúlyozottabb lesz egy kipihentebb, vidámabb anya és apa mellett.

Természetesen számtalan érvet lehet felsorakoztatni amellett is, hogy miért is jó, ha együtt nyaral az egész család, de néhanapján ezeket félretehetjük. Remélem, a fentiek titeket is meggyőztek, hogy a családi nyaraláson túl februárban, vagy egy másik, nektek alkalmas időpontban egy igazi csendes wellnessen is részt vegyetek!